SINGING BRIDGES: Hor i kamerni orkestar crkve Sofija (Stokholm)

Detalji događaja

  • nedelja | 03.06.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Dirigent: Arne Johanson
Program: Mozart, Mokranjac, Fredrik Sixten, Wilhelm Stenhammar, Ola Gjeilo, Lars-Erik Larsson, Lisa Simikić…

Ulaz je slobodan!

Produkcija i realizacija koncerta:
Fondacija EPK Novi Sad 2021
Akademija umetnosti Novi Sad
Muzička omladina Novog Sada

Od osnivanja 1979. godine Hor i Kamerni orkestar crkve Sofija rade pod vođstvom muzičkog direktora i dirigenta Arnea Johansona. Godišnje, pored redovnog angažmana na službama, priređuju desetak koncerata. Do sada su izveli neka od najčuvenijih duhovnih dela iz istorije muzike poput Bahove Mise u h-molu i pasijâ po Jovanu i Mateju, zatim, rekvijemâ Volfganga Amadeusa Mocarta, Gabrijela Forea, Đuzepa Verdija i mnoga druga.
Osim zajedničkih projekata, ova dva ansambla i samostalno nastupaju, priređujući koncerte širom svoje zemlje, ali i izvan njenih granica.
Zapaženi koncerti koje su do sada zabeležili u okviru zajedničkih nastupa bili su u Rimu, Moskvi, Rigi, Sankt Peterburgu, Pragu, Lisabonu, Berlinu, Budimpešti, Varšavi, Njujorku, kao i u više gradova u Španiji i Ukrajini.
Godine 2003. Hor je osvojio nagradu na Festivalu pravoslavne duhovne muzike u Poljskoj.

Arne Johanson, dirigent
Rođen je na jugu Švedske. U periodu od 1972. do 1977. godine studirao je orgulje (klasa prof. Gotard Arner), klavir (klasa prof. Gunar Halhagen) i horsko dirigovanje (klasa prof. Erik Erikson) na Kraljevskom univerzitetu za muziku u Stokholmu. Godine 1979. počinje da radi u Crkvi Sofija u Stokholmu. Iste godine osniva crkveni hor i kamerni orkestar pri ovoj crkvi. Redovno nastupa kao orguljaš, za potrebe službi, ali i priređuje samostalne koncerte.