Pesme Morskog ranča/The Sea Ranch Songs

Detalji događaja

  • četvrtak | 22.10.2020.
  • 20:00 - 21:30
  • Srpsko narodno pozorište (Pozorišni trg 1), Novi Sad
  • 021/452-344

Nomus 2020.
Gudački kvartet TAJJ
Program:
Aleksandra VREBALOV – Pesme Morskog ranča / The Sea Ranch Songs
Video i animacija: Andrew Lyndon
***
„Pesme Morskog ranča“ (The Sea Ranch Songs) su narudžbina zajednice Morskog Ranča za Kronos Kvartet povodom proslave pedesetogodišnjice ove poznate kalifornijske morske naseobine.  Delo kompozitorke Aleksande Vrebalov nas povezuju sa duhom, prirodom, i arhitekturom ovog magičnog mesta koje je veličanstveni eksperiment u očuvanju životne sredine, razvoju zemljišta i svesnom planiranju ljudske zajednice.
Ovaj bogati multimedijalni rad sadrži dokumentarne snimke ove severno-kalifornijske zajednice i njenog divljeg okruženja, kao i video film umetnika Endrua Lindona. Meditativne, moćne i inspirativne, Pesme Morskog ranča uranjaju u prelepe panorame i metafizičku geografiju ovog unikatnog mesta gde su ljudi i priroda harmonično isprepletani.
„Ideja Morskog ranča je na globalnoj skali verovatno utopijska, ali kroz muziku, mi slavimo njenu lepotu i potvrđujemo njen značaj u našem ranjenom svetu kom je toliko potrebno isceljenje,“ piše Aleksandra Vrebalov o ovom svom delu.

Prodaja ulaznica za koncert na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1) , radnim danima od 10h i subotom od 14h, do početka poslednje predstave. On-line rezervacije i prodaja na: https://prodaja.snp.org.rs/sr/site/index
Cena karte: 500,00 dinara
***
Aleksandra Vrebalov je napisala 80 kompozicija za koncertnu, opersku i baletsku muziku. Njene muzičke komade naručivali su i/ili izvodili: Kvartet „Kronos (u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i njujorškom Karnegi holu), Beogradska filharmonija, Orkestar „Zabranjeni grad” iz Pekinga, plesne trupe „Limon” i „Rambert”. Učestvovala je u brojnim umetničkim programima i projektima među kojima su: umetničke kolonije „The Hermitage”, „Tanglewood” i „MacDowell” (SAD), Centar „Rockefeller Bellagio”, Umetnički program „Djerassi” (SAD), operska trupa „American Opera Projects”. Dobitnica je nagrade Fondacije „From” Univerziteta Harvard, zatim stipendije koja nosi ime američkog kompozitora Čarlsa Ajvsa (Američke akademije za umetnost i književnost), Zadužbine „Barlow” i dara iz Fonda MAP-a (Multi-Arts Production Fund). Njene kompozicije su objavljene u poznatim izdavačkim kućama kao što su „Nonesuch”, „Cantaloupe”, „Innova”, „Centaur Records” i „Vienna Modern Masters”. Kada komponuje, živi i radi u Njujorku, a gostujući je profesor na doktorskim studijama kompozicije novosadske Akademije umetnosti. Dodatne informacije na sajtu www.aleksandravrebalov.com

Gudački kvartet TAJJ, Srbija
Ansambl je formiran 1997. godine u Novom Sadu. Od osnivanja do danas deluje u nepromenjenom sastavu: Aleksandra Krčmar Ćulibrk (I violina), Jovanka Mazalica (II violina), Jelena Filipović (viola) i Timea Kalmar (violončelo).
Potekle iz iste gudačke, odnosno kvartetske škole, umetnice su vremenom stekle neprocenjivo iskustvo, postepeno pronalazeći sopstveni interpretativni izraz. Uz predani samostalni rad učile su i od istaknutih umetnika na brojnim majstorskim kursevima (članova gudačkih kvarteta „Amadeus”, „Alban Berg”, „Bartók”, „Mediči”, „Janaček”, „Smetana” i drugih uglednih muzičara) da bi magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu završile u klasi prof. Ladislava Mezeija.
Članice Gudačkog kvarteta „TAJJ” trenutno su apsolventkinje doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Ištvana Varge (Budimpešta), na kojima izučavaju isključivo muziku XX i XXI veka.Znanje i iskustvo koje su sabrale u oblasti kamerne muzike tri članice sastava danas prenose na svoje studente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde su profesorke na Katedri za kamernu muziku, dok je Jovanka Mazalica na poziciji vođe drugih violina u Orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta.
Protekle dve decenije „TAJJ” je nastupao više stotina puta na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu (od Hrvatske i Italije, preko Francuske, Nemačke i Holandije, do skandinavskih zemalja), a takođe bio je i gostujući ansambl nekoliko međunarodnih takmičenja. Uključuje se i u veće kamerne formacije, te s velikim zadovoljstvom sarađuje s najrazličiijim solistima.
„TAJJ” često i rado izlazi iz klasičnog repertoara za gudački kvartet, izvodeći s velikim uspehom ostvarenja savremenih autora, od kojih su mnogi, poput Jasmine Mitrušić, Dorotee Vejnović, Aleksandre Stepanović i, u prvom redu, Aleksandre Vrebalov posvetili svoja dela upravo ovom sastavu. Kvartet je do sada snimio pet samostalnih kompakt-diskova. Zahvaljujući visokom profesionalno-umetničkom radu, koji traje preko dve decenije, Gudački kvartet „TAJJ” danas zauzima poziciju jednog od vodećih kamernih ansambala u regionu, od početka pokazujući težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvenosti i stopljenosti kvartetskog zvuka.

***