Vojvođanski simfonijski orkestar

Detalji događaja

  • subota | 24.10.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Dirigent: Ivan ILIĆ
Solista: Irena JOSIFOVSKA, violončelo (Srbija/Nemačka)
Program:
F. GULDA: Koncert za violončelo i duvački orkestar
I. STRAVINSKI: Pulčinela

Prodaja ulaznica od 6. oktobra: on line na linku http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login ili lično  u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
Cena karte: 800,00 dinara

Irena Josifoska, violončelo, Srbija
Rođena 1996. u porodici muzičara, violončelo je počela da uči u petoj godini u klasi svoje majke Judit Niderholcer Josifoski, profesorke u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu, u kojoj je potom stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u istom gradu, gde trenutno pohađa master studije u klasi prof. Marka Miletića. Paralelno je na istom stepenu obrazovanja i na Visokoj muzičkoj školi u Detmoldu (Nemačka) kod prof. Ksenije Janković. Do sada je osvojila pedesetak visokih nagrada na raznim uglednim takmičenjima kao što su: „Dotzauer” (Nemačka), „Herann” (Češka Republika), Međunarodno takmičenje violončelista u Licenu (Austrija), „Petar Konjović” u Beogradu i „Beogradski podijum mladih talenata”. Četiri puta je bila lauret Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije, a na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 2015. bila je najmlađi učesnik, finalista i dobitnica specijalnih nagrada. Među ostalim značajnim odličjima koje je Irena Josifoska ponela jesu „Stanojlo Rajičić”, Svetosavska nagrada, „Zlatno zvonce”, kao i nagrada „Art link Societe Generale” za najperspektivnijeg mladog muzičkog umetnika u 2013. godini. Nastupala je u zemlji i inostranstvu (Engleska, Italija, Francuska, Španija, Češka Republika, Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska), uz pratnju značajnog broja renomiranih domaćih i svetskih orkestara, a učestvovala je i na mnogim festivalima (Austrija, Srbija, Crna Gora, Slovenija) i majstorskim kursevima svetski poznatih umetnika na violončelu i pedagoga (David Geringas, Volfgang Emanuel Šmit, Jens Peter Majnc, Mineo Hajaši, Mark Kope, Aleksandar Knjazev, Ištvan Varga, David Štarkveder, Mark Kosover…). Sarađivala je s nizom velikih instrumentalista međunarodne koncertne scene, a nekoliko naših kompozitora, poput Dejana Despića, Svetozara Kovačevića, Tibora Hartiga i Aleksandra Vujića, posvetili su joj svoja dela. Svoj prvi kompakt-disk snimila je za švedsku muzičku kuću „A Records”, a drugi su izdali „Art Link” i banka „Societe Generale” 2014. godine.

Ivan Ilić, dirigent, kompozitor, aranžer
Diplomirao je, s najvišim ocenama aranžiranje na Muzičkom koledžu „Berklee“ u Bostonu (SAD). Potom je s istim uspehom završio specijalističke studije iz dirigovanja u klasi prof. Stanka Šepića, kao i master akademske studije iz džez trombona na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Zvanje doktora umetnosti je stekao na doktorskim akademskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu (2020) na programu za Višemedijsku umetnost.
Od 1999. do 2018. deluje kao dirigent Big benda RTS-a.  Godine 2018. postaje docent za užu umetničku oblast džez trombon na odseku za džez i popularnu muziku na FMU u Beogradu.
Kao aktivan izvođač nastupao je na svim značajnim domaćim, kao i mnogim muzičkim festivalima širom sveta – u Americi, Kanadi, Luksemburgu, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Grčkoj, zemljama okruženja …
Komponovao je muziku za pozorište, video produkciju, mjuzikle i film. Za Pozorište na Terazijama napisao je i dirigovao tri originalna mjuzikla, a za još četiri licencna mjuzikla renomiranih brodvejskih produkcija uradio orkestraciju. Kompozitor je i saradnik eminintnih srpskih reditelja.
Diriguje mnogobrojnim snimanjima filmske i televizijske muzike za eminentne produkcijske kuće kao što su „The Walt Disney Company“, „Worner“, „Sony Entertainment“ i veliki broj filmskih i muzičkih produkcija iz Evrope i Severne Amerike. Predsednik je Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, Predsednik skupštine Agencije za ostvarivanje prava interpretatora Srbije (PI), kao i Predsednik upravnog odbora CEBEF-a.  Dobitnik je uglednih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda (1990), Zlatna značka (2012) i Zlatni beočug (2016) Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Od 2005. je nosilac je statusa istaknutog umetnika.

Vojvođanski simfonijski orkestar
Do sada je ostvario blizu 100 koncerata, dostigavši značajan nivo muziciranja i odlične interpretativne standarde.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, klavirski duo Sanja i Lidija Bizjak, Laura Vukobratović, Dejan Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.
Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Priznanje našem ansamblu stiglo je od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška”, te džez pevačicom Mirtil.