MUSICA SACRA – Susret muzičkih tradicija istoka i zapada

Detalji događaja

  • субота | 26.05.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Učestvuju:
AKMUZ /Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Dirigent: Josip degl’ Ivellio

HOR MANASTIRA KOVILJ
Dirigent: jerođakon Jerotej

HorUns / Hor Univerziteta u Novom Sadu
Dirigent: Bogdan Đaković

Na programu su muzička dela poznatih i anonimnih kompozitora duhovne muzike zapadne i istočne hrišćanske tradicije.
Prošlog maja Hor manastira Kovilj i hor AKMUZ, sa sličnim programom, imali su od publike veoma lepo prihvaćen koncert u zagrebačkom Muzeju Mimara. Koncert u Novom Sadu biće obogaćen multimedijalnim sadržajima, tako da će uporedo s muzičkom, publika videti i deo bogatstva likovne umetnosti koja je kroz dva milenijuma stvarana u okrilju dve hrišćanske tradicije.

*ulaz je SLOBODAN

AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA osnovan je 11. januara 2016. godine, na inicijativu maestra Josipa del Velja (Josip degl’ Ivellio) i dekana FER-a, prof. dr Mislava Grgića. Ovaj hor u svom repertoaru daje naglasak na klasičnu horsku literaturu, pre svega hrvatskih kompozitora. Dodatno, repertoar ansambla uključuje i a cappella kompozicije klasičnog repertoara, od renesansne do savremene muzike, kao i klapske, ali i dela savremenog ili popularnog višeglasja.
Članovi hora su sadašnji i bivši studenti i predavači ovog fakulteta, ali i ostali zainteresovani – prijatelji i oni koji potpomažu fakultet.
Dirigent Akademskog muškog zbora FER-a je monsinjor Josip del Veljo, dirigent, horovođa i kompozitor iz Zagreba, a prefekt hora je prof. dr Mislav Grgić, redovni profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, koji je od decembra 2016. godine počasni član HPD-a „Slavulj“.
Tokom svoje prve godine postojanja (2016. godine), hor je imao čak 17 nastupa, što svedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom vokalnom ansamblu, kakvi su danas u Hrvatskoj prava retkost. Pored toga, u horu vlada vedra atmosfera, a premda on deluje tek godinu dana, već je stekao ležernost u pevanju i nastupu, a zadržao je kvalitet koji horovii obično dobiju tek nakon 3-4 godine rada. Tokom 2017. godine hor je zabeležio 25 nastupa: u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Kaštel Kambelovac, Kaštel Štafilić), Sloveniji (Stična) i Italiji (Rim).
Na prvoj međunarodnoj turneji, koja ga je odvela u Rim (Italija), od 4. do 10 maja 2017. godine hor je održao 5 koncerata i javnih nastupa, te otvorio ciklus koncerata u organizaciji Fondacije „Domenico Bartolucci“, povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći kompozitora duhovne muzike 20. i početka 21. veka, monsinjora Domenika kardinala Bartolučija.
Na osmom horskom takmičenju „Zlatna lipa Tuhlja“, u zagorskom mestu Tuhelj , 3. juna 2017. Akademski muški zbor FER-a je osvojio zlatnu plaketu i učestvovao je u natpevavanju za gran-pri.
Na 2. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih ansambala, održanom u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisiniski“ u Zagrebu, 4. novembra 2017. ovaj hor je bio ukupni pobednik takmičenja, s najvećim brojem bodova, a osvojio je i posebnu novčanu nagradu stručnog žirija.

Hor manastira Kovilj već više od dvadeset i pet godina uspešno se bavi izučavanjem i izvođenjem vizantijskog crkvenog pojanja. Osim pojanja na svakodnevnim manastirskim crkvenim bogosluženjima, hor je učestvovao i na brojnim značajnim crkvenim i državnim manifestacijama: svenoćno bdenje u manastiru Hilandaru 1999, povodom jubileja – 800 godina postojanja manastira; svepravoslavno liturgijsko sabranje u hramu Svetog Save na Vračaru 2004. povodom osvećivanja hrama; svenoćno bdenje i svečana liturgija na praznik Prepodobnog Simona monaha 2006. povodom početka obeležavanja 800 godina manastira Žiče; Svetosavska akademija u Centru „Sava“ 2008; svepravoslavno liturgijsko sabranje u Nišu 2013. povodom obeležavanja 1700 godina Milanskog edikta. Hor je, takođe, više puta nastupao na raznim muzičkim festivalima i koncertima: Finska 2000; Moskva 2001; Bemus 2001; Dani srpskog duhovnog preobraženja 2002; Festival de l’Imaginaire u Parizu 2003; Mokranjčevi dani 2004; Bugarska 2006; Ruski dom 2013; nastup u okviru multimedijalnog projekta Beyond zero sa Kvartetom „Kronos“ u Karnegi holu u Njujorku 2015; nastup u muzeju „Mimara“, u okviru koncerta naslovljenog Saglasje crkvene muzike istoka i zapada u Zagrebu 2017. Do sada Hor manastira Kovilj je objavio antologiju himni Usred sabora pesmom ću te veličati (kompakt-disk i kaseta), izbor iz trinaestočasovnog panigira pod nazivom Sazvučja hilandarskog slavoslovlja (pet kompakt-diskova i kaseta), snimak koncerta s Bemusa 2001. Danas se Crkva ozaruje (kompakt-disk), kao i Psalme (knjiga s kompakt-diskom).

„HorUns“/Hor Univerziteta u Novom Sadu
Ovaj novoformirani horski ansambl (proleće 2106), koji okuplja studente svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ima za cilj da u svojoj sredini, ali i u inostranim akademskim krugovima, promoviše srpsku i svetsku horsku tradiciju različitih stilova, vrsta i žanrova. Kroz rad s međunarodnim ansamblima i dirigentima, „HorUns“ želi da putem zajedničkih projekata, kako onih umetničkih tako i društveno-angažovanih, afirmiše nove oblike horske delatnosti. Pored službenih nastupa za potrebe Rektorata Univerziteta, kao i drugih značajnih gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija (SANU, Matica srpska…), hor neguje i koncertne aktivnosti u tradicionalnim i netradicionalnim prostorima. Dirigent hora je dr Bogdan Đaković, muzikolog i redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.