Kemal Gekić, klavir

Detalji događaja

  • уторак | 28.11.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Program:

Hektor Berlioz: Fantastična simfonija / transkripcija za klavir: Franc List

***

Andres Alen: Varijacije

Nikolai Kapustin: Dve koncertne etide

*Prodaja ulaznica od 2. oktobra u Muzičkoj  omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

Cene karata:

1.200,00 dinara parter sredina i centralna galerija

1.000,00 dinara parter sa strane

Originalnost, ubedljivost, snaga interpretacije i perfektno rukovanje instrumentom su samo neki od kvaliteta koji se pripisuju jednom od najvećih i najuzbudljivijih pijanista današnjice – Kemalu GEKIĆU, čije sviranje hvale kako kritičari tako i publika celog sveta.

Ono što ga čini toliko jedinstvenim je njegov umetnički kredo koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira i moć da ih oživi pred publikom današnjice. On pruža fascinantne , beskompromisne i uvek nove interpretacije.

Kemal GEKIĆ je diplomirao 1982. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a iste godine je bio primljen na klavirski odsek u zvanje asistenta. Poslediplomske studije završava 1985. godine kada postaje senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.
Od 1985. intenzivno koncertira širom Evrope, SAD-a, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, Sovjetskog Saveza, Srednjeg i Dalekog Istoka. Njegove koncerte prenosile su razne TV stanice: RAI Italija, TV Portugal, TV stanice bivše Jugoslavije, HNK Japan, Poltel Poljska, Egipatska TV, NDR Nemačka, RTV USSR, Intervizija, PBS SAD i CBS Kanada.

Za svoje snimke Kemal Gekić je nagrađivan u Evropi, Americi i Japanu za originalna i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista. Njegov izvanredni kompakt disk objavljen za Naxos sa transkripcijama Rosinija-Lista, osvojio je Rosetu, nagradu Penguin muzičkog vodiča dok se njegov snimak za JVC sa Dvanaest transcendentalnih etida F. Lista smatra za najbolji snimak u istoriji pijanizma. Diskografija Kemala Gekića obuhvata 15 diskova i jedan DVD. Godine 2009. objavljen je solo CD s delima Debisija, Forea i Ravela, CD sa koncertima Čajkovskog i Rahmanjinova, kao i CD s muzikom za klavir i čelo G. Forea. Početkom 2010. godine, dugo očekivane Šopenove Etide izlaze u produkciji Gama Medije, kao i DVD s kompletnim Baladama i Etidama Šopena i Lista, snimljenih na dva koncerta održana istog dana u Majamiju 2009.
Veliko interesovanje na američkom tržištu, poslednjih godina je Gekića odvelo u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svedoče o sve većoj popularnosti njegovih originalnih izvođenja.
Japanska publika već odavno puni sale za koncerte Kemala Gekića sto je privuklo pažnju i mnogih univerziteta i konzervatorija širom Japana u kojima Gekić pored koncertne aktivnosti održava brojne majstorske kurseve.

Rođen u Splitu, Kemal Gekić živi i radi u SAD-u kao Artist in Residence na Florida International University u Majamiju i kao profesor na Musashino Academia Musicae u Tokiju.

… Njegovi nastupi obuhvataju svu moguću perfekciju izražajnosti i fantazije, ne samo mehaničku i digitalnu nepogrešivost…

Takashi Momose, The Record Gejitsu, Japan

… Ekstravagancija divljeg vatrometa… čini se da prevazilazi zakone prirode….fascinatno i potčinjavajuće…

Le Devoar Kanada

…. Genije beskrajnog talenta…

Jan Weber ,“Express wieczorny“