Slovenski melanž – Veče solo pesama srpskih i ruskih kompozitora

Detalji događaja

  • четвртак | 11.10.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Učestvuju:
Jasmina Trumbetaš-Petrović, sopran
Marija Jelić, sopran
Zarifa Ali-zade, klavirska saradnja
Mina Ristić, klavirska saradnja

*ulaz na koncert je SLOBODAN!

Program:
S. Rahmanjinov: Bilo je to u ranu jesen/То было раннею весной
Jorgovan / Сирень
Ovde je dobro / Здесь хорошо
Čekam te / Я жду тебя
P. I. Čajkovski: Sred šumnoga bala / Сред шумного бала
S. Rahmanjinov: San / Сон
Jorgovan / Сирень (obrada autora za klavir)
P. I. Čajkovski: Caruje li dan / День ли царит
***
J. Marinković: Molitva
P. Konjović: Nane, kaži tajku
P. Konjović: Tri put ti čukna
S. Rajičić: Ukor
P. Krstić: Nimfa
K. Manojlović: Moja draga
I. Bajić: Veruj da te ljubim
S. Binički: Kardučja

Pokrovitelj koncerta: Grad Novi Sad
Realizaciju programa je pomogao Centar za digitalne tehnologije
***
Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran
Rođena je u Beogradu gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje kod profesora P. Androvića u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“. Osnovne i magistarske studije na odseku za solo pevanje završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Bakočević. U angažmanu je Opere Narodnog pozorišta u Beogradu od 1993, a prvakinja opere od 2002. godine. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu. Tokom karijere sarađivala je s brojnim domaćim i stranim umetnicima i nastupala na međunarodnim scenama u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, u operama Aida, Madam Baterflaj, Toska. Do sada je tumačila sopranske uloge, između ostalih i Toske, Aide, Dezdemone, Amelije, Elizabete, Adriane, Leonore, Baterflaj, Mimi, Mikaele i Hasanaginice. Na njenom koncertnom repertoaru nalaze se: rekvijumske mise Verdija, Dvoržaka, Bramsa, Mocarta, Betovenova Misa, Rahmanjinova Zvona, Vaskrsenje Hristića, dela Janačeka, Pergolezija, Honegera. Za ulogu Toske 2014. godine dobila je nagradu od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i proslavila 20 godina umetničkog rada. Od 2015. kao vokalni pedagog sarađuje a majstorskim kursom za pevače u Jerusalimu – IMVAJ.

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu (Azerbejdžan). Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Pavla Mesnera. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, ali i širom Evrope. Ostvarila je snimke za radio i TV stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Sarađivala je sa istaknutim muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretjan (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i mnogi drugi. Na Međunarodnom takmičenju violinista „Vijenjavski – Lipinski“ u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju. Učestvovala je na festivalima BEMUS, NOMUS, NIMUS, Međunarodna tribina kompozitora i Budva – grad teatar. U 2001. godini ostvarila je integralni snimak Betovenovih sonata za violinu i klavir s violinistom Markom Josifoskim za Produkciju gramofonskih ploča RTS–a. Deluje kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Marija Jelić, sopran
Rođena je u Beogradu gde je uporedo sa studijama na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu učila prvo flautu, a zatim solo pevanje u Srednjoj muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu. Još kao osnovac pokazivala je talenat za prirodne nauke, ali i za umetnost i književnost, te je dobijala mnoge nagrade. Po završetku studija elektrotehnike, pevanje nastavlja da uči kod primadone Jasmine Trumbetaš Petrović. Od 2017 godine postala je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je angažovana i za predstave tekućeg repertoara. Kao mlad pevač nastupala je na mnogim koncertima, uključujući i primećene nastupe na BELEF-u 2017. godine, koncert „Viva Opera“ u SKC-u, koncert „U susret proleću“ u Beogradskoj filharmoniji i dr. Njena posvećenost umetnosti, rad, profesionalizam i rezultati, svrstavaju je u red mladih pevača s velikim glasovnim potencijalom.

Mina Ristić završila je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Jokut Mihailović. Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je u klasi prof. Jasne Tucović (FMU), gde je trenutno i na doktorskim studijama. Osvojila je brojne nagrade i bila je laureat na značajnim domaćim i međunarodnim takmičenjima kao solista i kao član kamernih sastava (Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“, String festival, Međunarodno takmičenje „Anton Rubinštajn“, Međunarodno takmičenje mladih pijanista – Šabac, Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ i dr.). Nastupala je u svim značajnim salama u zemlji. U decembru 2015. godine je imala zapažen koncert u Kolarčevoj zadužbini sa Simfonijskim orkestrom FMU, izvodeći Pulenkov Koncert za dva klavira i orkestar. Redovno svira na značajnim manifestacijama Ambasade Azerbejdžana, a u maju 2018. godine nastupila je sa Simfonijskim orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu, izvodeći Koncert za klavir i orkestar na arapske teme Fikreta Amirova, pod vođstvom dirigenta Ajuba Gulijeva. Od 2014. godine zaposlena je u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“, kao klavirski saradnik i profesor klavira.