Wiener Kammersymphonie – ODLOŽENO!

Detalji događaja

  • petak | 24.04.2020.
  • 22:00 - 23:10
  • Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, Novi Sad
  • 021/452-344

Betovenov maraton kamerne muzike 1
Solistkinja: Sanja Lukovac, klavir
Jelena Filipović, viola

P r o g r a m:
L.v. BEETHOVEN
Prometej, uvertira Op.43; aranžman za gudački kvintet
Koncert za klavir br.4 u G-duru, op.58; aranžman za klavir i gudački kvintet
***
Simfonija br.7 u A-duru, op.92; aranžman za gudački kvintet
***
Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. Cena karte: 500,00 dinara
***
SANJA LUKOVAC, klavir, Srbija
Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u rodnom Kragujevcu (prof. Natalija Tomić), uporedo nekoliko godina pohađajući pripremnu nastavu za mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Rite Kinke, kod koje je i završila osnovne i master studije. Usavršavanje je nastavila na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je potom i doktorirala na odseku za kamernu muziku. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na odseku za klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Pohađala je brojne majstorske kurseve eminentnih klavirskih pedagoga poput Arba Valdme, Emanuela Krasovskog, Rustema Hajrudinova, Dajan Andersen, Aleksandra Madžara, Jurija Kota. Od velikog broja osvojenih nagrada na domaćim i inostranim konkursima, najvažnije su prva nagrada 2008. na Međunarodnom troetapnom takmičenju u disciplini klavirskih koncerata „Ella Philipp” u Rumuniji (Temišvar), prva nagrada na Memorijalu „Isidor Bajić” u Novom Sadu 2004, kao i treća nagrada na istom takmičenju 2006. godine. Značajne su i njene pobede u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji postignute na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodnom takmičenju pijanista u Šapcu, Međunarodnom takmičenju „Gradus ad parnasum” u Kragujevcu (u disciplini solo klavira i kamerne muzike), Takmičenju mladih pijanista u Nišu. Nastupala je u zemlji i inostranstvu predstavljajući se resitalima, kao solista uz pratnju orkestra, te kao član kamernih ansambala. Kao solista nastupala je s orkestrima: „Šlezinger”, Vojvođanski simfoničari, „Camerata Academica”, Temišvarska filharmonija, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu, na taj način ostvarivši saradnju s dirigentima Frančeskom la Vekijom, Georgeom Kostinom (Gheorghe Costin), Sašom Nikolovskim Đumarom, Željkom Milanović i drugima. Uporedo sa solističkom koncertnom aktivnošću Sanja Lukovac se kontinuirano interesuje i za kamernu muziku. S pijanistkinjom Andreom Der član je Dua „Floreus”, a nedavno je započela saradnju i s klarinetistom Kristijanom Borošem. Radi kao vanredni profesor na Katedri za klavir Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

JELENA FILIPOVIĆ, viola, Srbija
Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Lasla Horvata. Specijalizaciju je završila u Tel Avivu kod profesora Jurija Gandelsmana. Magistarske studije kamerne muzike pohađala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lasla Mezeija. Trenutno je doktorand na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u oblasti kamerne muzike.
Učestvovala je na majstorskim kursevima viole kod renomiranih profesora u Srbiji (Dejan Mlađenović), Rusiji (Galina Odinjec), Nemačkoj (Rajner Mog), Izraelu (Jurij Gandelsman) i majstorskim klasama kamerne muzike, na kojima je radila s članovima kvarteta „Amadeus”, „Alban Berg”, „Daniel”, „Chilingiran”, „Kodaly”, „Janaček”, „Smetana”, „Bartók”, „Medici”. Takođe, učila je od istaknutih kamernih muzičara: A. Flamera, A. Štajnharda, Š. Deviča.
Od 2002. do 2018. godine bila je vođa deonice viola Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta i u brojnim kamernim i simfonijskim orkestrima („Camerata Academica”, Festivalski orkestar „KotorArta”, Zrenjaninski kamerni orkestar, Vojvođanski simfonijski orkestar, Izraelska omladinska filharmonija). Trenutno je zaposlena kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde predaje gudački kvartet.
Preko 20 godina je članica Gudačkog kvarteta „TAJJ”, s kojim aktivno nastupa u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Mađarska, Italija, Francuska, Švedska, Danska, Holandija, Austrija).

BEČKA KAMERNA SIMFONIJA, Austrija
Orkestar izuzetno talentovanih umetnika, sa sedištem u austrijskoj prestonici, karakterističan je po zanimljivom repertoaru koji sadrži kompozicije u rasponu od ostvarenja autora XIX veka do dela savremenih kompozitora, a često i opuse nepravedno zaboravljenih ili potpuno nepoznatih stvaralaca. Osnovana 2006, u „Mocartovoj godini” (povodom 250-godišnjice kompozitorovog rođenja), Bečka kamerna simfonija je ciklusom koncerata u Španiji imala veoma zapažen debi, doživevši reči hvale publike i kritike, koja je njeno muziciranje opisala kao najbolja izvođenja tokom cele sezone posvećene Mocartu. Sintetišući i sledeći stečena iskustva, ansambl je realizovao i seriju projekata posvećenih kompozitorovim savremenicima. Tako su, dve godine kasnije, na Muzičkom festivalu u Umbriji bečki kamerni simfoničari nastupili s „krosover” programom koji spaja čisti bečki klasični stil s hip-hopom. To im je donelo nastupe u prestižnom Muzikferajnu i pozive za učešće na brojnim renomiranim muzičkim festivalima poput Festivala u Ankari (2009), festivala „Ravello”, „Alba Music” i „Side Music Festival” u Turskoj, kasnije i gostovanja u Južnoj Americi (Brazil, Argentina i Kolumbija). Po ugledu na slične muzičke i umetničke komponente svetski poznatih kamernih orkestara sa simfonijskim konceptom, Bečka kamerna simfonija se iskazuje i u sastavu gudačkog kvinteta, te su u toj formaciji odabrani muzičari nastupali i u pomenutim južnoameričkim zemljama i Operi „Süreyya” u Istanbulu. Tako su naredni angažmani i instrumentalne postavke uključili i jedinstvenu verziju Betovenove Pete simonije u c-molu u aranžmanu za gudački kvintet, izvođenu u Španiji i na koncertima u Italiji u prestižnom serijalu kamerne muzike „Politecnico di Torino”, predstavljanu potom i na Međunarodnom muzičkom festivalu u Albi, kao i u Švedskoj i na Šubertovom festivalu u Kopenhagenu, zatim Engleskoj, Poljskoj i na drugim uglednim manifestacijama.