NS Chamber Ensemble

Detalji događaja

  • четвртак | 27.04.2017.
  • 22:00 - 23:00
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017
NS CHAMBER ENSEMBLE
Miroslav PAVLOVIĆ, violina – Jožef BISAK, viola
Ivica MARUŠEVIĆ, kontrabas
Laura LEVAI AKSIN, flauta
Sanja ROMIĆ, oboa – Mina NOVOVIĆ, oboa
Aleksandar TASIĆ, klarinet – Nikola MARJANOV, klarinet
Nemanja MIHAILOVIĆ, fagot – Aleksa MARINKOVIĆ, fagot
Nikola ĆIRIĆ, horna – Urmin NES MAJSTOROVIĆ, horna
Lovre MARUŠIĆ, klavir (Hrvatska/Nemačka)

P r o g r a m:

L. v. BEETHOVEN:
Kvintet, za obou, klarinet, fagot, hornu i klavir u Es-duru, Op.16 (1796)

S. PROKOFJEV:
Kvintet u g-molu Op.39, za obou, klarinet, violinu, violu, kontrabas (1924)

Ch. GOUNOD:
Mala simfonija, za flautu, 2 oboe, 2 klarineta, 2 fagota, 2 horne (1885)

Prodaja ulaznica i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 500,00 dinara
***

LAURA LEVAI AKSIN, flauta
Rođena u Subotici, naša najuglednija umetnica na flauti diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marijana Egića. Studije je nastavila u Parizu, u klasama prof. Kloda Lefebra i Patrika Galoaa. Kao solista je svirala s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.
Nastupala je na brojnim uglednim umetničkim manifestacijama, između ostalih, na Nomusu, Muzičkom bijenalu u Zagrebu, Jugoslovenskoj tribini kompozitora u Opatiji, muzičkim svečanostima u Subotici i Somboru, letnjim festivalima u Herceg Novom, Budvi („Grad teatar“) i Kotoru, Festivalu flaute u Beogradu i Beogradskom letnjem festivalu, zatim u Zagrebu („Europhonija”), Torinu („Sabato Serra”), Parizu i Avinjonu, Patrasu i Afitosu (Grčka), Festivalu modernih umetnosti u Berlinu, Festivalu evropske avangarde u Lajpcigu, festivalima flaute u Bekešu (Mađarska) i Sloveniji, Danima nove glazbe u Splitu.
Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra, a svirala je na istoj poziciji i u Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, orkestru „Camerata Academica” (Novi Sad) i ansamblu za novu muziku „Musica viva”. Za vreme boravka u Francuskoj bila je član ansambala „Tickmayer Formatio” i „Theatre Jel” i orleanskog Orkestra flauta. Član je kamernog trija s Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta „Density” i duvačkog kvinteta „Synergia 5”. Već tri decenije sarađuje s pijanistkinjom Iris Kobal. Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI.
Snimala je kompakt-diskove za „Recommended Records” i „SLAM Production” iz Velike Britanije, „EOS” iz Austrije, „Visio Mundi”, SKC iz Novog Sada itd.
Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banjaluci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

SANJA ROMIĆ, oboa
Jedna je od najaktivnijih umetnica na oboi mlađe generacije na Balkanu. Muzičko obrazovanje započela je u klasi prof. Žužane Egić u Novom Sadu, koja joj je dala izuzetan podsticaj da nastavi put profesionalnog izvođača. Kao stipendista Fondacije „Soros“ studije nastavlja na Akademiji „Franc List“ u Budimpešti, u klasama profesora Petera Pongraca i Gabora Dijeneša. Magistrira s počastima, potom se usavršava na „Mocarteumu“ u Salzburgu, u klasi renomiranog profesora Štefana Šilija (Bavarski radio-orkestar, Minhen).
Dobitnica je nacionalnih i međunarodnih priznanja.
Kao solista je nastupala s Kamernim orkestrom „Erdodi“ iz Mađarske, Zagrebačkim solistima, Orkestrom Vojske Slovenije, Beogradskom filharmonijom, Salcburškom kamernom filharmonijom (Austrija) i Tamburaškim orkestrom KUD-a „Dobreč“ (Slovenija). Put orkestarskog muzičara vodio ju je širom Erope, SAD-a i Kine, pod dirigentskim palicama Zubina Mehte, Hauarda Grifitsa, ser Denisa Rasela Dejvisa i drugih. Od 2005. do 2009. bila je solo oboistkinja Opere i baleta Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani. U Sloveniji je počela da se bavi i pedagoškim radom u muzičkim školama u Ljubljani i Jesenicama. Držala je majstorske kurseve na Kraljevskoj akademiji u Dablinu, na Međunarodnim radionicama za duvačke instrumente u Tivtu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bila je mentor prve Orkestarske akademije Beogradske filharmonije 2016. Idejni je osnivač jedinstvenog koncepta na Balkanu „Svirati s lakoćom“, koji se bavi zdravljem muzičara i psihofizičkom podrškom na njihovom profesionalnom putu. Sarađuje s pijanistom Danijelom Detonijem (Hrvatska) i harfistkinjom Paolom Baron (Italija), a s irskom pijanistkinjom Finulom Mojnihan početkom 2017. objavljuje kompakt-disk Melodies of Nations za izdavačku kuću „Hedone“ iz Londona. Aktivna je u delovanju kamernog orkestra „Academia ArsMusicae“ iz Klagenfurta, član je ansambla za modernu muziku „Gradilište“ iz Srbije i stalni je saradnik duvačkog kvinteta „Ventus“ iz Salcburga. Osnivač je i Kulturnog društva „Kvintart“ u Novom Mestu (Slovenija) s kojim je ostvarila niz internacionalnih projekata, u kojima je učestvovao i duvački kvintet „Quintologia“. Aktuelne projekte izvodi u okrilju udruženja „ARTempo“ iz Novog Sada. Od 2011. solo oboistkinja je Beogradske filharmonije, a 2016. godine postaje docent za predmet orkestarske deonice – drveni duvački instrumenti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gradu u kojem deluje i u okrilju Udruženja „ARTempo“.
www.sanjaromic.com

ALEKSANDAR TASIĆ, klarinet
Rođen u Vranju, Srednju muzičku školu „Stanković“ završio je u Beogradu, u klasi prof. Miloša Gerića. Klarinet je diplomirao i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Trenutno pohađa doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod prof. Rikarda Moralesa („Džulijard“ u Njujorku), prof. Majkla Kolinsa (Kraljevska akademija u Londonu) i prof. Mišela Arinjona (Nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu). Na takmičenjima učenika i studenata muzike Jugoslavije osvajao je prve nagrade, a pobedio je i na Takmičenju muzičke omladine „Laureati Orfeja” (1998). Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio izuzetnu nagradu za umetničku delatnost, a 2002. je dobio stipendiju Vlade Republike Austrije. Kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički” Vojske Srbije, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfoničarima, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu, kao što su Nomus, Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, „Les Classiques de Villars”, Festival i akademija u Verbijeu i „Reveries Musicales de Villars“ (Švajcarska), „Y4Y” (Bankok, Tajland), Muzički festival u dvorcu Elmau (Nemačka), „KotorArt“ (Crna Gora) i Festival u Bregencu (Austrija). Od 2000. do 2006. Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu, s kojim je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Livajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valeri Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi. Od 2006. je stalni solo klarinetista Festivalskog kamernog orkestra u Verbijeu. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, Bi-Bi-Si, ART TV, Holandski radio 4). Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je redovni profesor kamerne muzike, a od 2016. i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Od 2007. svira u kamernom duu s gitaristom Zoranom Krajišnikom, s kojim je snimio kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj.

NEMANJA MIHAILOVIĆ, fagot, Srbija
Rođen u Kovinu 1985, Srednju muzičku školu „Mokranjac” u Beogradu je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod njega je i diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije.
Osnivač je kamernog ansambla „DAMS+”, Duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i Duvačkog kvinteta „Majstori duvači“. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ (na mestu solo fagotiste), s kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član svirao je u Simfonijskom orkestru RTS-a, takođe i u Vojvođanskom kamernom orkestru i Beogradskoj filharmoniji, s kojima i danas sarađuje, kao i u Vojvođanskom simfonijskom orkestru na mestu prvog fagota. Kao član festivalskih ansambala učestvovao je na Bemusu, Nomusu i „KotorArtu“. Održao je nekoliko resitala u zemlji.
Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza (Izrael), Knuta Sanstevolda (Švedska), Žilbera Odana (Francuska), kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš (Nemačka), Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka (Slovenija) i francuskog duvačkog kvinteta „Le concert impromptu“. Od 2010. do 2013. je učestvovao u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Dve godine bio je dirigent Big benda Džez omladine Vojvodine, s kojim nastupa i kao vokalni solista. Član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra „Orfelin“ i Novosadskog duvačkog kvinteta. Od 2008. je zaposlen kao solo fagotista Orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

NIKOLA ĆIRIĆ, horna, Srbija
Rođen je 1992. u Nišu, gde je pohađao osnovnu i srednju muzičku školu. Redovne i master studije nastavio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nenada Vasića, a postdiplomske studije završio je na Univerzitetu „Mozarteum” (Salcburg) u klasi prof. Radovana Vlatkovića, koga je kao svetski poznatog umetnika na horni 2005. upoznala i publika Novosadskih muzičkih svečanosti. Kao solista je svirao s Beogradskom filharmonijom, Niškim i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, a bio je član i Svetskog omladinskog orkestra (Bajrojt, Nemačka), Univerzitetskog orkestra „Mozarteum”, Orkestra festivala „Encuentro” u Španiji i mnogih drugih simfonijskih ansambala u Srbiji i inostranstvu. Kao orkestarski muzičar nastupao je s eminentnim umetnicima, među kojima su Zubin Mehta, Kšištof Penderecki, Emanuel Paji, Lars Fogt, Martin Frost, Hajnrih Šif. U kamernim sastavima muzicirao je s vrsnim interpretatorima, kao što su Radovan Vlatković, Matijas Rac, Paskal Morages, Hansjerg Šelenberger.
Usavršavao se kod izuzetnih pedagoga poput Luke Benučija, Andrea Kazalea, Boštjana Lipovšeka, Mihaela Helcela (Michael Höltzel). Stalni je honorarni saradnik Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Zaposlen je u Beogradskoj filharmoniji na poziciji solo horniste.

MIOROSLAV PAVLOVIĆ, violina, Srbija
Rođen u Kragujevcu, bio je učenik Škole za muzičke talente u Ćupriji, a potom student Fakulteta muzičke umetnosti u klasi Aleksandra Pavlovića. Godine 1999. promovisan je u koncertmajstora Beogradske filharmonije. Sarađivao je s velikim umetnicima, kao što su Zubin Mehta, Mihail Jurovski, Nikolaj Luganski, Miša Majski, Uroš Lajovic, Muhaj Tang i drugi.
Veoma je aktivan i kao solista s orkestrom, naročito s matičnom filharmonijom, kao i Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Srpskim kamernim orkestrom. Značajni su i njegovi resitali s Ivanom Pavlović, Biljanom Gorunović, Katarinom Pipović i drugim pijanistima.
Posebno važan i vrlo zastupljen segment rada Miroslava Pavlovića jeste kamerno muziciranje, što podrazumeva koncertiranje na mestu prve violine Gudačkog kvarteta „Mokranjac” i Gudačkog kvarteta „Ars“, umetničko rukovođenje Oktetom Beogradske filharmonije, te saradnju s mnogim kamernim sastavima u Srbiji i šire. Među muzičarima s kojima je više puta svirao jesu Gordan Nikolić, Jane Tomsen, Aleksandar Šandorov, Sandra Belić, Ljiljana Nestorovska, Hagaji Šaham i mnogi drugi. Već drugu godinu se bavi i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao profesor na Katedri za gudačke instrumente.

JOŽEF BISAK, viola
Diplomirao je violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Dušice Polovine. Još kao srednjoškolac je osvajao brojne nagrade na pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima.
Solo violista je u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta od 2006, da bi oktobra 2015. uspešno položio audiciju i za mesto solo violiste u Simfonijskom orkestru RTV Slovenija. Na istoj poziciji svira i kao stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Orkestra „Žebeljan”, Orkestra bez granica (No borders orchestra), ansambala „Camerata Academica“ i „Academia Ars Musicae” u Austriji. Od 2016. je član austrijskog Kvarteta „Acies” s kojim intenzivno koncertira i snima. S navedenim ansamblima nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Italija, Mađarska, Slovenija, Grčka).
Kao solista je svirao sa Simfonijskim orkestrom Akademije umetnosti u Novom Sadu i orkestrom „Camerata Academica“. Zabeležio je brojne nastupe u kamernim sastavima, kao i solo resitale, te sarađivao s eminentnim svetskim dirigentima i solistima.
Nastupao je na festivalima Bemus, Nomus, Somus, Nimus, zatim u seriji koncerata povodom 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić, 20. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, kao i na svečanom koncertu povodom 170 godina od osnivanja SANU, uz ugledne umetnike iz zemlje i inostranstva (Ksenija Janković, Julija Hartig, Aleksandar Latković).
Godine 2013. kao solo violista Orkestra bez granica učestvovao je u snimanju kompakt-diska za „Universal music GmbH Austria” i „Deutsche Grammophon”, a iste godine s Orkestrom „Žebeljan” i u realizaciji ce-dea kamerne muzike Isidore Žebeljan Balkan bolero, objavljenog u Londonu 2014. S Kvartetom „Acies” 2016. snima i ce-de za diskografsku kuću „Granola Vienna”.

IVICA MARUŠEVIĆ, kontrabas
Rođen je u Novom Sadu u muzičkoj porodici. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Josip Novosel) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori Konstantin Ivanović i Nebojša Ignjatović), gde je i magistrirao. Pohađao je majstorske kurseve kod Rinata Ibrahimova i Žan-Marka Ruleza.
Tokom studija, ali i kasnije, aktivno učestvuje u radu orkestra „Camerata Academica“, zatim u Mediteranskom omladinskom orkestru, nastupajući u dvoranama Koncertgebaua, „De Ysbreeker“, „De Doelen“… Kao član mnogobrojnih ansambala i kamernih sastava sarađuje s renomiranim domaćim i stranim umetnicima, te ostvaruje zapažene nastupe na mnogim važnim festivalima u zemlji i inostranstvu, među kojima su: Nomus, Bemus, „KotorArt“, Međunarodnom festivalu savremene muzike u Viktorijavilu (FIMAV, u Kanadi)… Ostvario je brojne tonske zapise, od kojih su se neki našli na kompaktnim izdanjima. Bio je član Beogradske filharmonije, Orkestra bez granica, a preko deset sezona proveo je na poziciji solo kontrabasiste u Orkestru Srpskog narodnog pozorišta. Od osnivanja Vojvođanskog simfonijskog orkestra redovno nastupa kao vođa kontrabasa, a grupa kontrabasa u orkestru je potekla upravo iz njegove klase. Pedagoški rad započinje 1998. kao asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je sada u zvanju redovnog profesora.
Fotografija: Andrej Hićil