Kvintet „Nadrealističnih pet“ (Poljska)

Detalji događaja

  • уторак | 16.10.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Gradska kuća, Trg slobode 1, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Ansambl „Nadrealističnih pet“ čine vrlo zanimljivi i svestrani poljski muzičari. Dugi niz godina članovi ovog klavirskog kvinteta nastupaju kao solisti i kamerni muzičari na brojnim koncertima i festivalima. Nagrađeni su na mnogim prestižnim muzičkim takmičenjima. U svom repertoaru fokusiraju se posebno na savremenu muziku i promovisanje kreativnog izraza poljskih kompozitora. Najvažnije je to što je ovih pet umetnika odlučilo da se ujedini u svojoj zajedničkoj strasti – kamernoj muzici.

Program:
Juliusz Zarębski: Klavirski kvintet op. 34 (oko 35’) * s Vukom Ovaskainenom
Hanna Kulenty: „Smokey-White” (2016) za klavirski kvintet (oko 16’)
Zbigniew Bargielski „Schizophony” (2012) za klavirski kvintet (oko 16’)

Ulaz je SLOBODAN

Violinistkinja Marija Mahovska Šalah je rođena 1987. godine u Varšavi. Diplomirala je violinu u klasi Konstantija Andžeja Kulke na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u Varšavi. Laureat je 13. međunarodnog takmičenja za violinu „Henrik Vjenjavski“ u Poznanju (2006). Koncertmajstor je Varšavske filharmonije. Radi kao asistentkinja na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ od 2013. godine. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u uglednim koncertnim salama, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Dizni hol u Los Anđelesu, Velika sala Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi, kao i u dvoranama konzervatorijuma u Salcburgu, Bernu, Lozani, Ženevi, Bazelu, Lokarnu, Beču i Madridu. Svirala je s većinom poljskih filharmonijskih orkestara, uključujući i Varšavsku filharmoniju, orkestre „Sinfonia Varsovia“ i Poljskog radija. Marija Mahovska je osvojila niz značajnih priznanja na međunarodnim takmičenjima: „Leopold Mocart“ u Augsburgu (2006) – specijalna nagrada žirija na čelu sa slavnim Gidonom Kremerom, „Nikolo Paganini“ u Vroclavu (2004) – prva nagrada, „Karol Lipinski“ i „Henrik Vjenjavski“ u Lublinu (2003) – treća nagrada. Dobitnica je stipendije „Mlada Poljska“ 2007. i 2012. godine. Bila je koncertmajstor Orkestra „Sinfonia Varsovia“.

Violinista Mihal Šalah je rođen 1984. godine. Dobitnik je prve nagrade na Konkursu za kamernu muziku „St. Martin“ u Londonu (2011), kao i prve nagrade na 19. Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Solunu (2010). Mihal Šalah je diplomirao na Akademiji za muziku „Feliks Novovjejski“ u Bidgošču u klasi Pavela Radzinskog. Usavršavao je svoje muzičke veštine s Vadimom Brodskim, Sergejem Kravčenkom i Viktorom Pikaizenom. Doktorske studije sa zvanjem doktora muzičke umetnosti završio je 2016, kada i počinje da radi na Akademiji za muziku „Feliks Novovjejski“ u Bidgošču u zvanju docenta. Od 2009. godine član je Varšavske filharmonije. Svirao je resitale u Nemačkoj, Finskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji. Snimao je za prestižnu izdavačku kuću „CD ACCORD“.

Violista Artur Rozmislovič je diplomirao na Muzičkom univerzitetu „Frederik Šopen“ u Varšavi, u klasi prof. Blazeja Sročinskog. U periodu od 2004. do 2006, zahvaljujući stipendiji, usavršavao se na Učilištu za muziku i dramu „Guildhall“ u Londonu kod profesora Džeka Glikmana. Prvi je violista Vroclavskog filharmonijskog orkestra Nacionalnog muzičkog foruma i član Kvarteta „Lutoslavski“. Kao kamerni muzičar nastupao je na brojnim festivalima za pozorište i muziku: „Varšavska jesen“, „Šopen i njegova Evropa“, „Wratislavia Cantans“, Pacifički muzički festival. Usavršavao je svoje muzičke veštine sa P. Cukermanom, M. Tri, S. Kamasom i sarađivao s čuvenim orkestrima („Sinfonia Juventus“, Londonski simfonijski orkestar, Poljski radio-orkestar, Nacionalni baskijski orkestar) i dirigentima, kao što su: Gabrijel Hmura, Majkl Tilson Tomas, Valerij Gergijev, ser Kolin Dejvis… Svirao je resitale širom Evrope, Azije i SAD-a.

Čelista Filip Siska je rođen 1987. godine u Poznanju. Dobitnik je značajnih priznanja i kao solista i kao kamerni muzičar: prve nagrade na konkursu kamerne muzike „St. Martin“ u Londonu (2011) i Međunarodnom takmičenju u Solunu (2010); druga i treća nagrada na takmičenju za violončelo u Licenu (Austrija), prva nagrade na takmičenju u Košicama (Slovačka). Filip Siska je diplomirao na Akademiji za muziku „Feliks Novovjejski“u Bidgošču, gde je 2017. godine i doktorirao. Od 2018, je solista Ignaci Jan Paderevski Pomeranian Philharmonic u Bidgošču. Učestvovao je na majstorskim kursevima cenjenih čelista: S. Honigberg, K. Mihalik, P. Glombik, A. Orkiš i T. Strahl. Muzički repertoar Filipa Siske i njegova saradnja sa savremenim kompozitorima pokazuju umetnikovu posvećenost modernim delima, ali i želju za proširenjem repertoara za violončelo. Snima za prestižnu izdavačku kuću „CD ACCORD“. Svoj debitantski kompakt-disk (Pejzaž sećanja) objavio je 2013. godine za Poljsku komoru savremene muzike, s Klavirskim trijom „BMF“.

Pijanista Bartlomjej Vezner je jedan od najraznovrsnijih pijanista svoje generacije: solista, kamerni muzičar, učitelj i promoter kulture. Rođen je u Nisi 1981. godine. Diplomirao je na Akademiji za muziku „Feliks Novovjejski“ u Bidgošču, u klasi prof. Eve Pobloka (2006). Doktorske studije muzičke umetnosti završio je 2013. godine, a od 2014. godine radi kao docent na Akademiji za muziku „Feliks Novovjejski“ u Bidgošču, gde rukovodi departmanom za klavirsku kamernu muziku. Osvajao je medalje na brojnim međunarodnim takmičenjima kamerne muzike: prva nagrada na Konkursu „St. Martin“ u Londonu (2011), treća nagrada na 16. Međunarodnom festivalu kamerne muzike „Premio Trio di Trieste“ (2015), a laureat je, s vionistkinjom Džoan Kreft, Violinskog i pijanističkog master-klasa u Lozani (2015), kao i 50. Međunarodnog vokalnog konkursa „Hertogenbosch“ s mecosopranistkinjom Agatom Šmit (2014, Holandija). Kao solista osvojio je specijalnu nagradu na 6. Međunarodnom pijanističkom takmičenju „I. J. Paderevski“ u Bidgošču (2004), kao i počasnu nagradu na 15. Međunarodnom pijanističkom takmičenju „L. Janaček“ u Brnu (2008, Češka).