Stephan Dohr & Beogradska filharmonija

Detalji događaja

  • subota | 22.04.2017.
  • 20:00 - 21:29
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017
BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Dirigent: Uroš LAJOVIC (Slovenija)
Solista: Stefan DOHR, horna (Nemačka)

P r o g r a m:

L. v. BEETHOVEN:
„Leonora“, uvertira br.3, op.72b (1805)

R. STRAUSS:
Koncert za hornu i orkestar br.2 (1942)

P a u z a

G. BIZET:
Simfonija br.1 u C – duru (1855)

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina na: www.muzickaomladina.org
Cena ulaznice: 1.000 dinara
***

BEOGRADSKA FILHARMONIJA, Srbija
Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija danas ima status ustanove kulture od nacionalnog značaja. Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Jedna od najvažnijih saradnji orkestra jeste prijateljstvo sa maestrom Zubinom Mehtom, koji je tokom proteklih godina s ovim ansamblom održao više dobrotvornih koncerata.
Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, ser Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa i drugih.
Od septembra 2010. godine do juna 2015. godine, šef – dirigent Beogradske filharmonije bio je renomirani kineski umetnik Muhai Tang, dok se na poziciji rezidencijalnog dirigenta, od sezone 2013/14, nalazi mladi srpski dirigent Vladimir Kulenović, čija se karijera uspešno razvija u SAD-u.
Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu itd.
Najvažniji internacionalni angažmani u novijoj istoriji bili su prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra, koja je obuhvatala nastupe u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans holu u Klivlendu, Muzičkom centru „Stratmor“ u Vašingtonu i u njujorškom Karnegi holu u oktobru 2014. godine, zatim septembra 2016. Beogradska filharmonija prvi put je svirala u velikoj sali Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, a novembra iste godine u budimpeštanskoj Palati umetnosti (MUPA).
Kreativni i inovativni programi u neobičnom balansu s elementima tradicionalnog repertoara jedna su od glavnih karakteristika umetničkog pristupa Beogradske filharmonije i odnosa između nje i njene publike.
Rezultat takvih napora jeste činjenica da je Beogradska filharmonija prvi orkestar u regionu, ali i šire, s rasprodatim kartama za nekoliko meseci unapred.
Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi i Fondacija Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ sa svojim strateškim partnerima. Najvažniji cilj orkestra u okviru petogodišnjeg planiranja aktivnosti i razvoja jeste pozicioniranje na međunarodnoj muzičkoj sceni, promocija orkestra na drugim kontinentima, kao i početak izgradnje nove koncertne dvorane u Beogradu kroz model javno-privatnog partnerstva, uz podršku Fondacije „Američki prijatelji Beogradske filharmonije“, koja je osnovana 2012. u Njujorku.

ŠTEFAN DOR / STEFAN DOHR, horna, Nemačka
Studirao je u Esenu i Kelnu, da bi profesionalnu karijeru započeo već u 19. godini kao prvi hornista Frankfurtske opere. Istu poziciju zauzimao je u Festivalskom orkestru u Bajrojtu, carstvu Vagnerove muzičko-scenske umetnosti, zatim Filharmoniji u Nici i Nemačkom simfonijskom orkestru u Berlinu. Već pune 23 godine je glavni hornista Berlinske filharmonije, a kao solista je svirao pod dirigentskim vođstvom čuvenih maestara poput Danijela Barenbojma, Bernarda Hajtinka, Kristijana Tilemana, Inga Mecmahera, Danijela Hardinga, Klaudija Abada. Njegovi angažmani kao pasioniranog kamernog muzičara obuhvataju izvođenja s kolegama iz Berlinske filharmonije okupljenim u različitim instrumentalnim formacijama, a partneri su mu bili i svetski poznati pijanisti Mauricio Polini i Lars Fogt (prošlogodišnji učesnik Nomusa), violinista Kolja Blaher i engleski tenor Ijan Bostridž. Takođe, član je i Okteta Berlinske filharmonije, kao i Ansambla „Beč – Berlin“. Redovno učestvuje na međunarodnim festivalima kamerne muzike, a često drži i zapažene majstorske kurseve širom sveta. Podjednako negujući solistički i koncertantni repertoar klasicističkog i romantičarskog perioda, s delima Mocarta, Hajdna i Riharda Štrausa, Štefan Dor se s istim interesovanjem bavi i ostvarenjima modernih kompozitora. Brojni savremeni autori su pisali za ovog sjajnog umetnika, a među njima su Herbert Vili, Johanes Valman, Tošio Hosokava i Volfgang Rim.
STEPHAN DOHR

UROŠ LAJOVIC, dirigent, Sloveniija
Kompoziciju i dirigovanje je studirao na Muzičkoj akademiji u rodnoj Ljubljani, gde je i diplomirao na oba smera 1967, odnosno 1969. Za izuzetna ostvarenja u obe oblasti odlikovan je studentskom Prešernovom nagradom. Dirigentsko usavršavanje je nastavio na Visokoj školi za muziku i scenske umetnosti u Beču, u klasi prof. Hansa Svarovskog. Diplomu i Završnu nagradu (Abgangpreis) dobio je 1971, tokom školovanja učestvujući i na dve Salcburške letnje akademije i učeći kod Bruna Maderne. Od 1972. do 1991. radio je u Slovenačkoj filharmoniji, najpre kao asistent, da bi već posle šest godina postao stalni dirigent. Paralelno je od 1974. do 1976. vodio Kamerni orkestar RTV Slovenije, a od 1979. do 1981. delovao je kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske Radio-televizije. Osnovao je 1988. Kamerni ansambl „Slovenicum“, s kojim je organizovao samostalni ciklus koncerata u Ljubljani, priređujući ih tokom narednih 12 godina i u drugim mestima širom Slovenije. Lajovic je četiri godine (2001–2005) bio šef-dirigent Beogradske filharmonije, a 2009. je postao umetnički savetnik i stalni gostujući dirigent Zagrebačke filharmonije. Od jeseni 2015. radi kao kao šef-dirigent Slovenačke i stalni gostujući dirigent Sofijske filharmonije, kao i Simfonijskog orkestra iz Šenžena u Kini. Od 1989. do2102. bio je profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku i scenske umetnosti u Beču, kroz čiju klasu je za to vreme prošlo oko 300 studenata iz 58 zemalja. Tri godine je predavao i kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a kao gostujući profesor držao brojne majstorske kurseve u Stokholmu, Viljnusu, Konstanci, Šangaju, Hong Kongu i Dubrovniku.
Pored angažmana u matičnim institucijama, nastupao je širom Evrope, SAD-a, u Kolumbiji (Bogota), Južnoj Koreji (Seul), Tajvanu (Tajpej), Hong Kongu, Kini (Šenžen) i Japanu (Tokio, Hirošima). Tokom 40-godišnje karijere održao je preko 1400 koncerata, vodio preko 90 različitih simfonijskih orkestara i ansambala i sarađivao s preko 900 solista. Njegov bogati repertoar simfonijskih i muzičko-scenskih ostvarenja obuhvata i postavke 14 opera. Izvodio je preko 1500 simfonijskih i premijerno tumačio 80 dela slovenačkih i stranih autora. Lajovicev rad u oblasti muzikologije obuhvata i transkripciju i objavljivanje kompozicije Missa viennensis slovenačkog baroknog stvaraoca Janeza Krstnika Dolara, redakciju Figara Janeza Krstnika Novaka (scenska muzika Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta), te reviziju i štampanje opere Crne maske Marija Kogoja. Uroš Lajovic je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a najnovije je Autrijski krst časti za nauku i umetnost koji mu je dodelilo austrijsko Savezno ministarstvo prosvete, umetnosti i kulture u novembru 2013.