Novogodišnji GALA koncert

Detalji događaja

  • nedelja | 27.12.2020.
  • 19:00 - 20:10
  • live striming na linku: https://youtu.be/UF-fOu1E9-Q

Muzička omladina Novog Sada i Vojvođanski simfonijski orkestar i ovaj put za kraj godine, osmislili su prigodan, bogat i atraktivan program i okupili vrhunske domaće umetnike.
Novogodišnjem GALA koncertu se svi mi – i umetnici i publika i organizatori, uvek nekako posebno radujemo.
Već dugi niz godina se za tradicionalne  Novogodišnje koncerte Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pre svega zbog ekskluziviteta, ali i odstupanja od standardnog simfonijskog repertoara, uvek traži karta više.

Koncert koji je pred nama, razlikovaće se od onih iz prethodnih godina po tome što će ga publika pratiti direktno, s velike scene Srpskog narodnog pozorišta, ali iz svojih domova preko naših You tube kanala.

Budite s nama u nedelju 27. decembra u 19,00 časova.
Priuštite sebi jedno čarobno veče uz najpoznatije operske arije, polke i valcere uglednih stranih i domaćih kompozitora.

O učesnicima:

Mecosopranistkinja Jelena Končar, prvakinja je opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedna je od najistaknutijih operskih pevačica mlađe generacije u Srbiji.
Na operskoj sceni debitovala je još kao student, 2000. godine i od tada je ostvarila više od dvadeset uloga u raznim operama. Njena internacionalna karijera počela je 2006. godine kada je dobila stipendiju CEE Muzikteatra iz Beča. S velikim uspehom nastupala je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rusiji, Kazahstanu, Rumuniji, Makedoniji itd. Operski repertoar Jelene Končar obuhvata brojne role mecosopranskog faha: uloge Rozine, Pepeljuge, Karmen, Adalđize, Elvire, Silve, Zorke, Jule, Suzuki, Mizete, Mercedes, Flore, Lole, Fenene, Madalene…Najnoviju naslovnu partiju u Jovanki Orleanki Petra Čajkovskog, premijerno je ostvarila na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani januara ove godine. Pored operskog, neguje i koncertno i oratorijumsko pevanje i na ovim poljima izvodila je dela Baha, Mocarta, Hajdna, Vivaldija, Bruknera, Betovena i Malera.
Dobitnica je tri pozorišne nagrade Srpskog narodnog pozorišta kao i prestižne nagrade festivala Armel u Segedinu za najboljeg ženskog izvođača 2013. godine.
Nastupala je s najboljim ansamblima u zemlji, kao što su Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Gudači Sv. Đorđa, Ars Opera i brojnim  drugim.

(Photo by: Emir Memedovski)

Bariton Nikola Mijailović je prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, umetnik svetskog renomea koji često gostuje na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta.
Profesionalni debi ostvario je u Boljšoj teatru u Moskvi 1996. godine i od tada je ostvario preko četrdeset glavnih uloga, među kojima su Rigoleto, Jago, Evgenije Onjegin, grof Luna, Enriko, Eskamiljo, Valentin, Belkore, Magbet. Publika ga je slušala u vodećim teatrima Milana, Verone, Lime, Tel Aviva, Drezdena, Hanovera, Montreala, Havane, Osla, Pariza, Pekinga, a pod palicom velikana poput Rikarda Mutija, Leopolda Hagera, Nikole Luizotija, Patrika Fulnilijela, Zoltana Peska…U svojoj bogatoj karijeri imao je čast da nastupa s velikim umetnicima, između ostalih tu su i Lućano Pavaroti, Hoze Kura, Lučija Aliberti, Dijego Florez, Ruđero Raimondi. Pored operskih predstava, nastupa i na koncertnim podijumima. Tako je Karminu buranu izvodio s orkestrom Teatra Kirov iz Sankt Peterburga, horom milanske Skale, horom i orkestrom Akademije Santa Ćećilija, Malerove Peme mladića putnika, s Beogradskom filharmonijom i maestrom Aleksandrom Markovićem, a Rahmanjinovljeva Zvona s orkestrom „Verdi“ iz Milana i Mihailom Jurovskim.
Dobitnik je brojnih najviših priznanja na uglednim međunarodnim takmičenjima.
Profesor je na Katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Maestro Aleksandar Marković jedan je od naših najuspešnijih dirigenata, koji dugi niz godina živi u inostranstvu i ostvaruje fantastičnu međunarodnu karijeru. Raspolaže širokim simfonijskim i operskim repertoarom u stilskom opsegu od klasicističkih i romantičarskih, pa do najsavremenijh kompozicija. Kao muzički direktor Opere „North” u Lidsu dirigovao je, između ostalog, Janačekovom Jenufom, kao i Štrausovim Kavaljerom s ružom. Još raznovrsniji repertoar imao je s operskim ansamblom Tirolskog državnog teatra u Insbruku, s kojim je pripremio izuzetno uspešno ocenjene predstave Salome, Ukletog Holanđanina, Madam Baterflaj, Toske, Kavalerije rustikane i Pajaca, Figarove ženidbe, Romea i Julije, Travijate, Nabuka, Norme i Labudovog jezera.
U toku vremena provedenog s Filharmonijom iz Brna, nastupao je s orkestrom u bečkom Koncerthauzu, u Velikoj dvorani salcburškog Festšpilhausa, Palati umetnosti u Budimpešti, Bruknerhausu u Lincu, Holu Kraljice Elizabete u Antverpenu, Dvorani „Reduta” u Bratislavi, kao i na velikoj turneji u Japanu.
Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonjske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Orkestar Koncerthauza iz Berlina i druge.
Među ostalim dirigentskim angažmanima izdvajaju se i nastupi sa Simfonijskim orkestrom Španskog radija i televizije, Drezdenskom, Štutgartskom, Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, Državnom kapelom iz Halea, Bečkim i Praškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Mozarteum” iz Salcburga, Bečkim kamernim orkestrom, Državnim orkestrom Braunšvajga, Filharmonijom „Janaček” iz Ostrave, Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, „Kremeratom Baltikom” i još nizom svetski uglednih evropskih ansambala.
Više o umetniku na: www.aleksandar-markovic.com

Naš najugledniji ansambl Vojvođanski simfonijski orkestar, do sada je ostvario blizu 100 koncerata. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, orkestar je dostigao značajan nivo muziciranja, sjajne interpretativne standarde i visok nivo respektabilnog profesionalnog ansambla.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te atraktivne soliste među kojima su bili Valerij Ojstrah, Martin Kefler, Sreten Krstić, Siprijen Kacaris, Aleksandar Madžar, Rita Kinka, Jasminka Stančul, Kristof Berner, Nemanja Radulović, Katarina Jovanović, Nebojša Jovan Živković, Laura Levai Aksin, Roman Simović, Gzavije Filips, Žan-Mark Filips Varžabedijan, Nikolas Altštet, Maja Bogdanović, Stefan Milenković, Fransoa Salke, Anjelo Deziderio, Mladen Čolić, Ratimir Martinović, Aleksandar Tasić, Ksenija Janković i još niz takođe izvanrednih interpretatora. Jula 2014. Vojvođanski simfonijski orkestar prvi put je zakoračio u međunarodne vode i predstavio se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.
Od sezone 2018/19. Vojvođanski simfonijski orkestar, pored redovnih koncerata klasične muzike, beleži i niz žanrovskih iskoraka, sarađujući s poznatom interpretatorkom sevdalinki Amirom Medunjanin, ansamblom „Janoška”, te džez pevačicom Mirtil.