NOVOSADSKI BIG BEND

Detalji događaja

  • четвртак | 01.08.2019.
  • 21:00 - 22:30
  • Brod "Zeppelin", Kej žrtava racije bb, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Novosadsko muzičko leto 2019.
Dirigent: Fedor VRTAČNIK
Vokalna solistkinja: Danka Adamov
Program: Sav taj jazz i funk

Ulaz je besplatan, ali SLOBODNIH mesta više NEMA!

Novosadski big bend su 2003. godine osnovali profesionalni i renomirani džez i pop muzičari Novog Sada, sa željom da ispuni prazninu nastalu gašenjem Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja grada na polju zabavne, filmske, scenske i džez muzike. Tokom proteklih 16 godina rada orkestar je priredio 400 koncerta, nastupajući na brojnim i raznovrsnim kulturnim manifestacijama u zemlji i u inostranstvu i sarađujući  s mnogim renomiranim umetnicima u regionu, od kojih izdvajamo Jelenu Tomašević, Željka Joksimovića, Masima Savića, Džibonija, Zdravka Čolića, Jelenu Tomašević, Dušana Svilara, Kornelija Kovača, Aleksandru Radović, Tanju Jovićević, Tanju Banjanin, Borisa Režaka, Sergeja Trifunovića, Sergeja Ćetkovića.  Na koncertima u Studiju „M“ RTV Vojvodine snimljeno je 18 izuzetno kvalitetnih nastupa. Godine 2010. objavljen je prvi studijski kompakt-disk ansambla – Samo muzika, a 2017. drugi – Polaris, s autorskom muzikom. Novosadski big bend je snimio muziku za dve kultne serije: Cvat lipe na Balkanu i Nepobedivo srce, dok je kroz koncertnu delatnost ostvario aktivnu saradnju s Beogradskom filharmonijom (novogodišnji koncerti), Horom i orkestrom Opere Srpskog narodnog pozorišta s kojima pokreće i ostvaruje izuzetno uspešne projekte (ROCK OPERA , DISCO OPERA, TRI TENORA), kao i s medijskim kućama – RTV Srbije, RTV Vojvodine, RTV Pink.

Svojim kreativnim koncertnim nastupima uz visok kvalitet izvođenja te programsku politiku koja pratinaj savremenije svetske trendove , Novosadski big bend je postao nezaobilazni činilac u kulturnom životu Novog Sada, Vojvodine i Srbije sa tendencijom da deo svojih programa predstavi i na planiranim gostovanjima u inostranstvu. Promocija najviših umetničkih vrednosti i poziciranje na domaćoj i međunarodnoj sceni predstavljaju najvažnije ciljeve Novosadskog big benda.

U dosadašnjem radu Novosadski big bend je nastupao u različitim formacijama, koje su bile uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez muzičari Novog Sada:

Gabor Bunford – tenor saksofon
Draško Korać – alt saksofon
Stojan Grubić – alt saksofon
Nikola Macura – tenor saksofon
Srđan Paunović, bariton saksofon
Brankica Đukić Jatić – flauta, pikolo
Dragan Kozarčić – truba
Atila Pete – truba
Stefan Stanečić – truba
Goran Erić, truba
Vladimir Nežić – trombon
Nikola Milanov – trombon
Stevan Dragaš – trombon
Nemanja Sovtić – trombon
Aleksandar Banjac – klavir
Vladimir Jakovljević – gitara
Ištvan Mađarić – bas gitara
Goran Evetović – bubnjevi
Saša Ignjatović, perkusije

Fedor Vrtačnik, dirigent, aranžer i umetnički rukovodilac Novosadskog big benda diplomirao je na teoretsko-pedagoškom odseku muzičke akademije u Sarajevu. Pohađao je master-klas iz aranžiranja i tehnike orkestracije na Muzičkom koledžu „Berklee“ kod prof. Džerija Gejtsa, kao i 2010. godine kod Džima Martina iz džez aranžiranja. Pišući muzičke aranžmane, sarađuje s mnogim svetskim big bendovima i simfonijskim orkestrima, od kojih treba spomenuti: Kalifornijski filharmonijski orkestar, za koji radi kao stalni orkestrator, Simfonijski orkestar „Philips“, čiji je stalni aranžer, Detroitski simfonijski orkestar, australijski Simfonijski orkestar Vulongonga, zatim Orkestar „Brandenburg Sinfonia“, Praški filharmonijski orkestar, Solunski simfonijski orkestar, zatim Beogradsku, Makedonsku, Sarajevsku filharmoniju, Sarajevski plesni orkestar, Big bend Radio-televizije Srbije i, naravno, Novosadski big bend. Stalni je orkestrator i italijanskog Muzičkog konzervatorijuma u Čezeni. Pisao je muzičke aranžmane za Plasida Dominga, Hosea Karerasa, Alesandra Safinu, Džona Inesa, Nino Gvetadze, Kija Marčela…
Pored saradnje sa stranim umetnicima i orkestrima, radi s gotovo svim pop delatnicima iz regije – na izradama orkestracija, aranžmana, ali i kao dirigent festivalskih orkestara.
Član je udruženja „Sibelius music“, „Berklee music“ i ASCAP-a (The American Society of Composer-Authors).