Veče kamerne muzike

Detalji događaja

  • subota | 16.04.2016.
  • 19:30 - 21:00
  • Svečana sala Gradske kuće, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021 452 344

Yeol Eum SON, klavir (Južna Koreja)
Robert LAKATOŠ, violina
*zlatna medalja na Konkursu „Pablo Sarasate” (Pamplona, 2015)
Maja BOGDANOVIĆ, violončelo (Francuska)

Program:
HÄNDEL – HALVORSEN:
Pasakalja, za violinu i violončelo /
Passacaglia for Violin and Violoncello

F. MENDELSSOHN:
Trio, za klavir, violinu i violončelo br.2, c-mol op.66 /
Piano trio No.2 C minor, Op.66 (1845)

***

D. ŠOSTAKOVIČ:
Trio, za klavir, violinu i violončelo br.2 e-mol, op.67 /
Trio for piano, violin and cello No.2 in E minor, Op.67 (1944)

ULAZNICE ZA KONCERT SU R A S P R O D A T E ! ! !

ROBERT LAKATOŠ, violina, Srbija
Instrument je počeo da uči kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, u svom rodnom Novom Sadu. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje je nastavio na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (ZHdK), u klasi prof. Rudolfa Koelmana, gde je postao stipendista švajcarske Fondacije za visoko nadarene talente „Lyra“. Usavršavao se na majstorskim radionicama i studijskim programima vodećih svetskih violinista, među kojima su Šlomo Minc i Icak Raškovski, u okviru kampa „Kešet Eilon“ (Izrael), kao i Aron Rosand u Njujorku („Summit Music Festival“). Trenutno sarađuje s Julijanom Rahlinom na Privatnom konzervatorijumu u Beču.
Među brojnim prvim i specijalnim nagradama koje je osvojio na domaćim i internacionalnim takmičenjima posebno se ističu prve nagrade na takmičenjima „Pablo Sarasate“ (Pamplona, Španija, 2015), „Mary Smart“ (Njujork, 2013), „Societe Generale Srbija“ (Beograd, 2009), kao i druge nagrade na takmičenjima „Jeneuess Rumunia“ (Bukurešt, 2012), „Andrea Postacchini“ (Fermo, Italija, 2011) i violinskom takmičenju u Brentoniku (Italija, 2004).
Koncertnu karijeru Robert Lakatoš razvija kao solista, kamerni muzičar i koncertmajstor na nastupima u Italiji, Španiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Izraelu, Americi, Rumuniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori.
Kao solista, svirao je s brojnim orkestrima, među kojima su: Simfonijski orkestar Navare, Simfonijski orkestar „Stanislav Binički“, Vojvođanski simfonijski orkestar, Niški simfonijski orkestar, Novosadski akademski orkestar, orkestar njujorškog festivala „Summit Music“, Novosadski kamerni orkestar, Vojvođanski kamerni orkestar, ciriški kamerni orkestar „ZHdK-Strings“. Član je klavirskog trija s pijanistkinjom Valentinom Nenaševom i violončelistom Markom Miletićem, kao i koncertmajstor gudačkog orkestra „Camerata Academica“.
Robert Lakatoš je ostvario snimke za radijske i televizijske stanice u zemlji i inostranstvu, među kojima su i trajni zapisi za Radio-televiziju Vojvodine. Dobitnik je priznanja Autonomne Pokrajine Vojvodine za najboljeg mladog umetnika (2006) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.
Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u zvanju docenta za glavni predmet violina.
Svira na instrumentu Svetozara Bogdanoskog, gudalom ručne izrade Vladimira Radosavljevića.
Od ove godine je postao „Thomastik artist“ – koristi žice istoimenog proizvođača („Tomastik-Infeld“).

MAJA BOGDANOVIĆ, violončelo, Srbija / Francuska
Trenutni angažmani jedne od vodećih mladih violončelistkinja današnjice uključuju koncerte s Berlinskim simfoničarima, orkestrima ciriškog Tonhalea, „Bergische Philharmonie“ (ujedinjeni orkestar gradova Remšajda, Zolingena i Vupertala), zatim onim iz Bremenhafena (Nemačka), Slovenačkom i Makedonskom filharmonijom, američkim simfonijskim orkestrima iz Laboka (Teksas) i Solt Lejk Sitija (Juta), Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Kao solistkinja je nastupala i s Tokijskom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, Orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, francuskim Nacionalnim orkestrom „Pays de la Loire“, Filharmonijom iz Vonjua (Južna Koreja), Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom pariskog Nacionalnog konzervatorijuma, Kamernim orkestrom „Nova Evropa”, kamernim orkestrima „Sejong soloists”, „Dušan Skovran” i „Gudači sv. Đorđa”.
Predanost kamernom muziciranju dovodi je u mnoge značajne svetske sale, kao što su Koncertgebau i Muzikgebau u Amsterdamu, dvorane „Plejel”, „Gavo”, „Korto”, „Kuća muzike” i amfiteatar Sorbone u Parizu, Kongresna palata u Nantu, Auditorijum u Dižonu, „Prinzregententheater” u Minhenu. Takođe je i gošća Čelo festa „Beauvais” i Amsterdamskog čelističkog bijenala, Festivala Radio Francuske (Monpelje), festivala „Perigord Noir”, „Folles journees” (Nant), i onog u Živerniju, zatim „Mladih talenata” u Parizu, u Arkasonu, Zajstu i „Storioni” u Holandiji, „Kuhmo” u Finskoj i „Kempten” u Nemačkoj.
U svom izuzetno obimnom repertoaru, Maja Bogdanović posebno mesto daje savremenoj muzici. Premijerno je izvela dela Sofije Gubajduline, Filipa Sojersa, Nikole Bakrija, Erika Tangija, Benjamina Jusupova, Ivana Jevtića, Milana Mihajlovića i Kšištofa Pendereckog (Drugi koncert za violončelo). Sa izabranim svetskim muzičarima učestvovala je na specijalnom koncertu u Varšavi povodom kompozitorovog 80. rođendana, gde je nastupila zajedno s Jurijem Bašmetom, Julijanom Rahlinom i Berijem Daglasom.
Laureat značajnih internacionalnih takmičenja, Maja Bogdanović je pobednica Takmičenja „Aldo Parisot” 2007, nosilac druge nagrade i nagrade publike Takmičenja „Gaspar Cassado” u Japanu, specijalne nagrade Konkursa „Rostropovič” u Parizu, kao i dobitnica treće nagrade i tri specijalne nagrade Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2005).
Rođena Beograđanka, školovala se u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović” u Zemunu (klasa Nade Jovanović), i već u to vreme osvajala je najviše nagrade na takmičenjima za mlade u zemlji i inostranstvu (Češka, Slovačka, Austrija, Italija). Diplomirala je s prvom nagradom na Nacionalnom muzičkom konzeratorijumu u Parizu, gde je završila i postdiplomske studije kod prof. Mišela Štrausa, kamernu muziku u klasama Itamara Golana i Pjer-Lorana Emara. Svira na violončelu specijalno napravljenom za nju, francuskog graditelja Franka Ravatina.
maja bogdanovic manja web foto

JEOL EUM SON, klavir, Južna Koreja / Nemačka
Istorijski podvig na Međunarodnom klavirskom takmičenju „Čajkovski“ 2011, južnokorejska pijanistkinja Jeol Eum Son postigla je zahvaljujući svojim gracioznim, raznovrsnim, uzbudljivim i fleksibilnim interpretacijama i kristalnom tonu, privlačeći od tada pažnju publike širom sveta. Prvi internacionalni uspeh, mlada umetnica iz pokrajine Gangvon ostvarila je 2004. kao solistkinja uz Njujoršku filharmoniju pod dirigentskim vođstvom Lorina Mazela na azijskoj turneji ovog orkestra, koji ju je ponovo angažovao četiri godine kasnije. Svoju odličnu reputaciju učvrstila je 2009, kada je osvojila dve srebrne medalje na XIII pijanističkom takmičenju „Van Klajbern“ i memorijalnu nagradu „Steven de Groote“ za najbolje izvođenje kamerne muzike na istom konkursu. Dve godine kasnije usledio je pomenuti trijumf u Moskvi, s osvajanjem druge nagrade, uz koju je zaslužila i priznanja za najbolji koncert kamerne muzike i za najvrsnije tumačenje poručenog dela, koje je za ovo XIV takmičenje „Čajkovski“ komponovao čuveni Rodion Ščedrin. Među prvim muzičkim ambasadorima svoje zemlje, Jeol Eum Son nastupa s vodećim orkestrima u svetu poput Češke, Izraelske i Tokijske filharmonije, orkestra „Academy of St. Martin in the Fields“, Akademskog simfonijskog orkestra iz Sankt Peterburga i Simfonijskog orkestra „Svetlanov”, zatim sa simfonijskim orkestrima iz Sijetla, Jerusalima,Tokija (Simfonijski orkestar NHK-a) i Hanovera (Radiophilharmonie), Orkestrom Marijinskog teatra i mnogim drugim. U svojoj domovini Južnoj Koreji sarađuje sa svim većim ansamblima, poput Seulske filharmonije i Simfoničara KBS-a (KBS Symphony). Najznačajnije interpretativne domete u prošloj sezoni umetnica je postigla s Orkestrom Roterdamske filharmonije pod rukovodstvom Valerija Gergijeva na njegovom festivalu u Roterdamu, kao i s Filharmonijom Nemačkog radija Sarbrikena i Kajzerslauterna na festivalu u Bezansonu i potonjoj zajedničkoj azijskoj turneji, koju je vodio britanski dirigent Karel Mark Čikon. Među skorašnjim saradnjama s uglednim orkestrima u Austriji, Nemačkoj i Japanu, izdvajaju se one pod dirigentskim vođstvom Dmitrija Kitajenka, Tomasa Hengelbroka i Junikija Hirokame. Svirala je i u Milvokiju, Čikagu, Njujorku, Tel Avivu i širom Koreje. I dalje radi s prof. Arijem Vardijem u Nemačkoj (Visoka škola za muziku, pozorište i medije u Hanoveru) gde je stekla i svoj novi dom. Diplomirala je i na Korejskom nacionalnom univerzitetu umetnosti (klasa Daea Jin-Kima), a prethodno je studirala i kod jednog od najčuvenijih kineskih pijanista Čeng-Conga Jina.
Yeol Eum - web foto