No comments yet

GRADSKA KUĆA

U svečanoj sali Gradske kuće se, zahvaljujući dobroj saradnji s gradskom vlašću, često održavaju koncerti umetničke muzike. Pored Sinagoge, u njoj se najčešće organizuju programi Muzičke omladine. Sala ima dobru akustiku, a vrlo je pogodna za programe “intimnije” prirode (različiti vokalni, instrumentalni i vokalno-instrumentalni ansambli, manjih, kamernih formacija). Svečana sala može da ugosti oko 250 posetilaca.

Gradska kuća je podignuta u neorenesansnom stilu 1895. godine, po projektu Đerđa Molnara. Reprezentativna neorenesansna palata s tornjem, predstavlja jedno od najlepših zdanja u gradu. Na sva četiri ugla palate nalaze se kupole. Na zgradi dominira visoki toranj s balkonom na kojem je 1907. godine postavljeno zvono „matilda“ (pretopljeno u ratu) koje je oglašavalo požare u gradu. Na fasadi se ističu alegorijske figure grčkih boginja. Skulpture je izradio novosadski vajar Julije Anika. Na jednoj od bronzanih tabli, koja se nalazi na fasadi Gradske kuće, stoje ispisani gradovi pobratimi Novog Sada s kojima se ostvaruje privredna i kulturna saradnja. Ovi gradovi su: Modena (Italija), Helioupolis (predgrađe Atine, Grčka), Budva (Crna Gora), Čengčun (Kina), Dortmund (Nemačka) i Norič (Engleska).
Gradska kuća je sedište gradonačelnika. Od 1788. godine do danas Novi Sad je imao 58 gradonačelnika od kojih su mnogi bili birani i dva, pa i tri puta, a najviše ih je bilo iz redova srpske populacije. Od ukupnog broja, 34 gradonačelnika je bilo do okupacije 1941. godine, dva u vreme okupacije (do 1944) i 23 do danas (1944-2009). Prvi gradonačelnik Novog Sada bio je Dimitrije Bugarski, dotadašnji senator, koji je dva puta bio biran za načelnika grada. Najpoznatiji novosadski gradonačelnik bio je Svetozar Miletić (1861/62. i 1867). Na lokalnim izborima održanim 2004. godine pobedio je kandidat Srpske radikalne stranke – Maja Gojković, prva žena na ovom mestu u istoriji Novog Sada. Sadašnji gradonačelnik, član Demokratske stranke Igor Pavličić izabran je u junu 2008. godine.
Najvrednija prostorija u Gradskoj kući jeste svečana sala na prvom spratu, koju je slikar Pavle Ružička na simboličan način oplemenio obeležjima radinosti, zanata i trgovine. U toj dvorani je 3. januara 1895. održana prva skupštinska sednica, a u njoj su se organizovali i čuveni novosadski balovi.

Comments are closed.