No comments yet

VRT SREDNJOŠKOLSKOG DOMA

Srednjoškolski dom je dom učenika srednjih škola sa najdužom tradicijom na teritoriji bivše Jugoslavije, tako da se može okarakterisati i začetnikom brige o srednjoškolcima. Dom je osnovan na inicijativu učitelja Gavre Putnika, daleke 1888. godine, koji je sugerisao da se učitelji sa područja Karlovačke mitropolije udruže i osnuju Konvikt radi školovanja svoje i druge dece, u kojem bi učenici imali besplatan stan, hranu i nadzor. Za središte Konvikta izabran je Novi Sad, koji je u to vreme bio ekonomski, kulturni i školski srpski centar. Srpski učiteljski konvikt, kako se tada zvao, počeo je sa radom 1895. godine sa 24 pitomca i 18 pitomica. Od tada je menjao nekoliko puta ime, ali nikad namenu. Tako je od 1948. godine naziv ove institucije preformulisan u Internat srednjih tehničkih škola. Godine 1968. godine internat postaje ženski dom, koji prima samo učenice srednjih škola, a od 1976. godine, pa do danas, nosi naziv Srednjoškolski dom.

Izgradnja doma realizovana je sredstvima darodavaca i dobrotvora iz reda sveštenstva (mitropolit sremsko-karlovački i patrijarh Georgije Branković), zatim privrednika (veleposednik Lazar Dunđerski) ali i učitelja (učitelji Aleksandar i Milan Konjović) i samog prvog upravnika doma (Arkadije Varađanin), kao i sredstvima prikupljenim organizovanjem dobrotvornih priredbi i balova.

Srednjoškolski dom je smešten u strogom gradskom jezgru Novog Sada, u ulici Nikolajevskoj br.1, u neposrednoj blizini Trifkovićevog trga, Nikolajevske i Uspenske crkve, zatim Akademije umetnosti, niže i srednje muzičke škole “Isidor Bajić”, gimnazije „Svetozar Marković“, kao i Srpskog narodnog pozorišta.

U unutrašnjosti doma nalazi se prelepa bašta sa mnogo zelenila – drveća i cveća, ali i delova vrtne garniture (klupe i ljuljaške) što sve oplemenjuju ovo “čarobno” mesto. O bašti brižljivo vode računa srdačni domaćini. Od leta 2008. godine bašta je otvorena i za održavanje koncerata u organizaciji Muzičke omladine. Do sada su u vrtu održana tri, žanrovski i sadržajno različita koncerta iz ciklusa Novosadsko muzičko leto 2008, koji su, na veliko zadovoljstvo domaćina Srednjoškolskog doma i organizatora koncerata okupila veliki broj posetilaca sa prelepim utiscima o ovom za publiku “novom”, “drugačijem” i “toplom” mestu.

Vrt može da primi oko 400 posetilaca.

Comments are closed.