Vissi d’arte – gala operski koncert

Detalji događaja

  • utorak | 12.11.2019.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane  „Stanislav Binički“
Dirigent: Emanuel Plason
Solisti:
Nino Lezava, Jasmina Trumbetaš Petrović, Marija Jelić – soprani
Zurab Zurabišvili, tenor
Aleksandar Stamatović, bas-bariton

Na programu su najlepše operske arije i dueti Pučinija i Verdija

Ulaznice za koncert se prodaju u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. On-line rezervacije i kupovina karata na www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica: 800,00 dinara parter sredina i 600,00 dinara parter sa strane. Studenti, đaci i penzioneri imaju popust 50% na redovne cene karata.

Organizator koncerta:Operska agentura „Sandra Milankov“
***

Dirigent Emanuel Plason (Emmanuel Plasson), sin poznatog francuskog dirigenta Mišela (Michela) Plasona, direktor je i šef-dirigent Havajske opere Honolulu. Studije dirigovanja je završio na Jejlu, u Americi. Gostuje širom sveta, između ostalog redovno nastupajući u londonskoj operi Kovent gardena, njujorškom Metropolitenu, Operi „Lyric“ u Bostonu, Njujorškoj gradskoj operi, zatim u Kentakiju, Minesoti, Sinsinatiju, Midlberiju. Sarađivao je s operskim kućama Montreala, Tuluza, Dalasa, Orlanda, Vermonta, Melburna i Novog Zelanda. Maestro Plason je redovan gost i u Japanu, gde diriguje Filharmonijskim orkestrom Nagoje, kao i u Novom nacionalnom teatru u Tokiju.
U Velikoj Britaniji radi, između ostalog, s orkestirima kao što su Filharmonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Bi-Bi-Sijev nacionalni orkestrom Velsa, Kraljevski škotski nacionalni orkestar, Orkestar Alstera, Severna sinfonija. Dirigovao je i u Kraljevskoj švedskoj operi, kao i u Danskom nacionalnom teatru.
U svojoj domovini Francuskoj Emanuel Plason nastupao je u skoro svim operskim kućama i smatra se ambasadorom francuskog repertoara. Prošle godine u Parizu, na otvorenom, dirigovao je koncertom na kojem su nastupali Roberto Alanja i Aleksandra Kurzak.
Operska agentura „Sandra Milankov“ zastupa maestra Plasona.

Sopranistkinja Marija Jelić (1993) je rođena u Beogradu, gde je uporedo sa studijama na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu učila prvo flautu, a zatim solo pevanje u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Po završetku studija elektrotehnike, pevanje nastavlja da uči kod prvakinje opera Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmine Trumbetaš Petrović. Godine 2017. polaže audiciju u Narodnom pozorištu u Beogradu za operski studio i počinje da peva male, srednje i glavne uloge u operskim produkcijama.
Marija je nosilac velikog broja nagrada na nacionalnim takmičenjima iz pevanja. Nastupala je na velikom broju koncerata u zemlji, kao i u Parizu i u Beču (s Bečkim kamernim orkestrom). Pevala je na gala koncertu zatvaranja operskog festivala u Vernigerodeu (Nemačka), kao i u Internacionalnom muzičkom centru u Moskvi.
Do sada je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ostvarila sledeće uloge: Barbarine u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, Ines u Trubaduru i Grofice Čerpano u Rigoletu Đuzepa Verdija, Stane u Konjovićevoj Koštani, Mimi u Pučinijevim Boemima. Trenutno priprema uloge u operama Karmen Žorža Bizea i Na uranku Stanislava Biničkog.

Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u Beogradu, gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje kod profesora P. Androvića u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“. Osnovne i magistarske studije na odseku za solo pevanje završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Bakočević. U angažmanu je Opere Narodnog pozorišta u Beogradu od 1993, a prvakinja opere od 2002. godine. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu. Tokom karijere sarađivala je s brojnim domaćim i stranim umetnicima i nastupala na međunarodnim scenama u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, u operama Aida, Madam Baterflaj, Toska. Do sada je tumačila sopranske uloge, između ostalih, i Toske, Aide, Dezdemone, Amelije, Elizabete, Adrijane, Leonore, Baterflaj, Mimi, Mikaele i Hasanaginice. Na njenom koncertnom repertoaru nalaze se rekvijumske mise Verdija, Dvoržaka, Bramsa, Mocarta, Betovenova Misa, Rahmanjinovljeva Zvona, Vaskrsenje Hristića, dela Janačeka, Pergolezija, Honegera. Za ulogu Toske 2014. godine dobila je nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije i proslavila 20 godina umetničkog rada. Od 2015. kao vokalni pedagog sarađuje s majstorskim kursom za pevače u Jerusalimu – IMVAJ.

Nino Lezava je diplomirala s najvišim ocenama na Državnom konzervatorijumu „I. Sarazišvili“ u Gruziji. Usavršavala se na brojnim master-klasovima kod poznatih operskih umetnika, između ostalih Ane Tomove i Jelene Obrascove. Bila je solista Državne opere „Z. Taliašvili“, gde je ostvarila uloge Violete u Travijati, Đilde u Rigoletu, Norine u Don Paskvaleu, Adine u Ljubavnom napitku, Cerline u Don Đovaniju, Lučije u Lučiji od Lamermura, Oskara u Balu pod maskama. Nastupala je u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Rusiji i Italiji. Dobila je nagradu na Nacionalnom festivalu dramskih umetnosti u Pezaru. Pevala je u operi i na festivalu u Astani (Kazahstan), kao i na gala operskom koncertu u Operi u Tbilisiju. Od 2011. godine obavlja funkciju umetničkog direktora i profesora na Međunarodnoj akademiji operskog pevanja „Renata Tebaldi i Mario del Monako“ u Pezaru.

Gruzijski tenor Zurab Zurabišvili je studirao solo pevanje na Konzervatorijumu u Tbilisiju i na Mocarteumu u Salcburgu kod Marte Šarp i Hane Ludvig. Pohađao je master-klasove kod Bernda Vajkla, Šerila Milnsa i Paate Burčuladzea. Dobitnik je nagrade na Međunarodnom takmičenju „Ferruccio Tagliavini”, kao i 2003. austrijske počasne nagrade. Od 2013. radi kao slobodni umetnik i peva širom sveta u raznim teatrima, poput Nacionalne opere u Atini, Opere Flandrije u Antverpenu, Berlinske opere, Kraljevske opere (Kopenhagen), Nemačke opere (Diseldorf), opera u Gracu i Hanoveru, Tirolskog državnog pozorišta (Insbruk), Badenskog državnog pozorišta (Karlsrue), Narodnog pozorišta u Manhajmu, Državne opere u Tbilisiju, Izraelske opere (Tel Aviv), Kraljevskog pozorišta (Torino), Nemačkog narodnog pozorišta (Vajmar), Hrvatskog narodnog kazališta (Zagreb), Narodnog pozorišta (Beograd) i Ciriške opere. Zastupa ga Operska agentura „Sandra Milankov“.

Aleksandar Stamatović je prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a paralelno s umetničkom karijerom Stamatović je od 2005. do 2007, kao i od 2012. do 2019. godine, radio na položaju zamenika direktora. Završio je poslediplomske studije za koncertno pevanje i za projektni menadžment. Predsednik je upravnih odbora Filmskih novosti i Beogradskog dramskog pozorišta. Kombinacija Stamatovićevog dominantnog vokala, izrazite muzikalnosti i izuzetnih pozorišnih sposobnosti daje mu mogućnost da predstavi širok spektar likova, pa je tako ostvario niz uloga, kao što su: Jovan u Štrausovoj Salomi, Eskamiljo u Bizeovoj Karmen, Leporelo u Mocartovom Don Đovaniju, Alfio u Maskanjijevoj Kavaleriji rustikani, Sanča Pansa u Masneovom Don Kihotu, Monterone u Verdijevom Rigoletu, Amonasro u Verdijevoj Aidi, Anđeloti u Pučinijevoj Toski… Pored operskog repertoara nastupao je kao solista i u, pretežno, duhovnim kompozicijama stranih i domaćih autora. Sarađivao je s mnogim renomiranim pozorištima i operskim kućama širom Evrope i u SAD-a, a takođe i sa Srpskim narodnim pozorištem u Novom Sadu i Narodnim pozorištem u Nišu. Gostovao je u operskim kućama i na festivalima u Italiji (Ravena, Kazamari, Rovigo, Vičenca), Grčkoj (Atina, Solun, Krf, Kefalonija), Danskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Portugaliji, Norveškoj, Francuskoj, Bugarskoj i na Kipru. Tokom svoje karijere radio je s velikim dirigentima, uključujući imena kao što su: Dorijan Vilson, David Porcelajn, Osvaldo Fereira, Peter Leonard, Angel Šurev, Johanes Harnait, Mladen Jagušt, Dejan Savić i Bojan Suđić. Pevao je s renomiranim umetnicima, kao što su i Leo Nuči i Hose Kareras.