No comments yet

Zvanično najavljen program Novosadskih muzičkih svečanosti 2015

U novosadskoj Sinagogi održana je konferencija za medije povodom međunarodnog festivala umetničke muzike – NOMUS, koji će odvijati od 21. do 28. aprila u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Na konferenciji su govorili Vanja Vučenović, član Gradskog veća zadužen za kulturu, Marija Adamov, umetnička direktorka Nomusa, Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház, Nebojša Nešković, regionalni direktor UniCredit banke za mala i srednja preduzeća, i Milan Radulović, glavni i odgovor urednik Nomusa. Moderator na konferenciji bila je Mia Doroški, programska saradnica Nomusa.
Gospodin Vučenović je u svom obraćanju medijima istakao značaj Nomusa, kao najboljeg festivala umetničke muzike, dodajući da i zahvaljući ovoj manifestaciji Novi Sad prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji i regionu. „To je veliki adut Grada Novog Sada u borbi za prestižnu titulu evropske prestonice kulture 2021. godine”, dodao je Vučenović. Na kraju govora, sa svoje pozicije, Vučenović je pozvao celokupnu novosadsku javnost, sve naše sugrađane, da u što većem broju posete ovogodišnji Nomus i da uživaju u raznovrsnom programu.

Umetnička direktorka festivala, gospođa Marija Adamov je napomenula da je festival tokom 40 godina dostizao visoke domete, poštujući osnovne umetničke i estetske vrednosti. Prema njenim rečima, čvrst obruč festivalu daju prvi i poslednji koncert, jer su na čelima orkestara sjajni dirigenti, koji su i odlični pijanisti. Festival će otvoriti Festivalski orkestar Nomusa s Larsom Fogtom, a završni nastup pripada Bečkom kamernom orkestru sa Štefanom Vladarom. Tim programima se priključuju i koncerti dva simfonijska ansambla: Vojvođanskog simfonijskog orkestra, koji će premijerno doneti delo našeg nekadašnjeg sugrađanina, sjajnog perkusioniste i kompozitora Nebojše Živkovića, i dugogodišnjeg saradnika Nomusa – Beogradske filharmonije, s kojom će nastupiti violončelista Mark Kope. Glavno obeležje novosadskog festivala – kamerna muzika – ove godine će biti predstavljeno nastupom velikana svetske scene: Emanuela Pajija, Pola Mejera i gudača Berlinske filharmonije. „Što se tiče ovogodišnjeg programa, mi smo ponovo zaronili i u žanrovske različitosti, i nove plesno-scenske forme”, istakla je Marija Adamov, navodeći tu balet Prokleta avlija u režiji Nebojše Bradića, mjuzikl Buđenje proleća u saradnji s Novosadskim pozorištem i predstavu Noćni cirkus umetničke trupe „Recirkel” iz Mađarske, koja na bajkovit način spaja muziku, akrobatiku i ples.

Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta naglasio je plodnu, sada već treću saradnju između dveju institucija. U svom izlaganju opisao je Nomus kao zajednicu stručnjaka u sferi muzičke umetnosti, ali i zajednicu s vernom publikom. „Nomus je takođe postao deo jedne zajednice koja povezuje muzičku umetnost sa svim savremenim iskoracima o kojima je govorila umetnička direktorka Nomusa”, rekao je Vencel, nalazeći paralelu s Novosadskim pozorištem, koje isto tako u svom stvaralaštvu čini iskorake, što će, uostalom, pokazati i premijera mjuzikla epohalnog Vedekindovog Buđenja proleća čime, prema Vencelovim rečima, i pozorište čini jedan iskorak – iskorak prema sadašnjosti.

Milan Radulović, glavni i odgovorni urednik Nomusa, iskazao je veliko zadovoljstvo zbog činjenice da, uprkos teškim vremenima, festival obeležava značajan jubilej – 40 godina. Osim toga, Radulović je istakao i značajnu pordršku festivalu koju godinama pružaju Ministarstvo kulture Republike Srbije, koje je Nomus još 2010. godine prepoznalo kao manifestaciju od nacionalnog značaja i Pokrajinski sekretatrijat za kulturu i javno informisanje, kao i brojni strani kulturni centri. Potom je napomenuo da ovogodišnji festival ima i generalnog sponzora – UniCredit banku, i to za završni koncert i da ona, kako je rekao Radulović, prati ne samo Ligu šampiona, već i šampione u kulturi.

Nebojša Nešković, regionalni direktor UniCredit banke za mala i srednja preduzeća, koji se obratio na konferenciji za medije u ime banke, istakao je da ona posebnu pažnju posvećuje kulturnom razvoju, pri čemu akcenat stavlja na muziku koja predstavlja univerzalni jezik u celom svetu. Dokaz za to je svakako podrška koju je banka pružila kako bi obezbedila dolazak Bečkog kamernog orkestra u Novi Sad, na scenu Sinagoge.

Comments are closed.