NOVOSADSKI BIG BEND

Detalji događaja

  • sreda | 18.05.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Gala koncert povodom 13 godina umetničkog rada
dirigent: Fedor VRTAČNIK

Specijalni gosti:
Bojana STAMENOV, Danka ADAMOV i Zoran ŠANDOROV
Uroš ŠEĆEROV, perkusije

Program:
Aretha Franklin, Bono, Corea, Hancock, Joplin, Van Morrison Washingtone, Mangione, Casiopea, Banjac, Vrtačnik

Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021 452 344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On line rezervacije na www.muzickaomldina.org
Cena ulaznice: 600,00 dinara

NOVOSADSKI BIG BEND

Novosadski big bend su 2003. godine osnovali profesionalni i renomirani džez i pop muzičari Novog Sada, sa željom da ispuni prazninu nastalu gašenjem Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja grada na polju zabavne, filmske, scenske i džez muzike. Tokom proteklih 13 godina rada orkestar je priredio 325 koncerata, među kojima se izdvajaju tradicionalni koncerti povodom Svetskog dana muzike, nastupi na džez festivalima u Nišu, Somboru, Novom Sadu, Petrovcu, Valjevu, kao i na Mokranjčevim danima, Danima srpskog duhovnog preobraženja (Despotovac)… Big bend učestvuje u organizaciji Muzičkih večeri u Staroj streljani 2015, zatim nastupa na tematskim koncertima „Filmska muzika 20. veka“ i „Fiesta Latina“, u Banskom dvoru u Banjaluci, na „Nušićijadi“, „Sarajevskoj zimi“, u Rovinju na „Weekend media festu“, INFANT-u, IFUS-u, na otvaranjima međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“, i festivalima na Paliću, u Novom Sadu i Sarajevu… Na koncertima u Studiju „M“ RTV Vojvodine snimljeno je 18 izuzetno kvalitetnih nastupa. Godine 2010. objavljen je prvi studijski kompakt-disk ansambla – Samo muzika. Novosadski big bend je snimio muziku za dve kultne serije: Cvat lipe na Balkanu i Nepobedivo srce, dok je kroz koncertnu delatnost ostvario aktivnu saradnju s Beogradskom filharmonijom (novogodišnji koncerti), zatim s medijskim kućama – RTV Srbije, RTV Vojvodine, RTV Pink, kao i s gotovo svim renomiranim umetnicima u regionu, od kojih izdvajamo Jelenu Tomašević, Željka Joksimovića, Masima Savića, Kornelija Kovača, Aleksandru Radović, Tanju Jovićević, Tanju Banjanin, Borisa Režaka, Sergeja Trifunovića.

U dosadašnjem radu Novosadski big bend je nastupao u različitim formacijama, koje su bile uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez muzičari Novog Sada:

 

Gabor Bunford – tenor saksofon

Ivan Blanuša – alt saksofon

Stojan Grubić – alt saksofon

Nikola Macura – tenor saksofon

Geza Kučera – bariton saksofon

Brankica Đukić Jatić – flauta, pikolo

Dragan Kozarčić – truba

Atila Pete – truba

Goran Erić – truba

Stefan Stanečić – truba

Vladimir Nežić – trombon

Stevan Dragaš – trombon

Nikola Milanov – trombon

Nemanja Zlatarev – trombon

Aleksandar Banjac – klavir

Vladimir Jakovljević – gitara

Ištvan Mađarić – bas gitara

Goran Evetović – bubnjevi

 

Dirigent, aranžer i umetnički rukovodilac Novosadskog  big benda je Fedor Vrtačnik.

 

Fedor Vrtačnik

Dirigent, aranžer i orkestrator Fedor Vrtačnik je rođen 1963. godine u Sremskoj Mitrovici. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a diplomirao je na teoretsko-pedagoškom odseku muzičke akademije u Sarajevu, a pohađao je 2008. i master-klas iz aranžiranja i tehnike orkestracije na Muzičkom koledžu „Berklee“ kod prof. Džerija Gejtsa (Jerry Gates), kao i 2010. godine kod Džima Martina (Jim Martin) iz džez aranžiranja. Pišući muzičke aranžmane, sarađuje s mnogim svetskim big bendovima i simfonijskim orkestrima, od kojih treba spomenuti: Kalifornijski filharmonijski orkestar (California philharmonic orchestra), za koji radi kao stalni orkestrator, Simfonijski orkestar „Philips“ (Philips Symphony Orchestra), čiji je stalni aranžer, Detroitski simfonijski orkestar (Detroit symphony orchestra), australijski Simfonijski orkestar Vulongonga (Wollongong Symphony Orchestra), zatim Orkestar „Brandenburg Sinfonia“ (Lederhed, Velika Britanija), Praški filharmonijski orkestar (Prague Philharmonic Orchestra), Solunski simfonijski orkestar (Symphony Orchestra of the Municipality of Thessaloniki), zatim Beogradsku, Makedonsku, Sarajevsku filharmoniju, Sarajevski plesni orkestar, Big bend Radio-televizije Srbije i, naravno, Novosadski big bend. Stalni je orkestrator i italijanskog Muzičkog konzervatorijuma u Čezeni (Conservatorio di musica – Cesena). Pisao je muzičke aranžmane za Plasida Dominga (Placido Domingo), Hosea Karerasa (José Carreras), Alesandra Safinu (Alessandro Safina), Džona Inesa (John Innes), Nino Gvetadze, Kija Marčela (Kee Marcello)…

Pored saradnje sa stranim umetnicima  i orkestrima, radi s gotovo svim pop delatnicima iz regije – na izradama orkestracija, aranžmana, ali i kao dirigent festivalskih orkestara.

Član je udruženja „Sibelius music“, „Berklee music“ i ASCAP-a (The American Society of Composer-Authors).

Dirigent je i aranžer Novosadskog big benda.