No comments yet

Danas – 12. aprila u Gradskoj kući, zvanično najavljen program Novosadskih muzičkih svečanosti – Nomusa 2018.

Na konferenciji za novinare povodom Festivala Nomus govorili su član Gradskog veća zadužen za kulturu, gospodin Dalibor Rožić, umetnička direktorica, gospođa Marija Adamov i glavni i odgovorni urednik Nomusa, gospodin Milan Radulović. Moderator na konferenciji je bila Mia Doroški, programska saradnica festivala.

U svom obraćanju medijima gospodin Dalibor Rožić je istakao: „Ovaj festival je jedna od najreprezentativnijih manifestacija koje grad ima i svakako iz godine u godine doprinosi poboljšanju imidža našeg grada kao mesta u kome se održavaju i dešavaju kvalitetni kulturni programi i kulturni sadržaji. Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu su s tim u vezi veoma ponosni na Muzičku omladinu i ovom prilikom im se zahvaljujem na svim onim postignućima i dostignućima koja su imali u prethodnim godinama, jer i na te rezultate i te uspehe gledamo kao na uspehe celog grada i svih građana Novog Sada“. Član Gradskog veća zadužen za kulturu je još dodao da „svakako ne treba zaboraviti i značaj Muzičke omladine Novog Sada i konkretno ovog programa –Novosadskih muzičkih svečanosti kada je u pitanju i realizacija projekta Novi Sad 2021“. „Brojna su svedočanstva i potvrde kvaliteta festivala od raznoraznih renomiranih institucija što iz naše države, što iz inostranstva i svakako u tome leži i značaj ovog festivala, pre svega kulturološki, značaj koji je evidentan“, napomenuo je gospodin Rožić.

Umetnička direktorica festivala, gospođa Marija Adamov je napomenula „ Da je naš Nomus već preko četiri decenije star, ali uvek iznova i mlad i kao takav bogati zelene aprilske dane muzičkim raritetima, bilo da se radi o svežijim osvetljavanjima dela svetske i naše baštine ili predstavljanju novih stvaralačkih tendencija i žanrova“. „Jedan od dokaza značajnog rejtinga festivala“, istakla je gospođa Adamov „jeste i činjenica da mu se mnogi učesnici rado ponovo vraćaju, poput svetski uglednog klarinetiste Mate Bekavca, violončeliste Lasla Fenjea – sada kao člana Kvarteta Kelemen, muzičara Beogradske filharminije pa i drugih naših i stranih umetnika“.
„I dalje težimo da se Nomus približi publici, kao i ona njemu trudeći se da koliko je to moguće budemo originalni, da se ne ponavljamo i verujemo da smo u tome većinom i uspeli“, istakla je umetnička direktorica festivala. Opisujući svaki od ukupno trinaest programa koliko ima ovogodišnji Nomus, gospođa Adamov je još dodala da je fini balans između vernosti tradicije i praćenja savremenih muzičkih tendencija bio jedan od glavnih pokretača u kreiranju programa festivala.

„Uložili smo veliki trud i sigurna sam da ćete to prepoznati i vi i publika“, na početku svog izlaganja rekao je glavni i odgovorni urednik festivala, gospodin Milan Radulović.
„Ono što posebno raduje je da se Nomus širi i da će nekoliko koncerata sa ovogodišnjeg festivala biti prezentovano u Beogradu: naša produkcija Vojvođanskog simfonijskog orkestra, zbog čega smo posebno ponosni, s programom koji je isključivo posvećen američkoj muzici“, istakao je gospodin Radulović, napominjući još i da će Mladi solisti iz Lihtenštajna nastupiti i u Madlenijanumu, a dan pre novosadskog koncerta i u Školi za muzičke talente u Ćupriji. „Nismo se bavili samo organizacijom i kreiranjem programa Nomusa već smo želeli i da dostignuća našeg festivala i ono iza čega stoji i Grad Novi Sad prezentujeme i širom Srbije“, dodao je glavni i odgovorni urednik festivala Nomus. Na kraju je istakao i ovogodišnju divnu saradnju s vajarom Miloradom Cvetičaninom koji je samo za ovu priliku za goste festivala napravio skulpture, s jasnom simbolikom mosta, povezivanja i prijateljstva – zapravo simbolikom Grada Novog Sada i Nomusa.

Comments are closed.