STEFAN MILENKOVIĆ & “CAMERATA ACADEMICA”

Detalji događaja

  • четвртак | 21.07.2016.
  • 20:21 - 22:00
  • Katolička porta - plato, Novi Sad
  • 021/452 344

“ZA NOVE MOSTOVE” – Četiri dana kulture
NOVI MOST: kulturno nasleđe i gostoprimstvo

STEFAN MILENKOVIĆ & “CAMERATA ACADEMICA”
Program: Bach, Mozart, Tartini, Mendelssohn

Ulaz na koncert je SLOBODAN!

*U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi

Program je deo projekta „ZA NOVE MOSTOVE – Četiri dana kulture”.
Glavni komunikacijski cilj četiri dana kulture je predstavljanje koncepta kanidature Novi Sad 2021 kroz slogan „Za nove mostove“. Svaki od četiri programa predstavlja jednu od tema mosta i tako putem kulturno-umetničkih sadržaja predstavlja i ceo koncept kanidature Novi Sad 2021. Simbolika puta od 2016. do 2021. prikazana je i odabirom perioda kada će se odvijati 4 nezaboravna događaja – od 16. do 21.jula. Koncert Stefana Milenkovića i ansambla “Kamerata akademika” je kruna ovog projekta, odnosno završni program ove manifestacije.
DOBRO DOŠLI!

Organizator projekta: Evropska prestonica kulture

***
Svima je poznata priča o Stefanu Milenkoviću kao „čudu od deteta“, s karijerom započetom u petoj godini, kada je prvi put nastupio s orkestrom. Odavno već međunarodno priznat i slavan, podjednako zbog svoje izuzetne izvođačke umetnosti i snažne privrženosti humanitarnom radu, sada 39-godišnji violinista Stefan Milenković privukao je pažnju svetske javnosti kao desetogodišnjak. Nakon poziva tadašnjeg američkog predsednika Regana da svira u Beloj kući, usledili su nastupi pred sovjetskim čelnikom Mihailom Gorbačovim (u Beogradu) i papom Jovanom Pavlom II, da bi potom razvoj mladog umetnika išao blistavom uzlaznom putanjom. Jedan od retkih jubileja zabeležio je već u 16. godini, odsviravši u Meksiku svoj hiljaditi koncert.
Kao pravi predstavnik elitne kulture, odazvao se pozivu tima EPK 2021 da nastupi u Novom Sadu i tako klasičnu miziku približi Novosađanima i pošalje snažnu poruku celom svetu da Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture!
Stefan Milenković nastupiće uz pratnju ansambla „Kamerata akademika” (Camerata Academica). Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Umetnički rukovodilac ansambla je violončelista Marko Miletić.
„Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava jeste ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o ovom orkestru naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan.