FILHARMONIJA U FILMU – FilmHarmonia u SINAGOGI

Detalji događaja

  • utorak | 03.09.2019.
  • 21:00 - 22:30
  • SINAGOGA, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Zbog nestabilnog vremena večerašnji program se izmešta u Sinagogu sa početkom u 21h.

Kultni nemi filmovi Čarlija Čaplina uz uživo izvođenje muzike velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod vođstvom maestra Krešimira Batinića.

Program:
Čarli Čaplin/Charlie Chaplin
Pasji život (A Dog’s Life, 1918), 33 min.
Skitnica nalazi društvo u još dva izopštenika – mešancu lutalici Skrapsu i mladoj devojci koja kao zabavljačica radi u Zelenoj lanterni, kabareu na lošem glasu. Uz pomoć Skrapsa, skitnica uspeva da nadmudri lopove i otme im novčanik pun novaca, kojim ovaj trojac može započeti bolji, novi život.

Pauza

Mališan (The Kid, 1921), 60 min.
Skitnica (The Little Tramp) i Mališan (The Kid) nerazdvojni su par sve dok se jednoga dana siroče ne razboli i socijalna služba ne pokuša da ga odvede. Nezaboravna priča s osmehom, ali i pokojom suzom. Film koji je u najširoj javnosti promovisao globalno prepoznatljiv lik Skitnice potkresanih brkova, u uskom kaputu, s preširokim pantalonama i prevelikim cipelama, s polucilindrom i štapom. Čaplinov dugometražni prvenac, za koji bez razmišljanja kažemo da je istinski klasik!

Ne propustite ovaj jedinstveni umetnički spektakl, koji će podjednako oduševiti i filmofile i ljubitelje umetničke muzike, a koji se zbog logističkih (a često i finansijskih) ograničenja, kod nas retko dešavaju.
Ulaz je slobodan!

Povod za odabir muzike iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja, koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija je obeležavanje 130 godina od rođenja Čarlija Čaplina, jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Osim toga, Čaplinovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled, a teme koje obrađuje, itekako su aktuelne i danas!

Ovaj nesvakidašnji projekat, koji povezuje muzičku i filmsku umetnost, sufinansiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014 – 2020, a odvijće se u četiri grada: Novom Sadu i Iloku – tokom 2019, kao i u Subotici i Vukovaru – tokom 2020. godine.

Glavni nosilac projekta FILMHarmonia, koji počinje upravo u našem gradu je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada.
Čarolijom muzike i filma nosioci projekta Fil(m)harmonija, oba partnera žele da poruče kako je umetnost most, prostor za pokušaj saradnje i novoga početka, otvaranja novih mogućnosti i potencijala.
Realizacija događaja u Novom Sadu ostvaruje se u saradnji s „Fondacijom „Novi Sad 2021.