No comments yet

Zvanično najavljen program Novosadskih muzičkih svečanosti 2016!

U Gradskoj kući, juče, 12. aprila je održana konferencija za medije povodom međunаrodnog festivаla umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, koji će se odvijati od 15. do 22. aprila u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Na konferenciji su govorili Vаnjа Vučenović, člаn Grаdskog većа zаdužen zа kulturu, Mаrijа Adаmov, umetničkа direktorica Nomusа, Ištvan Varga, violončelista i umetnički vođa Festivalskog orkestra za ovu godinu i Milаn Rаdulović, glаvni i odgovorni urednik Nomusа. Moderator na konferenciji bila je Mia Doroški, programska saradnica Nomusa.
foto press 9

Gospodin Vučenović je u svom obraćanju medijima istakao da su Novosadske muzičke svečanosti najznačajnija manifestacija umetničke muzike, ne samo u gradu Novom Sadu, već i u zemlji, dodajući da je Nomus, kako njegov lični miljenik, tako i celokupne gradske administracije, jer, kako je objasnio „doprinosi realnom i konkretnom jačanju kulturnog kapaciteta našeg grada“. „Ako budemo birali najveće i najbolje bisere u oblasti klasične muzike i morali da se opredeljujemo prema onome šta nameravamo da podržavamo u narednom periodu“, naglasio je Vučenović „onda će nekako svetionik svega toga biti Nomus“. Na kraju svog obraćanja, zahvalio se svim predstavnicima Muzičke omladine Novog Sada na izuzetnom trudu i njihovom zalaganju, kako bi ovaj festival iz godine u godinu bio bolji i u čestom nerazumevanju širih društvenih struktura uspevao da opstane.
foto press 12

Umetnička direktorica festivala gospođa Marija Adamov je rekla da je u programu 36. izdanja Nomusa zadržan visoki umetnički nivo manifestacije. O tome svedoči, između ostalog, i činjenica što će se na festivalu okupiti trenutno neki od najistaknutijih umetnika, konkretno iz 10 zemalja sveta, i to većinom izvođača mlađe generacije, pobednika nekih od najelitnijih međunarodnih muzičkih takmičenja, među kojima su i naši najuspešniji muzičari. „Njih će sve objediniti originalnost i umeće interpretacije uz neophodnu veliku virtuoznost instrumentalnog muziciranja“, izjavila je Adamova.
foto press 5

Violončelista Ištvan Varga je izrazio veliko uzbuđenje povodom učešća na ovogodišnjem Nomusu. Kao nekadašnji vođa i osnivač ansambla Kamerata akademika, koji je više puta nastupao na Festivalu, Varga je izjavio: „Vidim tu još uvek članove nekadašnje Kamerate, a ima i mojih učenika, kao i učenika mojih učenika i to je jedno veliko, veliko zadovoljstvo“. Takođe je napomenuo da oseća izuzetno veliku odgovornost da koncerti na kojima će nastupiti i kao umetnički vođa Festivalskog orkestra i kao solista zazvuče na visokom nivou koji festival Nomus zaslužuje.
foto press 20

Glavni i odgovorni urednik Festivala Nomus, Milan Radulović, je na početku svog izlaganja otkrio da je program festivala Nomus 2016. završen još u decembru prošle godine i apostrofirao da istinski pobednici dolaze od 15. aprila u naš grad. Takođe je istakao da je i Muzička omladina, zahvaljujući podršci Grada Novog Sada, veliki pobednik, jer svake godine pronalazi snage i mogućnosti da svojim sugrađanima i publici predstavi što bolji i kvalitetniji program.
press foto 1

Comments are closed.