No comments yet

ODLOŽEN Festival NOMUS

Najznačajniji međunarodni festival umetničke muzike u našoj zemlji, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, trebalo je ove godine da se realizuje od 21. do 28. aprila.
Informacija o njegovom otkazivanju sasvim je očekivana i svi mi smo je predosećali i znali. Možda nismo mogli ili želeli odmah i da je prihvatimo, jer smo se nadali da će se do početka Nomusa sve okončati i da ćemo onda, tokom planiranih osam festivalskih dana, muzikom slaviti pobedu.
Nažalost, još nije vreme za takvu vrstu praznovanja i moraćemo malo da se strpimo. Zvaničnom saopštenju da će Nomus ovog aprila izostati pridodajemo zato i informaciju da će Muzička omladina Novog Sada nastojati da sve ono što je posvećeno pripremala i na čemu je vredno radila gotovo godinu dana u što većoj meri i pruži svojoj publici, ali onda kada se za to stvore uslovi. Jedna naša ideja je da se Nomus ove godine desi krajem oktobra, a druga da se planirani koncerti s festivala realizuju tokom čitave godine. Koja će se od naših zamisli i ostvariti, najmanje zavisi od nas. No, mi ćemo biti spremni da brzo reagujemo, na obe.
Do tada vas podsećamo na neke pojedinosti ovogodišnjeg festivala. „Upakovali“ smo u Nomus 2020. trinaest divnih koncerata, mahom umetničke muzike, osim dva koja stilski i modernim načinom interpertacije proširuju uobičajene programske okvire festivala. Planirali smo dolazak vrhunskih solista i orkestara iz naše zemlje, kao i iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije, Belgije, Rusije, Jermenije i Litvanije. Nadamo se da će se veći broj sadržaja i ostvariti kada ponovo ožive koncertni prostori, kao i da će većina slavnih umetnika – solista i ansambala – doputovati u naš grad, na Nomus, kada se otvore granice.
Podsećamo vas i na još jedno: četrdeseto, jubilarno, izdanje Novosadskih muzičkih svečanosti posvećeno je jednom od najvećih kompozitora svih vremena – Ludvigu van Betovenu. Sasvim je prirodno da se dva i po veka od Betovenovog rođenja obeleži i na najuglednijem festivalu umetničke muzike u našoj zemlji i to, naravno, planiranim velikim brojem izvođenja raznovrsnih dela ovog velikana u ovogodišnjem programu. Kao još jedan moto festivala pojavljuju se i heroine, u vidu učešća nešto većeg broja uspešnih i uglednih ženskih ansambala, žena kao solistkinja i ravnopravnih članica mešovitih ansambala i kompozitorki na Nomusu 2020. Time smo želeli da skrenemo pažnju na kreativnost brojnih heroina, koja je tokom istorije dugo bila neopravdano zanemarivana.
Slušanje i izvođenje Betovenovih dela uživo sada nije moguće. Ali zato jeste odabir iz bogatog opusa ovog velikana, kao i nekog drugog, i prilika da ta nama omiljena dela slušamo u domu, s našim bližnjima. Da se umirimo kod kuće kako bismo s naše strane pomogli da se pandemija bolesti kovid-19 što pre završi. I da u tome budemo složni. Kao i u idejama solidarnosti, zajedništva, jedinstva, u koje je uostalom i sam Betoven verovao, što je uneo i u svoju Odu radosti.
Na kraju i da budemo strpljivi. Jer I OVO ĆE PROĆI.
Do tada muzicirajte kod kuće i pratite nas i dalje na našim Fejsbuk stranicama.
I uskoro se vidimo na našim redovnim koncertima i na Nomusu.

Comments are closed.