Lidija BOJINOVIĆ, violina

Detalji događaja

  • уторак | 23.01.2018.
  • 20:00 - 21:20
  • Gradska kuća, Trg slobode 1
  • 021/ 452-344

Ciklus „Podijum mladih“

Program:
J. S. Bach: Čakona iz Druge partite za solo violinu u d-molu
S. Prokofjev: Sonata br. 2, op. 9 4, u D-duru
A. Dvořak: Romansa za violinu i klavir u f-molu, op. 11
H. Wieniawski: Tema s varijacijama u a-molu, op. 15

Natalija Mladenović, klavirski saradnik

Ulaz je SLOBODAN
***
Lidija Bojinović je rođena 1994. godine u Banjaluci. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odseku za violinu stekla je u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ (klasa prof. Aleksandre Pereule). Godine 2012. upisuje studije violine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci, u klasi prof. Marije Misite (FMU), a nastavlja u klasi prof. Ivana Otaševića. Završni semestar osnovnih studija provodi na Konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu, u sklopu programa „Erasmus+“, gde je imala prilike da pohađa nastavu i majstorske kurseve kod međunarodno priznatih pedagoga i uglednih solista iz Evrope. Osnovne studije potom završava kao student generacije, a za postignuti uspeh nagrađena je zlatnom značkom „Nikola Tesla“ Univerziteta u Banjaluci.
Godine 2016. upisuje master studije violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Florijana Balaža, koje nakon godinu dana završava s izuzetnim uspehom i najvišom ocenom.
Tokom školovanja Lidija Bojinović osvaja značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Među njima se izdvajaju: republička takmičenja u kategoriji violine, kamerne muzike, orkestra i solfeđa, na kojima je osvajala specijalne, prve i druge nagrade, kao i međunarodna takmičenja u kategorijama solo violine i kamerne muzike u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Piranu (Slovenija), gde takođe ostvaruje veliki uspeh i dobija najviša priznanja.
Do sada je nastupala u Italiji (San Remo, Trst, Riva del Garda, Imperija), Sloveniji (Piran), Austriji (Beč, Grac), Srbiji (Beograd, Niš, Subotica, Požarevac, Sremska Mitrovica, Kragujevac), Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj (Banjaluka, Gradiška, Doboj, Brčko, Prijedor, Mrkonjić Grad, Tuzla, Sarajevo). Godine 2012. postaje stalni član Banjalučke filharmonije u grupi prvih violina, s kojom svira u redovnim koncertnim sezonama, a više puta našla se i u ulozi soliste.
Takođe, nastupa na brojnim koncertima i kao član Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Banjaluci, a 2017. postaje član „Orkestra mira Bosne i Hercegovine“. Svirajući s ovim orkestrom dobila je priliku da sarađuje s renomiranim i svetski priznatim umetnicima, među kojima se posebno izdvaja ruski violinista Jurij Revič.
Tokom školovanja i studija bila je stipendista Grada Banjaluke, Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, kao i Fonda „Dr Milan Jelić“.
Trenutno je angažovana na Katedri za gudače Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Natalija Mladenović je rođena 1973. godine u Samari (Rusija). Od 1985. pohađala je Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na moskovski Državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Dedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine s odličnim uspehom. Od iste godine živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu muzičke umetnosti zaposlila se 1998. godine kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Magistrirala je u klasi Nevene Popović, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira pod mentorstvom red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu.
Nastupala je kao solista sa Samarskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije i s Umetničkim ansamblom „Binički“. Sarađivala je s mnogim istaknutim umetnicima, kao što su Jovan Kolundžija, Sreten Krstić, Ksenija Janković, Kiril Rodin, Aleksandar Buzlov, Mark Kope, Stefan Popov, Mineo Hajaši, Jurij Revič. Angažovana je na Gudačkoj katedri u klasama Marije Špengler (vanr. prof.) i Ivane Aćimoski (red. prof.), s kojom je imala i niz koncerata širom Srbije.
Od 2001. godine redovno je angažovana kao zvanični klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, u disciplinama violine i violončela.
Nastupala je na svim većim festivalima u Srbiji i u inostranstvu: Španija, Austrija, Italija, Hrvatska i Crna Gora. Sarađivala je s mnogim domaćim kompozitorima, među kojima se izdvajaju saradnje s Vlastom Trajkovićem i Isidorom Žebeljan.
Njena izvođenja su i tonski zabeležena na nekoliko izdanja: 100 godina od rođenja Ljubice Marić, autorskom disku Davorina Kempfa, a dela za flautu i klavir I. Jevtića, snimljena s prvim flautistom Orkestra de Pari, Vensanom Lukaom, nedavno su izdata u Francuskoj.
Natalija je član trija „Donne di Belgrado“.