Night Circus RECIRQUEL

Detalji događaja

  • subota | 25.04.2015.
  • 20:00
  • SNP, Scena “Jovan Đorđević”

Kaleidoskop veština: cirkus kao “nova” umetnička forma
Night Circus
RECIRQUEL (Mađarska)
Contemporary Circus Company
Scenario, koreografija, režija: Bence VÁGI
Muzika: Péter SÁRIK

Artisti:
Ákos BIRITZ, László FARKAS, Richárd HERCZEG, Renátó ILLÉS , Olívia KAPITÁNY,
Leonetta LAKATOS , Áron PINTÉR, Zsanett VERESS, Csilla WITTMANN

Judit CZIGÁNY, narator

*Program se realizuje u saradnji sa:
logo_HU_8

logo_HU_8

**
Prodaja ulaznica i informacije:
Blagajna Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, 021/520-091)

cene ulaznica: 1.500,00 i 1.200,00 dinara

ng-popust1

Night Circus_photo

Night Circus
fotograf: Mariann SÁRKÖZI

francesca torracchi -3504

francesca torracchi -3412

francesca torracchi -2261

Night Circus
fotograf: Francesca Torracchi

RECIRKEL, Mađarska
Cilj trupe, koju je 2012. oformio u Budimpešti koreograf i umetnički rukovodilac Bence Vagi, jeste predstavljanje savremenog cirkuskog žanra srednjeistočne Evrope, odnosno Mađarske, drugim zemljama sveta. Koreni mađarskog klasičnog cirkusa zadiru u početak 19. veka, ali ih nalazimo i u jednoj od najstarijih evropskih škola cirkusa, koja je osnovana u Budimpešti, 1950. Bence Vagi, inicijator i kreativni vođa grupe, okupio je jedanaestoro mladih akrobata za realizaciju novog projekta, osmišljenog za proslavu 20-godišnjice Festivala u Sigetu, koji je preko noći postigao veliki uspeh. Mlada trupa „Recirkel“ nije privukla samo pažnju publike, već je pobudila i interesovanje programskog rukovodstva Palate umetnosti u Budimpešti, vodeće institucije kulture u Mađarskoj, koja ju je pozvala da pripremi celovečernji savremeni cirkuski šou. Tako je u proleće 2013. rođena predstava Noćni cirkus koja je postala vrhunski kulturni događaj u Budimpešti. Sledeće godine, kompanija stvara drugu produkciju – Goli klovn i premijerno je prikazuje na festivalu „Budimpeštansko proleće“. I ova predstava je postala vrlo atraktivnan deo aktuelnog repertoara Palate umetnosti.

BENCE VAGI, koreograf i reditelj
Studije koreografije i režije umetnik je završio na slavnom Institutu za izvođačke umetnosti u Liverpulu, osnovanom pod pokroviteljstvom ser Pola Makartnija. Tamo se upoznao sa svetom cirkusa i žanrovima kakvi su kabare i revija, da bi se odlučio da studira i istražuje „freak” šou, popularni cirkuski žanr s kraja 19. veka. S diplomom i teoretskim poznavanjem kabarea i varijetea, ali i s praktičnim iskustvom, Vagi je 2004. s mladim umetnicima kreirao svoj performans Nepristojnosti – priče iz kabarea (Obscenes -Tales of a Cabaret) u Teatru „Unity“ u Liverpulu. Potom je na Festivalu „Leap“ isti šou, zahvaljujući ekspresivnom prikazivanju atmosfere i spektakla poznog 19. veka, dobio nagradu kao najbolja muzička predstava. Posle rada u Portugalu, Kijevu i Briselu, Vagi se vratio u Mađarsku, gde se pored angažovanja u pozorištima kao što su Operetski teatar u Budimpešti i Teatar „Jožef Katona“ u Kečkemetu, iskazao i kao koreograf i reditelj u nekoliko nezavisnih muzičkih produkcija. Među njima se izdvaja i „a ‘la carte cabaret” nazvan So i šećer koji je s uspehom igran u Kijevu i Teatru „Merlin“, oduševljeno prijemljen kod publike, kao i predstava Ja sam tvoja danas. Bence Vagi i danas redovno radi i podučava u svojoj nekadašnjoj pozorišnoj kući u Liverpulu. Svoju trupu osnovao je 2012. S njom je kreirao i izveo kao umetnički direktor koncertnu verziju Recirkela za Sigetski festival. Ova mlada trupa pripremila je potom i Noćni cirkus, svoju prvu celovečernju modernu cirkusku produkciju u Mađarskoj, čija je premijera bila na čuvenom Prolećnom festivalu u Budimpešti, 2013. Naredna predstava – Goli klovn, koju je Vagi postavio sa svojim kolegama, takođe je izazvala ovacije širokog auditorijuma i priznanje profesionalnih gledalaca i kritičara.

PETER ŠARIK, kompozitor i pijanista
Posle diplomiranja na budimpeštanskoj Muzičkoj akademiji „Franc List“ (1997), studije je nastavio kod Ilone Prunji. Tokom godina, njegova interesovanja širila su se na gotovo sve muzičke žanrove. Pored klasike, bavio se i popularnom, latinoameričkom i „world“ muzikom. Sada je vođa svog trija, ali sarađuje i s brojnim orkestrima i solistima. Kao autor osvojio je nekoliko vrednih međunarodnih nagrada i priznanja. Šarikova ostvarenja uvek su u vrhu na najznačajnijim kompozitorskim takmičenjima i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Zajedno s violinistom Gaborom Terjekom napisao je muziku za predstavu Noćni cirkus po kojoj je postao poznat i koja ga je vezala za cirkus i njegov sinkretički umetnički svet. Petera Šarika krasi i jedinstven način rada. Pre snimanja partiture (koju i sam oživljava na klaviru tokom predstave), on posmatra i pažljivo studira individualnu interpretaciju svakog umetnika, i ona ga inspiriše da stvori muziku koja savršeno odgovara razvoju svakog nastupa, pokreta i trika, a takav pristup inspiriše ga i tokom izvođenja. Ne zna se da li je muzika ta koja nosi i unapređuje produkciju ili je na poseban način zaokružuje.