Muzička omladina Novog Sada (MONS) je udruženje građana osnovano 1966.godine. Već više od dve decenije, kao značajan nosilac muzičkog života grada, bavi se organizovanjem koncerata. Prvobitno je finansirana iz budžeta Gradske uprave za kulturu, a od 2010. godine, Muzička omladina Novog Sada, kao i sve kulturne institucije kojima grad nije osnivač, konkuriše za svoje projekte kod grada, pokrajine i republike i u skladu s odobrenim sredstvima realizuje svoje aktivnosti. Smeštena je u centru grada, u Katoličkoj porti. U njoj deluju tri, stalno zaposlena, radnika. Međutim, aktivnosti MONS-a obogaćene su i radom, zalaganjem i idejama brojnih spoljnih saradnika i kolega.Koncerti koje MONS organizuje usmereni su na značajan i vredan ogranak kulture – umetničku muziku, od čega se najveći broj održava u Sinagogi, dok se pojedini programi odvijaju i u svečanoj sali Gradske kuće, salama Srpskog narodnog pozorišta, a ponekad i u Župnoj crkvi imena Marijina i u Studiju “M”. Tokom letnjih meseci koncerti se većinom organizuju “na otvorenom”. Tokom godina su se monsovski letnji muzički sadržaji dešavali u atrijumu Muzeja Vojvodine, atrijumu Crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu i na novosadskom “Štrandu”. Od 2008. godine do danas se realizuju u vrtu Srednjoškolskog doma u Nikolajevskoj ulici.
City Hall. Nomus 2013, audience
 
Nomus 2014, Zupna crkva Imena Marijina
  U delatnost MONS-a svrstavaju se međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – Nomus (održava se uvek u aprilu mesecu i traje od 7 do 10 dana), zatim manifestacija Novosadsko muzičko leto (niz koncerata koji se odvijaju tokom jula i avgusta) i ciklus “Božićno-novogodišnji koncerti” (čine ga programi koji “prate” praznike od Božića po gregorijanskom kalendaru, pa sve do Nove godine po julijanskom računanju vremena), kao i redovna koncertna aktivnost tokom godine. Takođe, ova institucija plasira određeni broj koncerata i u drugim vojvođanskim gradovima.Ono po čemu je Muzička omladina Novog Sada možda najprepoznatljivija jeste festival Nomus (1975), jer pre svega zahvaljujući ovoj manifestaciji, Novi Sad je ugostio neke od najčuvenijih ansambala i umetnika sveta.
 
  Stalnom nadogradnjom svojih aktivnosti, osluškivanjem aktuelnih dešavanja na svetskoj sceni, ali i potreba slušalaca, MONS nastoji da neguje publiku, da zadrži stare, ali i privuče nove slušaoce. Obnavljanje i uspostavljanje čvrstih veza s institucijama i festivalima iz bivših jugoslovenskih republika je takođe jedna od značajnih osobenosti Muzičke omladine Novog Sada. Tako MONS ima veoma dobre odnose i s nekim od najvažnijih i najstarijih muzičkih institucija s područja bivših jugoslovenskih republike, kao što su Makedonska i Zagrebačka filharmonija, zatim Koncertna direkcija Zagreb, Muzički centar Crne Gore i Muzička omladina Makedonije i veoma uspešne saradnje s čuvenim i prestižnim letnjim festivalima kao što su Ohridsko leto, Dubrovačke letnje igre, Festival Ljubljana, Dani kulture u Herceg Novom, KotorArt, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Paško ljeto. Muzička omladina Novog Sada veoma uspešno sarađuje sa stranim kulturnim institucijama, kulturnim centrima i ambasadama u zemlji.MONS svoja redovna dešavanja objavljuje na veb-sajtu, fejs-buk stranicama i putem mejling liste.
 

Nomus-2014-Sinagoga
otvaranje-publika
20
Serbian-National-Theatre-audience
 
3.jul2008NSLeto24
madzar-publika-05
Novi-Sad-05
10626627_908177809196882_2851018451694177260_n