Maja le Ru Obradović, Karine Lethiec

Detalji događaja

  • среда | 18.03.2015.
  • 20:00
  • Gradska kuća

Maja le Ru Obradović, gitara

Karine Lethiec, viola

program: naknadno

ULAZ SLOBODAN!

Maja le Ru Obradović je srpsko-švajcarska gitaristkinja i kompozitorka. U januaru 2012. francusko Ministarstvo kulture odlikovalo ju je Ordenom viteza umetnosti i književnosti (Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres), koje se dodeljuje za pronošenje umetničkog duha, a upravo je Majin rad kao kompozitorke delimično inspirisan književnošću i poezijom. Njena dela se veoma često emituju u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim drugim zemljama.

Maja je rođena u Srbiji, a odrasla je u Ženevi odakle se 2010. godine vratila u rodni Beograd.

Nastupala je kao solista s orkestrima kao što su: Kraljevski filharmonijski orkestar iz Londona, „Mocart“ iz Salcburga i „Simfonieta“ iz Beograda, zatim orkestarski ansambli opera u Parizu, Španiji i mnogi drugi. Maja le Ru Obradović svira i u manjim kamernim sastavima: u triju gitara (zajedno s Dagobertom Linaresom i Remonom Migijem), s kojim je do sada gostovala u Egiptu, Portugalu, Francuskoj i Maroku i gitarskom duu (s Kristofom Leom) s kojim takođe često priređuje koncerte u zemlji i u inostranstvu. Snimila je do sada osam kompakt-diskova.

Njen kompozitorski opus obuhvata: dva koncerta za solo gitaru i orkestar – Balada magične doline i Končerto latino, svitu za dve gitare Praznično jutro, vizija, tarantela, tarantela – burleska, mjuzikl – komediju Kakao, muziku za knjigu – ploču Nik i kineski car, u izdanju kuće „Albin Michel Jeunesse“, a u izvođenju Žana Rošfora, muziku za filmove Jednog leta na Južnom polu, Rene de Obaldia, kao i više kompozicija kamerne muzike (flauta i gitara).

Za poslednji autorski kompakt-disk Simfonija i gitara dobija mnogo pozitivnih kritika u štampi u Sjedinjenim Američkim Državama, dok se dela s pomenutog izdanja svakodnevno izvode u 42 države SAD-a.

Karin Letjek (Karine Lethiec), violistkinja i umetnički direktor Ansambla „Calliopée“, poznata je po svojim visokim standardima i širokim umetničkim vidicima. Zahvaljujući svom radu u proteklih 15 godina, postala je vrlo tražen izvođač, naročito zbog stručnosti u oblasti kamerne muzike. Svojim izborom programa, inspirisanim radoznalošću i potrebom da dâ duboko značenje intimnom činu stvaranja, utrla je sjajan put Ansamblu „Calliopée“, koji stoji rame uz rame s najboljim evropskim sastavima. Ansambl „Calliopée“ trenutno nastupa u Muzeju Velikog rata u Mou, u programu koji udružuje muziku i istoriju.

Karin Letjek je završila postdiplomske studije na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, kao i u Lionu, te na muzičkim konzervatorijumima u Ženevi i Bernu. Dobitnik je nagrade na međunarodnom takmičenju violista „Lionel Tertis“ i Fondacije Narodne banke „Natexis“. Diplomirani je predavač i kao pomoćnik direktora predaje na Pariskom konzervatorijumu u Parizu.

Za Karin Letjek prenošenje znanja je važno u bilo kojem obliku i ona aktivno učestvuje u mnogim različitim kulturnim i nastavnim projektima. Ima brojne radijske nastupe na stanicama „France Musique“ i „France Inter“, a učestvovala je i u nastavnom projektu „La main à la pâte“, održanom na inicijativu nobelovca, fizičara Žorža Šarpaka, u cilju poboljšanja nastave prirodnih nauka za mlađe učenike. Učesnik je u projektu „Muzika i nauka“, gde sarađuje s Nacionalnim institutom za naučna istraživanja na Korzici. Napisala je scenario za film H136 o ponovnom otkrivanju partiture koju je komponovao Martinu, član Pokreta „Janaček“ u Francuskoj. Učesnica je panela brojnih muzičkih i književnih takmičenja i zauzima poziciju umetničkog direktora mnogih festivala i drugih manifestacija, uključujući Festival „Amadeus“ u Ženevi (od 2004. do 2009. godine).

Sa svojim prijateljem astrofizičarem Iberom Rivsom, ona osmišljava performanse u kojima se prepliću kosmos i muzika; jedan od najznačajnijih je „Mocart i zvezde“. S Kvartetom „Stradivari“ snimila je sve Mocartove kvintete (za izdavačku muzičku kuću „Dynamic“). Ovu umetnicu takođe privlače savremene kompozicije i ona podstiče novu muziku tako što odobrava, uvršćuje u program i izvodi nova dela (preko 30 do sada). S Filharmonijskim orkerstrom Radio Fransa (za „France Musique“), kao i sa Kamernim orkestrom „Talih“ (za „Arion“) snimila je Astrofoniju Krištofa Maržatke.

Zbog raskošnog stila sviranja i izuzetnog poznavanja repertoara napisanog za sve vrste sastava koji uključuju violu, Karin Letjek često pozivaju da nastupa s različitim kamernim orkestarima. Proputovala je svet, nastupala u Kraljevskoj koncertnoj dvorani u Amsterdamu, na Festivalu „Ravinija“ u Ilinoisu, Teatru „Šanzelize“ u Parizu, u Filharmonijskoj dvorani Irkutska i Vladivostoka, na Atinskom festivalu u Odeonu Heroda Atičkog, Berlinskom festivalu u Tempelhofu, Ermitažu u Sankt Peterburgu i u Rudolfinumu u Pragu.

story_image_891_photo Karine Lethiec _OR