Kvartet saksofona QUATTRO TEMPERAMENTI

Detalji događaja

  • понедељак | 28.09.2015.
  • 20:00 - 21:30
  • Svečana sala Gradske kuće, Novi Sad, Trg slobode 1
  • 021 452 344

Na programu:
J. S. Bach, Tamara Lazić, Gabriel Pierne, Marko Dulić, Gordan Tudor i Ivan Brkljačić

Ulaz SLOBODAN

Kvartet saksofona „Quattro Temperamenti“ čine četvorica saksofonista koji su ponikli iz klase Gordana Tudora – gostujućeg profesora, i Gabora Bunforda – stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Ansambl je osnovan u oktobru 2014. godine, dok je ime „Quattro Temperamenti“ inspirisano istoimenom kompozicijom Ivana Brkljačića – kao omaž prvoj savremenoj kompoziciji srpskog kompozitora koju su stavili na svoj repertoar.
Ovaj kamerni ansambl ima nekoliko zapaženih nastupa iza sebe i nailazi na topao prijem publike i kritike. Ova četiri momka su ostvarila niz celovečernjih koncerata, koji su izazvali ovacije mnogobrojnih posetilaca, redom: u Senti, Sremskoj Mitrovici i Beogradu (u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“). Gostovali su i u emisiji „Nedeljom uveče“ Radio-televizije Srbije.
Na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu 2015, ujedno svom prvom takmičarskom nastupu, kvartet osvaja prvu nagradu i titulu laureata u disciplini kamerne muzike (C kategorija).
Repertoar ovog sastava čine originalne kompozicije za kvartet saksofona, transkripcije, te aranžmani koji spadaju u žanr „popularnije“ muzike.
Članovi kvarteta veliku važnost pridaju stvaranju novih kompozicija mladih autora, pa su tako u maju 2015. u sklopu „Izloga suvremenog zvuka“, godišnjeg festivala savremene muzike u Zagrebu, uspešno premijerno izveli nekoliko kompozicija (Tamare Lazić, Đorđa Markovića i Vladimira Koraća). Reč je o prvom nastupu ovog ansambla van granica Srbije.
Umetnički vođa i mentor ovog mladog i perspektivnog sastava jeste Timea Kalmar, vanredni profesor i šef Katedre za kamernu muziku na Akademiji umetnosti.
Iz kritika:
„Ovi mladi, još studenti iz Novog Sada, savršeno uigranim zajedničkim sviranjem i spontanom kontrolom međusobnog slušanja, pružili su nam vrhunske rezultate u programu koji su predstavili.“ – Donata Premeru (Muzika klasika, br. 20, jul–septembar 2015)
U istom tekstu autorka navodi da je koncert u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“ pravi kandidat za koncertni događaj godine, tj. sezone!