Roman Simović & Vojvođanski simfonijski orkestar

Detalji događaja

  • četvrtak | 21.10.2021.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Nomus 2021 – Svečano otvaranje
Dirigent: Aleksandar Marković

Program:
S. Prokofjev:
Koncert za violinu i orkestar br.1 u D-duru, op.19
***
R. Strauss: Život junaka, op.40

Prodaja ulaznica od 1. oktobra, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i na dan koncerta, od 18h do početka programa, u holu Sinagoge.
On-line rezervacije i prodaja na : http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login 
Cena karte: 1.200,00 dinara parter sredina i galerija i 1.000,00 dinara parter sa strane.

***
Roman Simović, jedan je od najboljih violinista današnjice čije interpetacije oblikuju izuzetna muzikalnost i briljantna virtuoznost. Njegova solo karijera je u neprekidnom usponu. Sarađuje s najvećim imenima svetske scene među kojima su Leonidas Kavakos, Evgenije Kisin, Judža Vang, Miša Majski, Itamar Golan, Julijan Rahlin, Vadim Rijepin, Šlomo Minc, Gotje Kapison, Žanin Jansen, Simon Trpčevski. Svirajući kao solista nastupa pod palicom najtraženijih dirigenata poput Valerija Gergijeva, Antonija Papana, Danijela Hardinga, Kristijana Jarvija, Jirži Belohlaveka i drugih. Svirao je na prestižnim svetskim scenama, uključujući Veliku dvoranu Konzervatorijuma „Čajkovski”, Marijinski teatar u Sankt Peterburgu, Veliku operu u Tel Avivu, dvorane „Viktorija” u Ženevi, „Rudolfinum” u Pragu, „Barbican” u Londonu, „Grieg” u Bergenu, „Rahmanjinov” u Moskvi, Centar umetnosti u Seulu. Slušala ga je publika na festivalima u Verbijeu, „Bele noći“ u Sankt Peterburgu, „Istočni festival“ Valerija Gergijeva u Moskvi, „Dubrovačke letnje igre“, Nomus, Bemus, KotorArt…
Ulogu vodećeg orkestarskog muzičara, koncert-majstora proslavljenog Londonskog simfonijskog orkestra, preuzima 2010. godine, s kojim do danas ostvaruje brojne uspešne nastupe.
Radi kao gost-profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i redovno drži majstorske radionice širom Evrope i sveta.
Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.
Detaljnije o umetniku na: https://romansimovic.com/bio/

Maestro Aleksandar Marković (Austrija/Srbija) raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicističkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Vrhunska dostignuća postigao je kao muzički direktor Opere „North” u Lidsu i Filharmonije iz Brna i kao šef-dirigent operskog ansambla Tirolskog državnog teatra u Insbruku.
Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Orkestar Koncerthauza iz Berlina i druge.
Među ostalim dirigentskim angažmanima izdvajaju se i nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, Drezdenskom, Štutgartskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, Državnom kapelom iz Halea, Bečkim i Praškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Mozarteum” iz Salcburga, Bečkim kamernim orkestrom, Državnim orkestrom Braunšvajga, Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, „Kremeratom Baltikom” i još nizom svetski uglednih evropskih ansambala.
Od sezone 2021/2022 maestro Marković postaje šef-dirigent našeg Vojvođanskog simfonijskog orkestra.
Detaljnije o umetniku na: http://www.aleksandar-markovic.com/

Nastavljač Vojvođanskih simfoničara, orkestar je od februara 2011. godine formiran kao Vojvođanski simfonijski orkestar i ove godine proslavlja 10 godina od institualizacije. Osim toga od sezone 2021/2022 ansambl dobija i prvog šefa-dirigenta maestra Aleksandra Markovića.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, kao i brojne ugledne i atraktivne soliste iz zemlje i inostranstva. Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška”, te džez pevačicom Mirtil.