Novosadski big bend

Detalji događaja

  • недеља | 06.09.2020.
  • 20:30 - 22:00
  • Dvorište Gimnazije J.J. Zmaj, Novi Sad *u slučaju lošeg vremena - Sinagoga, Jevrejska 9

Novosadsko muzičko leto 2020. Zatvaranje.
Romantično i uzbudljivo muzičko putovanje pod vedrim nebom.
Džez, klasika, pop i disko uz sjajne goste i soliste.

Dirigent: Fedor Vrtačnik
Specijalni gosti: Bojana Stamenov i Zoran Šandorov
Solisti: Aleksandar Banjac, klavir
Gabor Bunford, tenor saksofon – Dragan Kozarčić, truba – Ištvan Mađarić, bas gitara
Vladimir Jakovljević, gitara
Ulaznice po ceni od 1.000,00 dinara se kupuju od 25. avgusta on-line: www.muzickaomladina.org, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

Za prisustvo koncertu neophodno je nošenje zaštitne maske.

Novosadski big bend
Tokom proteklih 15 godina rada orkestar je priredio 420 koncerata u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju tradicionalni koncerti povodom Svetskog dana muzike, nastupi na džez festivalima u Nišu, Somboru, Novom Sadu, Petrovacu, Valjevu, kao i na Mokranjčevim danima, tematski koncerti „Filmska muzika XX veka“, latinoameričke muzike „Fiesta Latina“, koncert u Banskom dvoru u Banjaluci, na „Večernjakovom pečatu u Mostaru, na „Nušićijadi“, Sarajevskoj zimi, u Rovinju na „Weekend media festu“, INFANT-u, IFUS-u, na otvaranjima međunarodnih filmskih festivala na Paliću, u Novom Sadu, Sarajevu i Kustendorfu, kao i organizacija manifestacije „Muzičke večeri u Staroj streljani 2015“. Na koncertima u Studiju „M“ RTV Vojvodine snimljeno je 18 izuzetno kvalitetnih nastupa. Godine 2010. objavljen je prvi studijski kompakt-disk ansambla – Samo muzika, a 2017. drugi – Polaris, s autorskom muzikom.  Novosadski big bend je snimio muziku za dve kultne serije: Cvat lipe na Balkanu i Nepobedivo srce, dok je kroz koncertnu aktivnost ostvario aktivnu saradnju s Beogradskom filharmonijom (novogodišnji koncerti), Horom i Orkestrom Opere SNP-a („Rok opera“ i „Disko opera“), zatim s medijskim kućama RTV Srbije, RTV Vojvodine, RTV Pink, kao i s gotovo svim renomiranim umetnicima u regionu. Svojim kreativnim koncertnim nastupima, uz visok kvalitet izvođenja, te programsku politiku koja prati najsavremenije svetske trendove, Novosadski big bend je postao nezaobilazni činilac u kulturnom životu Novog Sada, Vojvodine i Srbije, s tendencijom da deo svojih programa predstavi i na planiranim gostovanjima u inostranstvu. Promocija najviših umetničkih vrednosti i poziciranje na domaćoj i međunarodnoj sceni predstavljaju najvažnije ciljeve Novosadskog big benda. U dosadašnjem radu Novosadski big bend je nastupao u različitim formacijama, koje su uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez i pop muzičari Novog Sada.

Fedor Vrtačnik
Dirigent, aranžer i orkestrator Fedor Vrtačnik diplomirao je na Teoretsko-pedagoškom odseku Muzičke akademije u Sarajevu, a pohađao je 2008. i majstorsku radionicu iz aranžiranja i tehnike orkestracije na Muzičkom koledžu „Berklee“ kod prof. Džerija Gejtsa (Jerry Gates), kao i 2010. godine kod Džima Martina (Jim Martin) iz džez aranžiranja. Pišući muzičke aranžmane, sarađuje s mnogim svetskim big bendovima i simfonijskim orkestrima, od kojih treba spomenuti: Kalifornijski filharmonijski orkestar, za koji radi kao stalni orkestrator, Simfonijski orkestar „Philips“, čiji je stalni aranžer, Detroitski simfonijski orkestar, australijski Simfonijski orkestar Vulongonga, zatim Orkestar „Brandenburg Sinfonia“, Praški filharmonijski orkestar, Solunski simfonijski orkestar, zatim Beogradsku, Makedonsku, Sarajevsku filharmoniju, Sarajevski plesni orkestar, Big bend Radio-televizije Srbije i, naravno, Novosadski big bend. Stalni je orkestrator i italijanskog Muzičkog konzervatorijuma u Čezeni. Pisao je muzičke aranžmane za Plasida Dominga, Hosea Karerasa, Alesandra Safinu, Džona Inesa, Nino Gvetadze, Kija Marčela…Pored saradnje sa stranim umetnicima i orkestrima, radi s gotovo svim pop delatnicima iz regije – na izradama orkestracija, aranžmana, ali i kao dirigent festivalskih orkestara.Član je udruženja „Sibelius music“, „Berklee music“ i ASCAP-a (The American Society of Composer-Authors).