Roberta Invernizzi & Accademia Hermans (Italija)

Detalji događaja

  • петак | 27.04.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

Jedna od najtraženijih vokalnih solistkinja. Majstor stila i interpretacije, barokne i klasične muzičke epohe – ROBERTA INVERNIZZI i ugledni ansambl ACCADEMIA HERMANS na zatvaranju Novosadskih muzičkih svečanosti.

Čarolija glasa
Umetničko vođstvo: Fabio CIOFINI
Program: Georg Friedrich Händel

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cene karata:
1.200 dinara PARTER sredina i GALERIJA
1.000,00 dinara PARTER sa strane

ROBERTA INVERNICI, sopran, Italija
Rođena je u Milanu gde je pre no što je otkrila sklonost ka pevanju učila klavir i kontrabas. Ubrzo je počela da nastupa u mnogim od najznačanijih teatara u Evropi, radeći s dirigentima kao što su Klaudio Abado, Rinaldo Alesandrini, Đovani Antonini, Fabio Bjondi, Ajvor Bolton, Franc Brigen, Alen Kеrtis, Otavio Dantone, Gustavo Dudamel, Antonio Florio, Nikolaus Arnonkur, Ton Kopman i Jordi Saval. Među ansamblima s kojima sopranistkinja redovno sarađuje su bečki „Concentus Musicus“, Orkestar „Mozart“, „Accademia Bizantina“, „Il Giardino Armonico“, „Cappella de la Pieta dei Turchini“, „Concerto Italiano“, „Europa Galante“, Ansambl „Matheus“, Venecijanski barokni orkestar, „I Barocchisti“ i mnogi drugi. Dva puta je nastupala u milanskoj Skali (u Hendlovom Rinaldu i u Monteverdijevom Orfeju), a veliki maestro Arnonkur izabrao ju je za učesnicu proslave 200 – godišnice bečkog Muzkferajna. Takođe je redovni gost Salcburškog festivala (pod vođstvom Abada) i Festivala „Styriarte“. Realizovala je preko 100 tonskih zapisa za izdavačke kuće „Sony“, „Deutsche Grammophon“, „EMI/Virgin“, „Naive“, “Glossa“, „Opus 111“, „Symphonia“. Značajan broj ovih snimaka dobio je odličja poput godišnjeg „Diapason D’ Or“, „Choc du Monde de la Musique“, Goldbergovog „Pet zvezda“, kao i nagrade nemačkog „Gramofona“. Ipak su posebno važne „Midem Classical Awards“ i prestižna Stenliijeva nagrada za najbolje godišnje izdanje Hendlove muzike koju je dobila za interpretaciju Italijanskih kantata objavljenih u kući „Glossa“.

FABIO KJOFINI, čembalo, umetnički direktor, Italija
Umetnički direktor ansambla „Accademia Hermans“ studirao je orguje, klavir i fortepijano na Konzervatorijumu u Peruđi . Njegove interpretacije kompozicija nastalih u rasponu od 16. do 18. veka su široko poštovane, pa se on kao solista redovno pojavljuje u Italiji, Holandiji, Poljskoj, Švajcarskoj, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Engleskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, a van Evrope u SAD – u. Fabio Kjofini je angaažovan i kao direktor, osnivač i dirigent ansambla ”Accademia Hermans” i Škole kantorum u Manastiru Svetog Benedikta u Norciji, rodnom mestu Svetog Benedikta u italijanskoj provinciji Peruđa. Na dužnosti je umetničkog direktora Festivala „Hermans” i Villa Solomei”. Kontiniirano nastupa kao solista i kamerni muzičar u Italiji, širom Evrope i SAD-a. Deluje kao pedagog na Konzervatorijumu „Đ. Bričialdi“ u Terniju, a već osmu godinu je umetnički direktor Fondacije „Kučineli” /Cucinelli.

ACCADEMIA HERMANS, Italija
Osnovan 2000. godine, ansambl sa svojim umetničkim direktorom i pokretačem Fabiom Kjofinijem ove sezone slavi punoletstvo. Prenoseći svoj entuzijazam i ljubav prema staroj muzici na brojne mlade istrumentaliste i pevače obrazovane u najboljim evropskim školama, Kjofini je oblikovao zanimljiv i raritetan repertoar, predstavljajući ga i šireći podjednako u Italiji i na međunarodnoj sceni. Ansambl sarađuje sa slavnim umetnicima kao što su Enriko i Marčelo Gati, Glorija Banditeli, Serđo Foresti, Mirko Gvadanjini, Roberta Invernici, Bart van Ort, Roberta Mameli i mnogim drugima.
Već nekoliko godina ansambl promoviše staru muziku širom pokrajine Umbrije, organizujući kurseve i snimanja autentičnih nosača zvuka na različitim istorijskim mestima (palate i crkve), obezbeđujući organizaciju i umetničko vođstvo za dva festivala: „Parco in Musica” u Valnerini I „Misica e Musei” u velikim muzejima umbrijske regije. Pored koncerata za većinu prestižnih asocijacija i festivala stare muzike, podjednako u Italiji i inostranstvu (Holandija i SAD), ansambl „Accademia Hermans” redovno sarađuje s festivalima „Villa Solomei” i s rezidencijalnim orkestrom Teatra „Cucinelli” u mestu Solomeo di Korkijano (Corciano) područja Peruđe.