PROMENADA NAŠEG GRADA – 21. jun Svetski dan muzike

Detalji događaja

  • среда | 21.06.2017.
  • 11:00 - 22:00
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, 11h Brod Zeppelin, Kej Žrtava racije, 16.00-22.00
  • 021/ 452-344

Kao i prošle godine, pod sloganom PROMENADA NAŠEG GRADA u sredu 21. juna i Novi Sad će biti jedna od brojnih muzičkih stanica postavljenih u Evropi i svetu, gde će se slaviti i promovisati muzika! Ove godine, Muzička omladina Novog Sada se opredelila da sadržaje povodom obeležavanja SVETSKOG DANA MUZIKE posveti mališanima.

Tim povodom pozivamo decu, ali i onu veliku decu – odrasle, da nam se pridruže na sledećim programima:

Svečana sala Gradske kuće, 11h

Poulanc: PRIČA O BABARU, MALOM SLONU

Izvođači:

Milica MARKOVIĆ, Danijela OLAČI – klavir

Miloš RADULOVIĆ, narator

*Program se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u kulturi i Somborskim muzičkim svečanostima (SOMUS)

**ULAZ JE SLOBODAN, ali je  zbog ograničenog kapaciteta sale, neophodno preuzeti GRATIS ulaznice u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel: 021/452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova. Predviđeno trajanje programa: 35 minuta

Kej, Brod Zeppelin  

 ČETKOM U RITMU – Likovna radionica za mlade HAND’S art, 16,00

KREATIVNI POGON: Performans/animacija Novosađana, 19,00

KULTURNO SKLONIŠTE – Koncert, 20,00

ŽILVERNOVSKE ANIMACIJE – izložba lampiona, radovi dece i umetnika iz Centra „Žil Vern“

Ulaz je SLOBODAN !

Drugačiji od uobičajenih muzičkih festivala, Svetski dan muzike je događaj besplatan za publiku i otvoren za sve učesnike – amatere i profesionalce koji žele javno da nastupe. Dan muzke „dopušta“ svu žanrovsku i stilsku raznovrsnost s ciljem promovisanja muzike same pred širokim auditorijumom. Tako će biti i u našem gradu.  Svetski dan muzike ne poznaje socijalne, starosne, statusne niti bilo kakve druge barijere i kako za učesnike, tako i za publiku pruža mogućnost slobodne komunikacije i sticanje posebnih iskustava i jedinstvenih doživljaja kroz muziku.

Kolevka Svetskog dana muzike je Francuska. Dan letnje ravnodnevnice 21. jun proglašen je Danom muzike 1982. godine, na predlog Žaka Langa nekadašnjeg ministra kulture, i tada su prvi put koncerti profesionalaca i amatera, klasičara i rokera, etno muzičara i džezera okupirali ulice, trgove i parkove u mnogim gradovima širom Francuske. Tri godina posle, 1985. Dan muzike se obeležava i u Atini i to u godini kada je kreirana i Evropska prestonice kulture i kada je Atina postala prvi grad koji je proglašen evropskim kulturnim središtem. No, tek destak godina kasnije ovaj događaj počinje da se slavi širom Evrope i sveta.