No comments yet

Najpoznatiji međunarodni festival umetničke muzike u zemlji Novosadske muzičke svečanosti – Nomus, počinje 19. aprila.

Novi Sad će zahvaljujući ovoj prepoznatljivoj manifestaciji sve do 29. aprila, biti mesto susreta umetnika i ansambala iz preko dvadeset zemalja sveta. Ukupno trinaest koncerata koje će priređivati velika imena domaće i strane scene, odvijaće se u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu.
Vrednost tradicije, nove tendencije i ekskluzivitet sadržaja neke su od najupečatljivijih crta ovogodišnjeg izdanja Nomusa, kao i orijentisanonost na mlade zvezde, kako naše, tako i one s međunarodne umetničke scene.
Festival će otvoriti Beogradska filharmonija pod upravom slavnog maestra Danijela Rajskina, gde će kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Gavriljuk iz Ukrajine, a zatvoriti svetske zvezde baroknog i klasičarskog repertoara – sopranistkinja Roberta Invernici i ansambl pod nazivom Akademija „Hermans“ iz Italije. Bogatstvo orkestarskog muziciranja dopuniće i podmladak, orkestar LGT YOUNG SOLOISTS koji okuplja najdarovitije izvođače u dobi između 12 i 23 godine iz preko petanest zemalja sveta, kao i Vojvođanski simfonijski orkestar sa solistima, Kvartetom saksofona Signum iz Nemačke i hrvatskim pijanistom Matijom Dedićem i britanskim dirigentom Timotijem Redmondom .
Festival će ugostiti i flutistkinju Irenu Grafenauer i klarinetistu Mate Bekavca, koji se nalaze na samom vrhu svetske liste izvođača na svojim instrumentima, a koji će svirati s uglednim Kvaretom Akademije „Kronberg“ iz Nemačke, kao i Kvartet Kelemen čuvenog violiniste Barnabaša Kelemana, pobednika Međunarodnog violinskog konkursa u Indijanopolisu 2002. godine, kojem će se u programu pridružiti naš ugledni pijanista Aleksandar Madžar. Ovogodišnje Novosadske muzičke svečanosti upotpuniće i nastupi sastava NS Chamber Ensemble, koji okuplja neke od naših najboljih duvača i gudača, Dua koji čine pijanistkinja Biljana Gorunović i violinista Miodrag Pavlović, Festivalskog kvarteta s našim uglednim umetnicima i pedagozima – klarinetistom Aleksandarom Tasićem i pijanistkinjom Ritom Kinkom, kao i jedan projekat „Građenje mostova“ čuvenog Andraša Šifa kada će se našoj publici predstaviti tokom iste večeri dvojica, prema izboru pomenutog slavnog umetnika, najdarovitijih pijanista za prošlu sezonu.
I dva nešto drugačija, neklasična programa obogatiće ovaj Nomus – jedan će upriličiti vrhunski francuski umetnik Žil Apap s ansamblom „Meduoteran“, poznat po virtuozitetu i jedinstvenim kombinacijama klasike, džeza i muzike naroda sveta, a drugi hrvatski ansambl udaraljki Sudar Percussion s programom pod nazivom OXYGEN, a koji se sastoji od niza kompozicija francuskog velikana Žana Mišela Žara, u posebnim verzijama za udarački ansambl.
***
Ulaznice za Nomus 2018. prodavaće se u Muzičkoj omladini Novog Sada – za programe u Sinagogi i Gradskoj kući, kao i na blagajni Srpskog narodnog pozorišta – za koncerte koji će se odvijati u pozorištu.
Prodaja počinje od ponedeljka 12. marta 2018.

Comments are closed.