Svečano otvaranje festivala Nomus 2018 i remek-dela ruske muzičke literature

Četvrtak, 19. april, Scena „Jovan Đorđević“, 20h
Vatromet
BEOGRADSKA FILHARMONIJA i maestro Danijel RAJSKIN (Rusija)
Solista: Aleksandar GAVRILJUK, klavir (Ukrajina)

Najpoznatiji međunarodni festival umetničke muzike u zemlji započeće kompozicijom „Vatromet“ Igora Stravinskog, a u nastavku programa slede remek-dela ruske muzičke literature: Koncert za klavir i orkestar br.3 Sergeja Rahmanjinova i „Žar ptica“ Igora Stravinskog.

Prodaja ulaznica na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.
Cene karata: 1.500 i 1.200 dinara i 1.000 dinara

Organizator: Muzička omladina Novog Sada
Generani pokrovitelj festivala Nomus: Grad Novi Sad

***
Pijanista ALEKSANDAR GAVRILJUK je rođen 1984.
Do sada je, između ostalih, nastupao s filharmonijama iz Nјujorka, Los Anđelesa, Varšave, Moskve, Izraela i Roterdama, Tokija, Vankuvera, kao i sa Škotskim kralјevskim simfonijskim orkestrom, Škotskim Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Štutgartskom, Holandskom i Seulskom filharmonijom i Orkestrom Italijanske Švajcarske. Sarađivao je s dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Herbert Blomštet, Vladimir Fedosejev, Neme Jarvi, Vladimir Jurovski, Luj Langre, Đanandrea Nozeda, Herbert Sudan, Markus Štenc i Osmo Venska.
Svirao je resitale u velikim dvoranama poput bečkog Muzikferajna, Vigmor hola u Londonu, ciriškog Tonhalea i Viktorija hola u Ženevi.
Gavrilјuk se kod muzičke kritike proslavio interpetacijama dela Sergeja Rahmanjinova. Njegova izvođenja kompletnog opusa koncerata za klavir i orkestar i Rapsodije na Paganinijevu temu s Orkestrom Romanske Švajcarske pod upravom Nemea Jervija okarakterisana su kao vrhunska, uzbudljiva, neviđena. Upravo s jednim od najpopularnijih klavirskih koncerata velikog ruskog kompozitora – broj 3 u d-molu, Aleksandar Gavriljuk staće i pred našu publiku na otvaranju ovogodišnjeg Nomusa.

Maestro DANIJEL RAJSKIN, rođen je i odrastao u Sankt Peterburgu. Negujući širok repertoar, ovaj umetnik često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima po čemu je nadaleko poznat.
Od 2005. do 2016. godine, Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. do 2016. Filharmonije „Artur Rubinštajn“ u poljskom gradu Lođu. Među njegovim redovnim angažmanima u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije su i nastupi sa preko pedeset najčuvenijih orkestara sveta. Samo neki od njih su: Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta, Simfonijski orkestar iz Diseldorfa, Estonski nacionalni simfonijski orkestar, Filharmonija iz Buenos Ajresa, Litvanski nacionalni orkestar, Orkestar Marijinskog teatra, „Mocarteum“ iz Salcburga, Nacionalni simfonijski orkestar iz Tajvana, Filharmonija Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Nacionalni orkestar iz Liona, Holandski simfonijski orkestar, Nacionalni simfonijski orkestar Meksika, Državna filharmonija iz Majnca, Simfonijski orkestar Praškog radija, Šangajska i Štutgarska, Uralska i Varšavska filharmonija.
Među poznatim solistima sa kojima je Danijel Rajskin nastupao su Martin Frest, Alban Gerhart, Natalija Gutman, Peter Jablonski, Žanin Jansen, Kari Kriku, Lang Lang, Fransoa Lelo, Miša Majski, Vladimir Mendelson, Šlomo Minc, Ivo Pogorelić, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Dmitrij Sitkovjecki, Aleksej Volodin i mnogi drugi.

Comments are closed.