Nedelja, 27. april

Detalji događaja

  • nedelja | 27.04.2014.
  • 22:00
  • Župna crkva Imena Marijina

Župna crkva Imena Marijina, 22,00
500 godina britanske vokalne muzike
I FAGIOLINI (Velika Britanija)
Umetnički direktor: Robert HOLLINGWORTH
Program: Pearsall, Purcell, Britten
„Muzički glumci prve klase…božanstveni“ American Record Guide
„I Gagiolini su stekli svoju prestižnu međunarodnu reputaciju okrećući leđa konvencijama“ The Guardian

*Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolicka porta 2/2, tel.021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja.
ON LINE REZERVACIJE I PRODAJA KARATA NA: www.muzickaomladina.org
cena ulaznice: 500,00 dinara

I FAĐOLINI (I FAGIOLINI), Velika Britanija
Zasnovan na klasičnom vokalnom repertoaru renesanse i ostvarenjima 20. veka, sastav, čije se ime u svetu često pogrešno piše i izgovara, postao je poznat zahvaljujući inovativnim teatarskim produkcijama renesansnih i baroknih muzičko-scenskih dela. Prvo važnije „prepoznavanje“ ovih programskih specifičnosti i originalnosti tumačenja, stiglo je s prestižnom nagradom koju je ansambl dobio 2005. godine od Kraljevskog filharmonijskog društva. Značajno priznanje podjednako se odnosilo i na scenske postavke Hendla s maskama, Persla s lutkama, madrigalskih komedija, takođe s obiljem maski i, posebno, na premijernu predstavu The Full Monteverdi, 2004, dramatizovanu formu kompozitorove Četvrte knjige madrigala za šest glasova iz 1603, koju je priredio Džon la Bušardije. Živo izvođenje njegove briljantne adaptacije svih 19 komada ove zbirke, pisane na tekstove Torkvata Tasa i Đovanija Gvarinija (koji deluju koliko emocionalnim intenzitetom svojih stihova, toliko i uverljivošću njihove muzičke realizacije), preraslo je u izuzetno uspešan istoimeni film, prikazivan širom sveta. Zadivljujuća vokalna tehnika, čistoća intonacije i snažna ekspresivnost interpretacije, osobine koje krase članove grupe „ I fađolini“, uočene su i kod predstavljanja Ptica Eda Hjuza iz 2005, „nove opere“ za pevače i naratora. Usledila je turneja po Južnoj Africi, a 2009. i ostvarenje Talis u zemlji čuda (Tallis in Wonderland), ponovo kao originalni put i osavremenjeni način slušanja polifonije, s kombinovanom upotrebom živog zvuka, snimljenih glasova i svetlosti. Dve godine kasnije, ansambl je praizveo porudžbinu Orlanda Gofa The Spell i Perslovog Kralja Artura u saradnji s muzičarima iz „Engleskog koncerta“ (English Concert). Srebrni, 25-godišnji jubilej „I fađolini“ je obeležio 2011. razgranatom evropskom turnejom i raskošnom svetskom premijerom snimka donedavno izgubljene 40-glasne Mise renesansnog autora Alesandra Striđoa (Alessandro Striggio), vrlo uspešno ostvarenog za kuću „Decca“. Ovaj zapis stajao je na vrhu specijalne klasične liste blizu četiri meseca, a „živa“ verzija kompozicije predstavljana je na velikoj evropskoj festivalskoj turneji 2012. Iste godine, za istog uglednog izdavača, realizovani su slični ambiciozni projekti kao i izvođenja za Bi-Bi-Sijev Radio 3, u Vigmor holu i na festivalu u Pertu. U ovom australijskom gradu „I fađolini“ je uspostavio saradnju s cirkuskom trupom „Circa“, zajedničku produkciju potom prenevši i u Veliku Britaniju kao deo kulturne olimpijade. Diskografski opus agilnih umetnika sadrži 19 kompakt-diskova i dva de-ve-dea, a neumorni nastupi širom sveta ne prestaju da ih vode od Bi-Bi-Sijevog Promsa i festivala u Centru „Linkoln“, do Dalekog istoka i afričkih zemalja.

ROBERT HOLINGVORT
Osnivač vokalnog ansambla „I fađolini“ koji s ovim sjajnim sastavom solistički tretiranih glasova radi od 1986, zaslužan je i za realizaciju bogate kolekcije od 18 kompakt-diskova i dva de-ve-dea, kao i za velike međunarodne turneje, a naročito za mnoge ingeniozne projekte. Pored navedenih, zasnovanih na muzici Monteverdija i Talisa, i projekta Simunye, rezultata južnoafričke saradnje, koji je takođe doprineo velikom ugledu ove jedinstvene pevačke grupe. Holingvort je vodio i druge ansamble u Velikoj Britaniji poput Akademije za staru muziku, Engleskog koncerta (English Concert), Koncertnog orkestra Bi-Bi-Sija (BBC Concert Orchestra), zatim „Accentus“ iz Francuske, Hor NDR u Nemačkoj i Holandski kamerni hor. Dirigovao je i „Pevačima Bi-Bi-Sija“ (BBC Singers), pripremao Hendlovog Judu Makabejca sa Simfonijskim orkestrom Vupertala, radio s Horom Vroclavske filharmonije, realizovao turneju s izvođenjem Mise Alesandra Striđoa, sarađivao s australijskom cirkuskom grupom „Circa“, učestvovao u projektu Severne opere (Opera North). Od novih muzičko-scenskih projekata zaslužan je i za amsterdamskog Fausta, da bi u Holandiji dirigovao i „undergraund“ produkcijom Monteverdijevog Orfeja. Osnovao je i spektakularni Zimski muzički festival u Islingtonu, pisao i predstavljao programe za Radio Bi-Bi-Si (BBC Radio), od kojih se izdvajaju „The Early Music Show“ i „Discovering Music“. Redovni je član žirija za „Hor godine“ („Choir of the Year“) u Velikoj Britaniji, a radio je i filmsku muziku, uključujući i ekranizaciju života markiza De Sada Pero (Quills) reditelja Filipa Kaufmana. Tri godine je bio umetnički savetnik Festivala rane muzike u Jorku, a potom i festivala „Trigonale“ u Austriji, a njegova zasluga je i što je snimak Mise Alesandra Striđoa za kuću „Decca“, 2011. tako dugo bio na prvom mestu top-liste.