Simfonijski orkestar RTS

Detalji događaja

  • četvrtak | 27.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Dirigent: Timothy REDMOND
Solistkinja: Tamara STEFANOVIĆ, klavir

P r o g r a m:
C. DEBUSSY: Prelid za Popodne jednog fauna
B. BARTÓK: Koncert za klavir i orkestar br.1
P a u z a:
B. BARTÓK: Koncert za orkestar u f-molu

Ulaznice su u prodaji od 19. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line uplatom na račun na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index
Cene karata: 1.000 dinara galerija i parter sredina i 800,00 dinara parter sa strane
***

Poznata po interpretacijama širokog repertoara, od Baha do savremenih kompozitora, srpska pijanistkinja Tamara Stefanović  (sa sadašnjim sedištem u Berlinu) nastupa u najpoznatijim svetskim koncertnim prostorima (njujorška Karnegijeva dvorana, Berlinska filharmonija, Santori hol u Tokiju i londonske sale Rojal Albert hol i Vigmor hol).
Recenzent britanskog „Gvardijana“ ju je opisao kao „neustrašivu, blistavu, izuzetnu umetnicu kolosalne energije“. Ove i druge sjajne epitete stekla je podjednako kao interpretator solističkog i kamernog repertoara, ali i kao solistkinja s vodećim svetskim orkestrima, kao što su Izraelska filharmonija s vanserijskim dirigentom Kirilom Petrenkom, Orkestar „Filharmonija“,  Filharmonijski orkestar Holandskog radija iz Hilversuma i Luksemburška filharmonija, Klivlendski, Čikaški, Bamberški i Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Britn sinfonija, Nemačka kamerna filharmonija iz Bremena,  Švedski i Evropski kamerni orkestar i Londonska sinfonijeta.
Sarađivala je sa dirigentima poput Vladimira Aškenazija, Osma Venskea, Esa-Peke Salonena, Suzane Malki i Vladimira Jurovskog, kao i sa poznatim kompozitorima poput Petera Etveša, Džordža Bendžamina, Hansa Abrahamsena i Đerđa Kurtaga.
Među nagrađenim diskografskim izdanjima Tamare Stefanović nalazi se snimak Bartokovog Koncerta za dva klavira, udaraljke i orkestar s pijanistom Pjer-Loranom Emarom, dirigentom Pjerom Bulezom i Londonskim simfonijskim orkestrom, izdavačke kuće „Deutsche Grammophon“, nominovan za nagradu Gremi.

Redovni gostujući dirigent Londonskog simfonijskog orkestra i Kraljevske filharmonije, maestro Timoti Redmond priređuje koncerte i radi širom Evrope s vodećim britanskim i evropskim orkestrima.
Od 2006. do juna 2022. bio je glavni dirigent Kembričke filharmonije. Dve godine (od 2019. do 2021) bio je i na čelu orkestra „Winston Salem Symphony“ u Severnoj Karolini (SAD).  Van domovine  je nastupao s Filharmonijom „Arturo Toskanini” (Italija), Orkestrom „Concerto Budapest” (Mađarska), u Finskoj je često na čelu ansambla „Oulu Sinfonia”, a gostuje i na turnejama u Estoniji (Orkestar „Vanemuine”). Dobro je poznat i cenjen kao interpretator savremene muzike, naročito dela Tomasa Ejdsa. Radio je i na mađarskoj premijeri Igre smrti, a asistirao je kompozitoru i na postavci Oluje u njujorškom Metropolitenu.
Timoti Redmond je i veoma traženi operski dirigent u Engleskoj („Opera North”, Engleska nacionalna opera, „English Touring Opera”, „Opera Almeida”), ali i inostranstvu.
Kao teatarski umetnik, Redmond je prisutan i u Bregencu, na Tenerifima i Los Anđelesu, kao i u Američkom lirskom teatru u Njujorku, festivalima u Bakstonu i Aldeburgu, a deo je i umetničkog rukovodstva Flamanske opere u Antverpenu, te operskih kuća u Strazburu, Garsingtonu i Glindeburnu.
Timoti Redmond je ostvario brojne snimke za kuće „Warner Classics”, „Harmonia Mundi”, „EMI”, kao i kompakt-diskove s Londonskim simfonijskim orkestrom i kamernim orkestrom „Royal Northern Sinfonia”.
Ovu, 2022. godinu obeležiće nastupi u Francuskoj, Makedoniji, Srbiji (drugi put na Nomusu) i Turskoj, kao i u njegovoj domovini.
Profesor je dirigovanja Škole za muziku i dramu „Guildhall” u Londonu.

 Simfonijski orkestar RTS-a jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji.
Osnovan 1937. godine u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor.
S ovim orkestrom su sarađivali najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Nastupao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario je i uspešne turneje po Evropi i Africi. U zvučnom arhivu Radio Beograda trajno je arhivirano više stotina snimaka, od kojih su mnogi objavljeni na nekoliko desetina nosača zvuka.
Za velike uspehe u kulturnoj i umetničkoj misiji, a obeležavajući 70-godišnjicu od osnivanja, zajedno sa svojim šefom-dirigentom Bojanom Suđićem, Simfonijski orkestar RTS-a je 2008. godine dobio i priznanje – Izvanredni zlatni beočug.
Simfonijski orkestar RTS-a danas je moderan ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, od kojih su mu neka i posvećena. Na njegovom programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova.