Masimo Savić & Matija Dedić

Detalji događaja

  • ponedeljak | 03.08.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • SINAGOGA
  • 021 452 344

Novosadsko muzičko leto 2015.

Koncert će zbog nestabilnog vremena umesto u vrtu Srednjoškolskog doma biti održan u S I N A G O G I!

*Preostale ulaznice za koncert se mogu nabaviti do 14h u Muzičkoj omladini Novog Sada i od 19h u holu Sinagoge !!!

cena ulaznice: 1.200 dinara

masimo i matija web

Masimo Savić je jedan od najupečatljivijih pevača na području bivše Jugoslavije. Detinjstvo uglavnom provodi u Istri. Srednju školu pohađa i završava u Zagrebu, gde i započinje muzičku karijeru.
Godine 1983, kao vođa legendarne „new wave/synth-pop” grupe „Dorian Gray”, izdaje prvi album Sjaj u tami, a dve godine kasnije i drugi – Za tvoje oči. Grupa se, inače, najviše proslavila zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe „Walker Brothers“ The sun ain’t gonna shine anymore, ali i upečatljivom glasu Masima Savića.
Posle razlaza, Masimo Savić započinje uspešnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Potom slede i umetnikovi zaokreti u karijeri: art pop i rok projekti, poput albuma na engleskom jeziku Elements, boravak u grupi „Metal Guru“ i sl. Nakon petogodišnje pauze, sjajan pevač, koji je nebrojeno puta zadužio hrvatsku muzičku scenu, objavljuje novi album pod nazivom Massimo, a potom slede i hvaljeni albumi Vještina i Vještina 2, koji Masima vraćaju u sam vrh hrvatske mejnstrim pop-rok muzike.
Nakon više nominacija, godine 2004. dobija diskografsku nagradu „Porin” u kategoriji za najbolje (muško) vokalno izvođenje pesme Znam zašto te osjećam. Uspeh je ponovio i sledećih godina: 2005. za interpretaciju kompozicije Bacila je sve niz rijeku, 2006. za Ne plači (live), 2007. za pesmu Da mogu i 2012. za izvođenje Iz jednog pogleda.
Bio je član žirija najvećeg muzičkog takmičenja u regionu “X Factor Adria” 2015.

Matija Dedić je rođen u porodici muzičara. Nakon završene srednje muzičke škole, 1991. odlazi u Grac gde upisuje Džez akademiju. Privatne časove pohađao je kod Džona Tejlora (Johna Taylora), Hala Galpera, Bila (Bill) Dobinsa i Barija Harisa (Barry Harris). Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Haralda Nojvirta (Neuwirth).
U Zagreb se vraća 1997. godine i ubrzo stiče veliki ugled na hrvatskoj muzičkoj sceni. Svira u svom bendu „Boliers Quartet” s kojim prati velike džezere poput Benija (Benny) Golsona, Kenija Barela (Kenny Burrell), Roja Hejnsa (Roy Haynes), Hosea Felisijana (Joséa Feliciano). Krajem 90-ih osniva sastav „Matija Dedić Trio“ izvodeći pretežno autorska dela.
Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, kao i u SAD-u. Sarađivao je s velikim muzičarima kao što su Alvin Kvin (Queen), Martin Dru (Drew), Ron Ringvud (Ringwood), Boško Petrović, Bend Marka Marfija (Marc Murphy), Patricija Konte (Patrizia Conte), David Gazarov, Đani Baso (Gianni Basso), Majls Grifit (Miles Griffith), Onder Fokan, Žan-Luj Rasinfos (Jean Louis Rassinfosse) i mnogi, mnogi drugi.
Piše muziku za pozorište i nastupa s popularnim muzičarima hrvatske pop scene.
Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja: nagrade “Porin” u više kategorija, nagrade Hrvatskog društva kompozitora za album Octopussy za najboljeg mladog hrvatskog kompozitora i autora u poslednjih 10 godina, nagrade “Status” Hrvatske glazbene unije, u kategoriji za najboljeg pijanistu itd.