No comments yet

Online koncert ansambla Soqquadro Italiano

29. april 2020, 20.00 časova

FB stranice NOMUS i Muzička omladina Novog Sada

Youtube kanal NOMUS

Našem sajtu

„Traganje za smislom između nereda i reda, kontrastima između nemira i mira, odnosno jedinstvom suprotnosti, jeste i svojevrsni umetnički kredo ovog jedinstvenog sastava“.

Jedan od neobičnijih i drugačijih programa iz nomusovske bogate arhive bio je onaj koji je priredila italijanska muzička grupa „Soqquadro Italiano” (u slobodnom prevodu: italijanski nered, italijanska konfuzija) 2014. godine. Osnovali su je pevač i plesač Vičenco Kapecuto i Klaudio Borđani, umetnički direktor i reditelj ansambla. Smatra se jednim od najoriginalnijih i najinventivnijih italijanskih sastava na međunarodnoj cross over sceni današnjice. S jedne strane, zbog toga što ima izuzetno široki muzički repertoar, koji se kreće od dela starih majstora, baroka, klasike, do džeza, popa i elektronske muzike. Ali s druge, zbog činjenice da projekti ovog ansambla ne kombinuju samo muzičke stilove i pravce, već i druge jezike i discipline: oni povezuju muziku, ples i vizuelne umetnosti. I još ne posustaju u svojoj otvorenosti za stvaranje novih fuzija 

Takođe, „Soqquadro Italiano” neprestano istražuje prošlost i „crpi“ sadašnjost, tragajući za onim što ih povezuje.

Sve to mogli smo da doživimo na projektu koji su nam prezentovali u Novom Sadu, na Nomusu. „Od Monteverdija do Mine“ zvalo se uzbudljivo muzičko putovanje italijanske vokalne muzike – od ranog XVII do 60-ih godina XX veka – na koje su nas proveli. Glavni vođa ove neobične umetničke avanture bio je jedinstveni vokal, kontratenor Vinčenco Kapecuto, koji nas je svojim intonativno, tehnički i muzički besprekornim pevanjem, ali i plesom i šarmom, ubedljivo uplitao u muzičko-vizuelnu priču davnih i međusobno udaljenih epoha. Tome su, bez sumnje, doprinele i video-projekcije Kristine Spelti, koje su sve vreme pratile muziku, sastavljene, između ostalog, i od nezaboravnih likova italijanskog filma iz 60-ih godina XX veka.
Uživajte!

Comments are closed.