M E T A M O R P H O S I S

Detalji događaja

  • недеља | 11.09.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452 344

Flamencoraneo Company / Španija, Slovenija, Srbija

Plesno-muzička predstava savremenog flamenka
Autor i umetnički direktor: Saška ŠAŠIĆ

Koreografija: Saška Šašić, Natalia Fernandes, David Mazón Fierro, Mitja Obed
Konsultant dramaturgije: Natalia Fernandes
Muzički direktor: Jorge Canda Neira
Kompozitori: Jorge Canda Neira, Petar Lazarević, Aleksandar Radojičić, Boris Magdalenc
Dodatna muzika: Alva Noto
Kostimografija: Shash
Dizajn svetla: Maryanka van Schaik
Fotografija: Lili Lekmouli, Antonio Rossetti
Grafički dizajn: Anja Mejač

IZVOĐAČI /
Ples: Saška Šašić, Mitja Obed, Zoe Sepúlveda
Gitara: Jorge Canda Neira
Vokal: Angel Lopez de Toro
Violončelo: Petar Lazarević
Perkusje: Aleksandar Radojičić
Flamencoraneo photo 12

Metamorphosis je plesno-muzička predstava u kojoj je priča o sukobu i pomirenju tradicionalnog i modernog razvijana međusobnom saradnjom i razmenom iskustava plesača i koreografa iz različitih plesnih disciplina (savremeni ples i flamenko). Povezujući međusobno udaljene i naizgled suprotstavljene strukture, savremeno i nasleđeno, konvencionalno i slobodno, rigidno i dinamično, autor ispituje mogućnosti pomirenja i komunikacije među parovima ovog binarnog niza.
Metamorphosis nosi mističnu slutnju večne transcendentne borbe čiji odraz možemo primetiti u sopstvenoj individualnosti. Identitet savremenog čoveka prepoznaje kao nužno eklektičan. Društvo guši čoveka i sputava razvoj individualnosti. Stečene navike pretvaraju se u automatizovane reakcije. Čovek postaje svoj vlastiti tamničar, vezuje samog sebe u okove automatizma, učaurava se. Savremeni čovek, međutim, želi slobodu i ne prihvata sputanost, on ne želi da bude u čauri, on želi da bude leptir. Ako prihvati nametnuto, ugušiće se. I zato kreće ka preobražaju. Iz te borbe i saznanja, iz tog preobražaja, autor uspeva da pronađe prostor za artikulaciju sopstvenog umetničkog izraza.
Flamencoraneo photo 4a

***
Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021/452-344) radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON-line rezervacije: www.muzickaomladina.org
cena karte: 600,00 dinara

***
Saška Šašić / koreograf, plesač, umetnički direktor
Rođena u Hrvatskoj, svoju plesno obrazovanje u oblasti flamenka započinje u Beogradu, a usavršava u Granadi i Madridu. U Granadi pohađa Plesni konzervatorijum „Mayte Gálan“, zatim se usavršava na renomiranoj flamenko akademiji „Amor de Dios“ u Madridu kod profesora: Merče Esmeralde (Merche Esmeralda), Kristobala Rejesa (Cristóbal Reyes), Karmele Greko (Carmela Greco), Marije Hunkal (María Juncal), Migela Kanjasa (Miguel Cañas), Alfonsa Lose (Alfonso Losa) i Antonija Rejesa (Antonio Reyes), te se dodatno usavršava na raznim plesnim radionicama pod vođstvom priznatih koreografa poput Hoakina Grila (Joaquín Grilo), Rafaela Esteveza (Estévez), Olge Periset (Pericet). Tokom razvijanja samostalnog plesnog stila flamenku dodaje elemente drugih disciplina i to: klasičnog baleta, savremenog plesa, te teatra u plesu (Marina Claudio).
Prvo samostalno autorsko iskustvo ostvaruje 2010. Godine, nakon čega se intenzivno razvija ne samo kao plesačica već i kao koreograf. Svoje prvo autorsko delo Café Cantante, premijerno izvodi jula 2012. na prvom Festivalu flamenka u Zagrebu . Sa ovim delom osvaja nagradu za najbolju plesnu predstavu na 29. Internacionalnom festivalu „Sarajevska zima“. U novembru 2013. postavlja predstavu La Rosa del Penal koju premijeno izvodi na festivalu „CIBRA“ u Toledu. Iste godine postaje članica trupe Pedra Fernandeza (Fernández), u čijim predstavama nastupa kao solo izvođač, te učestvuje na turneji po mnogim evropskim zemljama.
Tokom 2014. i 2015. godine intenzivno radi na inerdiscipliniranom plesnom projektu „Flamencoraneo“ koji premijerno prikazuje na Međunarodnom festivalu savremenog kazazališta u Splitu, juna 2015. Kao deo ovog projekta stvara nekoliko kratkih performansa: „Delirium“ (pozorište „Nave 73“ u Madridu, marta 2016) i „Confrontation“ (rad u toku). U saradnji sa istaknutim koreografima i muzičarima iz Španije, Francuske, Slovenije, Srbije i Brazila 2016. godine osniva trupu „Flamencoraneo“, te stvara predstavu Metamorphosis (Šibenski plesni festival/Sibenik Dance Festival, jul 2016).
Posljednjih nekoliko godina radi na razvoju i promociji flamenko kulture u mnogim zemljama Balkanskog poluostrva. Osnivač je i umetnički direktor Flamenco festivala u Zagrebu koji već četiri godine okuplja flamenko umetnike iz regiona i dovodi poznata imena španske flamenko scene.