Nomus 2016 – Svečano otvaranje

Detalji događaja

  • petak | 15.04.2016.
  • 20:00 - 21:40
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

FESTIVALSKI ORKESTAR NOMUSA
Umetničko vođstvo: Ištvan VARGA (Mađarska)
Solista: Yeol Eum SON, klavir (Južna Koreja)
*srebrne medalje na konkursima „Van Cliburn” (Fort Worth, 2009) i
„Čajkovski “ (Moskva, 2011)

Program:
A.SCHNITTKE:
Moz-Art à la Haydn (1976/77)

W. A. MOZART:
Koncert za klavir i orkestar br.27, B-dur, K.595 /
Piano Concerto No.27 in B-flat, K.595 (1791)

***

W. A. MOZART:
Simfonija br.40, g-mol, K.550 /
Symphony No.40 in G minor, K.550 (1788/91)

Mocart za početak
*U čast jubileja velikog kompozitora

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 800,00 dinara

JEOL EUM SON, klavir, Južna Koreja / Nemačka
Istorijski podvig na Međunarodnom klavirskom takmičenju „Čajkovski“ 2011, južnokorejska pijanistkinja Jeol Eum Son postigla je zahvaljujući svojim gracioznim, raznovrsnim, uzbudljivim i fleksibilnim interpretacijama i kristalnom tonu, privlačeći od tada pažnju publike širom sveta. Prvi internacionalni uspeh, mlada umetnica iz pokrajine Gangvon ostvarila je 2004. kao solistkinja uz Njujoršku filharmoniju pod dirigentskim vođstvom Lorina Mazela na azijskoj turneji ovog orkestra, koji ju je ponovo angažovao četiri godine kasnije. Svoju odličnu reputaciju učvrstila je 2009, kada je osvojila dve srebrne medalje na XIII pijanističkom takmičenju „Van Klajbern“ i memorijalnu nagradu „Steven de Groote“ za najbolje izvođenje kamerne muzike na istom konkursu. Dve godine kasnije usledio je pomenuti trijumf u Moskvi, s osvajanjem druge nagrade, uz koju je zaslužila i priznanja za najbolji koncert kamerne muzike i za najvrsnije tumačenje poručenog dela, koje je za ovo XIV takmičenje „Čajkovski“ komponovao čuveni Rodion Ščedrin. Među prvim muzičkim ambasadorima svoje zemlje, Jeol Eum Son nastupa s vodećim orkestrima u svetu poput Češke, Izraelske i Tokijske filharmonije, orkestra „Academy of St. Martin in the Fields“, Akademskog simfonijskog orkestra iz Sankt Peterburga i Simfonijskog orkestra „Svetlanov”, zatim sa simfonijskim orkestrima iz Sijetla, Jerusalima,Tokija (Simfonijski orkestar NHK-a) i Hanovera (Radiophilharmonie), Orkestrom Marijinskog teatra i mnogim drugim. U svojoj domovini Južnoj Koreji sarađuje sa svim većim ansamblima, poput Seulske filharmonije i Simfoničara KBS-a (KBS Symphony). Najznačajnije interpretativne domete u prošloj sezoni umetnica je postigla s Orkestrom Roterdamske filharmonije pod rukovodstvom Valerija Gergijeva na njegovom festivalu u Roterdamu, kao i s Filharmonijom Nemačkog radija Sarbrikena i Kajzerslauterna na festivalu u Bezansonu i potonjoj zajedničkoj azijskoj turneji, koju je vodio britanski dirigent Karel Mark Čikon. Među skorašnjim saradnjama s uglednim orkestrima u Austriji, Nemačkoj i Japanu, izdvajaju se one pod dirigentskim vođstvom Dmitrija Kitajenka, Tomasa Hengelbroka i Junikija Hirokame. Svirala je i u Milvokiju, Čikagu, Njujorku, Tel Avivu i širom Koreje. I dalje radi s prof. Arijem Vardijem u Nemačkoj (Visoka škola za muziku, pozorište i medije u Hanoveru) gde je stekla i svoj novi dom. Diplomirala je i na Korejskom nacionalnom univerzitetu umetnosti (klasa Daea Jin-Kima), a prethodno je studirala i kod jednog od najčuvenijih kineskih pijanista Čeng-Conga Jina.

IŠTVAN VARGA, violončelo, Mađarska
Nekada jedan od vodećih muzičkih umetnika u Novom Sadu, studirao je na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti (Viktor Jakovčić), na Akademiji „Franc List” u Budimpešti (Laslo Meze) i na Pariskom konzervatorijumu (Moris Žandron). Nastavu iz kamerne muzike pohađao je u klasama Đerđa Kurtaga i Ferenca Radoša na Akademiji „Franc List”, gde je danas i sam zaposlen, kao profesor violončela.
Pre preseljenja u Mađarsku delovao je kao profesor violončela i kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i profesor violončela na FMU u Beogradu. Takođe je bio solo violončelista Beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran” i osnivač i umetnički rukovodilac orkestra „Camerata Academica”, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najcenjenijih u zemlji, posebno u domenu izvođenja savremene muzike. Inicirao je i nastanak gudačkog trija „Goldberg”, u kojem je svirao s violinistkinjom Majom Jokanović i violistom Dejanom Mlađenovićem.
Kao nekadašnji ugledni umetnički direktor Novosadskih muzičkih svečanosti, akcenat je stavljao na kamernu muziku, obezbeđujući već u to vreme festivalu, čiji su koncerti bili visoko ocenjeni u muzičkoj javnosti, međunarodni karakter.
Od 1999. Ištvan Varga živi u Budimpešti, gde je dugi niz godina bio solo violončelista u orkestrima „Concerto” i Mađarskog radija.
Redovno sarađuje s ansamblom UMZE (Ansambl za novu mađarsku muziku), s Budimpeštanskim gudačkim kamernim orkestrom, i međunarodnom filharmonijom „Bruno Valter”.
Kao solista i kamerni muzičar nastupao je, osim Evrope, na Tajlandu, u Japanu i SAD-u. Sarađivao je, pored ostalih, s A. Markovim, M. Jašvili, P. Vernjikovim, K. Boginom, S. Jerohinom, J. M. Filipsom Varžabedijanom, P. Etvešem, A. Kelerom, G. N. Takač, A. Fišerom, T. Vašarijem, A. Ligetijem i Bobijem Makferinom.
Pored Mađarske, Varga drži majstorske kurseve u Francuskoj, SAD-u i Hrvatskoj.
Od 2004. kao solista nastupa sa klaviristom Gaborom Čalogom. Po rečima kompozitora Đerđa Kurtaga, njihovi koncerti pružaju neuobičajeno visok nivo kamernog muziciranja i zaslužuju izuzetnu pažnju.
varga web

FESTIVALSKI ORKESTAR, Novi Sad
Poput mnogih festivala u svetu, i Novosadske muzičke svečanosti, sada već s tradicijom od punih četrdeset i jednu godina postojanja, treći put formiraju svoj Orkestar, želeći da u njemu okupe najbolje domaće interpretativne snage, ali i ostvare određeni, posebno osmišljen programski projekat. Dajući pritom „odrešene“ ruke, odnosno punu slobodu repertoarskog izbora umetničkom rukovodiocu ansambla, koji osim što priprema muzičare i diriguje koncertom, nastupa i kao solista, autorski tim Nomusa time iskazuje i poverenje odabranom umetniku, ali i uverenje u opravdanost svog konkretnog opredeljenja. Prvi put je Festivalski orkestar radio 2012. s uglednim violinistom Sretenom Krstićem, koncertmajstorom Minhenske filharmonije, da bi drugo okupljanje ansambla bilo 2015, u godini obeležavanja četiri decenije od prvog Nomusa. Festivalskim orkestrom tada je rukovodio nemački pijanista i dirigent Lars Fogt, koji je nastupio i kao solista u Mocartovom Klavirskom koncertu u d – molu. Ove godine, u trećem orkestarskom sazivu naši muzičari će raditi pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, svog nekadašnjeg kolege i učitelja, svojevremeno i samog višestrukog učesnika i umetničkog direktora Nomusa, na kom je prethodno nastupio još pre 12 godina. Zadatka da načini izbor muzičara za Festivalski orkestar ponovo se prihvatila violončelistkinja Timea Kalmar, članica Gudačkog kvarteta TAJJ i profesorka kamerne muzike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja je o svom poduhvatu zapisala sledeće reči:
„Festivalski orkestar Nomusa je simbioza mladosti i iskustva, tradicije, prošlosti i budućnosti, uspomena, rada, muzike i doživljaja. Članovi ovog orkestra direktno ili indirektno sarađuju preko 30 godina u raznim, manjim ili većim instrumentalnim formacijama. Sve njih povezuje nevidljiva, a opet tako čvrsta, nit.“
festivalsk orkesatr web