Pevanje duha

Detalji događaja

  • sreda | 26.04.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017.
Katarina JOVANOVIĆ, sopran
Rita KINKA, klavir
Jelena FILIPOVIĆ, viola
Branislav LEČIĆ, glumac, narator

P r o g r a m:

L. v. BEETHOVEN:
Opferlied

6 duhovnih pesama, op.48 (1801/02)

J. BRAHMS:
2 pesme op.91, za glas, violu i klavir
Geisliches Wiegenlied (1863/64)

P a u z a

J. HAYDN:
„Arijana na Naksosu“, Hob.XXVIb:2 (1789)

L. v. BEETHOVEN:
An die ferne Gliebte, op. 98 (1816)

Informacije o koncertu i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021/452-344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa
Cena karte: 500,00 dinara
***

KATARINA JOVANOVIĆ, sopran, Srbija
Svoju već dve decenije dugu međunarodnu karijeru umetnica je započela pobedom i osvajanjem specijalne nagrade publike na Međunarodnom takmičenju pevača „Monserat Kabalje“ (Montserrat Caballe) 2000. u Barseloni, a dve godine kasnije i ulaskom u finale takmičenja „Operalia“ u Vašingtonu, čiji je pokrovitelj veliki Plasido Domingo. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Irine Arsikin na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Opersku karijeru započela je u Reks teatru u Beogradu, a usavršavanje nastavila u školi „Gildhol“ za muziku i dramu u Londonu. Pohađala je i majstorske kurseve kod Grejama Džonsona i Robina Baumana i bila polaznik Letnje škole u Raviniji, gde je radila s dirigentom i pijanistom Kristofom Ešenbahom i pevačima Dmitrijem Hvorostovskim, Tomasom Kvasthofom i dr. Uloge u kojima se posebno istakla obuhvataju partije Tatjane, Violete Valeri, Margarete, Dona Ane, Aide, Amelije, Mimi, Norme, Kontese, Sestre Anđelike, Elektre (Idomeneo), Vitelije (Titovo milosrđe). Pored operskog, Katarina Jovanović neguje i širok repertoar solo pesama, redovno priređujući resitale širom sveta. Izbor njenog solističkog programa obuhvata ogroman luk, od kompozicija Franca Šuberta do Arnolda Šenberga, koji predstavlja i na festivalima u Kanu, Avinjonu, Remsu, Tel Avivu, Luksemburgu, Bilbaou. Takođe je učestvovala i u nekoliko međunarodnih televizijskih programa, a posebno uspešan je bio nastup u produkciji međunarodne televizije „Arte“ u seriji „Stars von Morgen“ u kojoj ju je predstavila upravo Monserat Kabalje. Dugoročnu saradnju ostvarila je s francuskom televizijom „Mezzo“, koja je od 2005. počela s emitovanjem nekih od njenih najuspešnijih resitala u sali „Gavo“ u Parizu i Operi u Remsu. Tokom leta 2015, tumačeći lik boginje Kali, učestvovala je u produkciji opere Dve glave i devojka Isidore Žebeljan. Diskografske zapise ostvaruje za kuće „TransArt LIVE” i „Naxos”. Među oficijelnim priznanjima nalaze se nagrada za mladog umetnika 2002, koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije i dve nominacije (2003. i 2004) za francusku muzičku nagradu „Victoires de la Musique”, a 2014. Katarina Jovanović je postala i nosilac visokog odličja – „Vitez umetnosti i literature“, koje dodeljuje francusko Ministarstvo kulture. Umetnica koja danas živi i radi i u Parizu i Beogradu bila je dve godine i direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 2008. je zaposlena na Fakultetu muzičke umetnosti kao profesor na Katedri za solo pevanje.

RITA KINKA, klavir
Rita Kinka je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja i dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju („Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu („Šuman”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu („ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu („Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu („Klavirska muzika 20. veka”, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće „Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno el-pi izdanje.
Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije „Đina Bahauer”, koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, kao „najperspektivnijem mladom umetniku“. Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala” kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Najnoviji resitalski projekat ostvarila je decembra 2016. u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, nakon čega je dobila i priznanje „izvođač godine“ časopisa Muzika klasika Takođe, prošle godine bila je na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.