Naghash Ensemble – ODLOŽENO!

Detalji događaja

  • četvrtak | 23.04.2020.
  • 22:00 - 23:10
  • Studio "M", Ignjata Pavlasa 3, Novi Sad
  • 021/452-344

Narodno ili klasično? Staro ili savremeno?
Hasmik BAGHDASARYAN, sopran – Tatevik MOVSESYAN, sopran
Arpine TER-PETROSYAN, alt
Tigran HOVHANNISYAN, dol – Aram NIKOGHOSYAN, ud
Emmanuel HOVHANNISYAN, duduk – John HODIAN pijanista i kompozitor

Program
John HODIAN: Pesme izgnanstva

Prodaja ulaznica za koncert, od 9. marta, u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja. On-line rezervacije i kupovina na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login
Cene karata: 600,00 dinara balkon i 800,00 dinara parter

ANSAMBL „NAGAŠ”, Jermenija
U svakom elementu – formacijskom, programskom i interpretativnom – originalan sastav, ovaj atraktivan ansambl spaja izvornu duhovnost i senzibilnost jermenske narodne pesme, modernu klasičnu muziku, savremeni postminimalizam i energiju roka i džeza. Tri briljantna ženska vokala i nekoliko najboljih jermenskih instrumentalista, koji sviraju na duduku, udu, dolu i klaviru, stvaraju novu muziku zasnovanu na duhovnim tekstovima jermenskog mističnog pesnika i sveštenika iz srednjeg veka Mkrtiča Nagaša.
Pesme progonstva (Songs of Exile) američkog kompozitora Džona Hodijana, koje su namenski napisane za „Nagaš”, duboke su meditacije o čovekovom odnosu prema Bogu iz perspektive kaluđera prisiljenog da živi u izgnanstvu mnogo godina. U toj muzičko-pesničkoj zbirci istok sreće zapad, drevnost se dodiruje sa savremenošću, a produbljenost autorovog razmišljanja, snaga proživljavanja, oplakivanja i bajkovitost „vračanja” ostvaruju najviši spoj i bliskost.
„Kao i mnogi savremeni kompozitori i ja sam u nedoumici i izgubljen kada treba da opišem muziku ansambla Nagaš. Ona je prirodni rezultat nekoga ko je odrastao i sazrevao slušajući samo jermensku muziku kod kuće, učeći o evropskoj klasičnoj muzici u mladosti, živeći kao džez improvizator, ali kao i svi mi, stalno okružen savremenom rok muzikom“. John Hodian, osnivač, kompozitor i član ansambla Nagaš.