Miroslav Tadić

Detalji događaja

  • četvrtak | 13.08.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • vrt Srednjoškolskog doma, Nikolajevska 1
  • 021 452 344

Novosadsko muzičko leto 2015.
Program: Žalopojke, igre i uspavanke

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena ulaznice: 1.000 dinara

*u slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi!

o programu…
Glavno uporište Tadićevog programa jeste njegova opsežna i uvek „u pokretu” svita Žalopojke, igre i uspavanke. Zasnovana na šarolikom izboru pesama i igara iz Makedonije, Rumunije, Srbije i iz Dalmacije, ova svita, neprestano „otvorena” za nova istraživanja, savršeno je oruđe za umetnikovu svestranost u kojoj se prepliću gitarista, kompozitor, aranžer i improvizator. Muzika se kreće od duboko intimnih komada do vrcavih plesova, koji obiluju neobičnim ritmičkim, metričkim i melodijskim strukturama. Oslanjajući se na bogato nasleđe tradicija klasične, džez, bluz i flamenko muzike, Tadićevi koncerti poseduju neobičnu kombinaciju napisanih delova i improvizacije. Čest podsticaj za nastanak „novih” ideja i improvizacije predstavlja i poneka legenda i običaji iz naroda, o kojima rado priča svojim slušaocima, a što je u čvrstoj vezi sa etno elementima – izvorima u njegovim kompozicijama.

Miroslav Tadić, gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili su 1997. među 30 najoriginalnijih gitarista sveta.
Nastupao je i snimao ploče s velikanima svetske muzičke scene, među kojima su: ansambl Losanđeleske opere s Plasidom Domingom, zatim Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz rok grupe „Cream“, Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Teodosij Spasov, Djivan Gasparjan, Joakim Kun i mnogi drugi. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj mešavini mnogobrojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika. Do sada je snimio preko 30 diskova za izdavačke kuće širom sveta („CMP“, „MA Recordings“, „Enja“, „Croatia Records“, „Sony BMG“), uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za u svetu nagrađivani film 72 dana Danila Šerbedžije. Često nastupa u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji, i to u nekim od najuglednijih koncertnih dvorana poput bečkog Muzikferjna, londonskog Rojal festival hola i Centra „Barbican”, zatim sale „Die Alte Oper” u Frankfurtu i Hola Japanske radiodifuzne korporacije (NHK) u Tokiju.
Rođen je u Tuzli, a od 1979. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1985. profesor je gitare na uglednom Kalifornijskom umetničkom institutu u Los Anđelesu.
www.miroslavtadic.com