PETAR POPOVIĆ, flauta & MARINA VASILJEVA, klavir

Detalji događaja

  • utorak | 28.03.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452 344

Program:
C. Franck, Isang Yun, J. Brahms, F. Liszt, G. Ph. Telemann, S. Prokofjev

*Ulaz je slobodan

Petar Popović je rođen 1991. godine u Novom Sadu. Školovanje započinje u klasi Marijane Josipović Mirković. Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” završava u klasi Aleksandre Horvat, a Akademiju umetnosti u Novom Sadu, za samo tri godine, u klasi prof. Laure Levai Aksin.
Usavršavanje nastavlja u Nemačkoj, na Visokoj školi za muziku u Majncu, gde završava dvogodišnje master studije u klasi prof. Dejana Gavrića, a nakon toga, u jesen 2015. godine upisuje studije trećeg stepena (koncertna praksa), u istoj klasi. Paralelno upisuje master studije na Visokoj školi za muziku u Lucernu u Švajcarskoj (izvođačka praksa), u klasi prof. Pirmina Grela (Pirmin Grehl).
Svirao je kao praktikant u Državnom filharmonijskom orkestu Majnca u sezoni 2014/15. Nastupao je, između ostalog, s ansamblom Festivala i akademije u Lucernu, Nemačkim kamernim virtuozima iz Berlina, Švajcarskim omladinskim simfonijskim orkestrom. Od značajnih sala u kojima je svirao izdvajaju se ciriški Tonhalle, Kulturni i kongresni centar Lucerna (KKL), minhenska dvorana „Herkul“, bernski Kultur kazino. Učesnik je lucernskog Fesivala i akademije, Foruma za flautu i klavir u Luksemburgu, kao i više festivala savremene muzike u Lucernu: „Akademija savremene muzike“, „Podijum promena“ (Szenenwechsel) i „Egzil kao umetnička neophodnost“ (Exil als künstlerische Notwendigkeit). Održavao je resitale u Nemačkoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Luksemburgu. Aktivno sarađuje s ruskom pijanistkinjom Marinom Vasiljevom.
Trenutno je praktikant u orkestru „Musikkollegium“ u Vinterturu, u Švajcarskoj.
Pobednik je međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“ u Beogradu, polufinalista izraelskog Međunarodnog takmičenja flautista, laureat takmičenja „Tahir Kulenović“, dobitnik prvih nagrada na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu.
Stipendista je više fondacija i konzervatorijuma, a dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetnosti, kao i nagrada „Mali princ“ i „Uzeir Hadžibejli“.
Svira flautu koju finansira Fondacija „Érgata“ iz Ciriha.
Pohađao je kurseve kod eminentnih flautista i pedagoga: Renate Grajs Armin (Renate Greiss – Armin, Nemačka), Bartolda Kejkena (Barthold Kuijken, Belgija), Žan-Kloda Žerara (Jean-Claude Gerard, Francuska), Roberta Dika (Dick, SAD), Gabi Pas van Rit (Gaby Pas-Van Riet, Belgija), Jirgena Franca (Jürgen Franz, Nemačka), Vali Haze (Wally Hase, Nemačka), Andrea Oliva (Italija), Mišela Belavonsa (Michel Bellavance, Švajcarska), Nataše Marić (Nemačka/Srbija), Gergelja Iceša (Gergely Ittzés, Mađarska), Kristine Fasbender (Christina Fassbender, Nemačka), Karla Jansa (Luksemburg), Sare Luvion (Sarah Louvion, Francuska).

Marina Vasiljeva je rođena 25. juna 1990. u Nižnjem Novgorodu. Počela je da uči klavir sa šest godina s Irinom i Sergejem Nazarovim.
Veoma rano počinje i da učestvuje na takmičenjima i osvaja priznanja. Godine 2005. upisuje se na Muzički koledž „M. A. Balkirjev“, gde uči kod prof. Natalije Fiš, a 2009. i na Državni konzervatorijum u klasi prof. Bele Alterman, sve u rodnom gradu.
Nakon što je čula koncert ukrajinskog pijaniste Konstantina Lifšica 2011. godine, odlučuje da pokuša da upiše Lucernski kozervatorijum, gde je ovaj umetnik radio kao profesor. Zahvaljujući stipendiji koju je dobila od predsednika Ruske Federacije, to joj i uspeva, i Marina od 2012. godine postaje student u Lucernu kod prof. Lifšica. Diplomirala je u junu 2015. godine, a trenutno je student master studija. Paralelno sa studijama priređuje brojne nasupe, solistički, ali i kao član kamernih ansambala, i učestvuje na međunarodnim takmičenjima.
Pohađala je majstorske radionice kod čuvenih umetnika i pedagoga, među kojima su: Andreas Hefliger (Haefliger), Hemiš (Hämisch) Miln, Leon Flajšer (Fleischer), Verner Berči (Werner Bärtschi), Omero Francešč (Homero Francesch), Aleksandar Madžar, Siprijen Kacaris (Cyprien Katsaris), Konstantin Šerbakov, Valerij Grohovski, Jelena Saveljeva, Arkadij Sevidov, Jelena Sorokina, Aleksandar Bondurjanski, Andrej Dijev, Karlo Levi Minci (Carlo Levi Minzi), Ana Čumačenko, Nora Čestejn (Chastain), Ven-Sin Jang (Wen-Sinn Yang), Jerg Vidman (Jörg Widmann) i Valerij Sokolov.