Kamerni orkestar „Franc List“ – Mađarska

Detalji događaja

  • utorak | 19.04.2016.
  • 19:30 - 21:15
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021 452 344

Solista: NING FENG, violina (Kina)
* zlatna medalja na Konkursu „Paganini” (Đenova, 2006)

Program:
W. A. MOZART:
Koncert za violinu i orkestar br.5, A-dur, K.219/
Violin concerto in A major, No.5 K.219 (1775)

P. de SARASATE:
Ciganske melodije za kamerni orkestar, op.20
Zigeunerweisen, Op.20, for chamber orchestra

***
S. BARBER:
Adađo,op.11, za gudače /
Adagio for Strings, Op.11 (1936)

B. BARTÓK:
Divertimento, za gudački orkestar /
Divertimento for String Orchestra Sz.113 BB.118 (1939)

*Prodaja ulaznica i informacije: Muzička omladina Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021/452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa. ON LINE rezervacije i prodaja na : www.muzickaomladina.org

cena ulaznice: 800,00 dinara

NING FENG, violina, Kina / Nemačka
Vrednovan po najstrožim kriterijumima kao umetnik najvišeg ranga u svojoj otadžbini Kini, ali i na svetskoj muzičkoj mapi, nekadašnji student Sečuanskog muzičkog konzervatorijuma, potom berlinske Visoke muzičke škole „Hans Ajsler“ u klasi Antje Vajthas (umetnice koja je 2005. takođe nastupala na Nomusu), najzad i Kraljevske muzičke akademije u Londonu (prof. Hu Kun), gde je bio prvi diplomac koji je za završni resital dobio 100 poena, Ning Feng gradi respektabilnu karijeru širom sveta. S današnjim mestom boravka u Berlinu, atraktivni violinista redovno svira u domovini s velikim međunarodnim i domaćim orkestrima, gde priređuje i resitale i kamerne večeri kao član Gudačkog kvarteta „Dragon“, koji je osnovao 2012. Osobine izvođača snažnog lirzma i transparentne emocionalnosti, ogromne i eksplozivne bravuroznosti i tehničke superiornosti koja izaziva strahopoštovanje, pribavile su mu i brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima u Hanoveru, Briselu („Kraljica Elizabeta“) i Londonu („Jehudi Menjuhin“), zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju „Mihael Hil“ na Novom Zelandu 2005, te Internacionalnom konkursu „Paganini“ 2006. Skorašnji Fengovi uspesi vezani su za Losanđelesku filharmoniju (koncerti u sklopu proslave „kineske“ Nove godine), berlinski „Koncerthaus“ s dirigentom Ivanom Fišerom (u okviru obeležavanja Bernstajnove godišnjice), simfonijske orkestre Singapura i Makaa, kinesku turneju s Liverpulskom kraljevskom filharmonijom (pod vođstvom Vasilija Petrenka) i veliku evropsku turneju s Filharmonijskim orkestrom iz Hong Konga, s dirigentom van Zvedenom, koja obuhvata koncerte u Berlinu, Londonu, Cirihu i bečkom Muzikferajnu. U izvođački opus Ninga Fenga ulaze i nastupi s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Ruskom državnom filharmonijom pod vođstvom Vladimira Jurovskog, Strazburškom filharmonijom s Muhajom Tangom (doskorašnjim šefom – dirigentom Beogradske filharmonije), kao i gostovanja u dvoranama Sidnejske opere, velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, bečkom i berlinskom Koncerthausu, Centru orijentalne umetnosti u Šangaju i Pekingu. Resitale i kamerne večeri (u Hong Kongu, Bostonu, Moskvi, Vankuveru, kao i mnogim kineskim gradovima) uglavnom priređuje s pijanistom Igorom Levitom, s kojim nastupa i na mnogim od najvećih festivala u Nemačkoj i drugim zemljama Evrope („Praško proleće“, Festival u Šlezvig-Holštajnu), a svake godine svira i na Letnjem festivalu „Kissinger” u Bad-Kisingenu, gde je 2014. bio angažovan kao rezidencijalni umetnik. Prošireni u klavirski trio, s violončelistom Sebastijanom Klingerom, ovi vrsni umetnici i u ovom sastavu nastupaju širom Nemačke, uključujući Hajdelberg, Ludvigsburg i festivale u Meklenburgu i Forpomernu. U vrhunce u tekućoj sezoni (2015/16) ubrojaće se, sigurno, Fengov debi sa Simfonijskim orkestrom Radio Frankfurta i prvi resital na „Šubertijadi“ s Igorom Levitom, te saradnja sa Zapadnoaustralijskim simfonijskim orkestrom i Oklandskom filharmonijom (Novi Zeland).
Posle debija s Kamernim orkestrom „Franc List“ prošle sezone, violinista nastavlja i u ovoj godini saradnju s uglednim mađarskim muzičarima na koncertima u Budimpešti i na Nomusu, a nije bez značaja ni njegovo žiriranje na Takmičenju „Menjuhin“ u Londonu i potonji prvi nastup u Kaliforniji u Muzičkom društvu „La Jolla“. Iz ugovora s izdavačkom kućom „Channel Classics“ u Holandiji proistekao je disk s delima Bruha i Čajkovskog, ostvaren s Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina 2014. Recenzije u časopisima Pizzicato i Gramophone napisane su u superlativima, a oni prate i dva kompakt-diska sa solističkim repertoarom, koji obuhvata sonate Bartoka, Prokofjeva i Hindemita, odnosno virtuozna dela Paganinija, Krajslera, Berioa, Šnitkea i drugih autora.
Ning Feng svira na Stradivarijevoj violini iz 1721, poznatoj kao „macmillan”, iz privatne kolekcije koja mu je data na korišćenje za premijerno predstavljanje u Hong Kongu, koristeći žice proizvođača „Tomastik-Infeld“ iz Beča, kao i naš violinista Robert Lakatoš.

Kamerni orkestar „FRANC LIST”, Mađarska
Decenijama poštovan kao jedan od najčuvenijih gudačkih sastava Centralne Evrope, koji često svira na prestižnim scenama širom sveta (od njujorškog Karnegi hola do tokijskog Santori hola, uključujući i dvorane Sidneja, Pariza, Amsterdama), osnovali su 1963. godine studenti ugledne istoimene budimpeštanske Muzičke akademije. Prvi umetnički direktor ansambla bio je Šandor Friđeš, koji je delujući i kao profesor iste institucije, odigrao ogromnu ulogu u razvoju orkestra. Posle njegove smrti 1979, koncertmajstor postaje Janoš Rola, čije vođstvo proizvodi efekat kao da diriguje palicom.
Ovaj izvanredni violinista i samostalno je nastupao na najpoznatijim muzičkim pozornicama sveta, a od 2007. je i počasni profesor Muzičke akademije „Franc List”, gde je imenovan za šefa katedre za kamernu muziku. Dobitnik je Košutove nagrade, a među ostalim brojnim odlikovanjima ističe se i ona francuske Legije časti. Repertoar orkestra obuhvata gotovo celu istoriju muzike – od Monteverdija, Baha, Vivaldija i Mocarta do autora romantizma i 20. veka, čija su brojna ostvarenja snimljena na preko 200 kompakt-diskova objavljenih kod renomiranih izdavačkih kuća kao što su „Sony Classical”, „Teldec”, „EMI”, „Erato”, „Denon”, „CBS”, „Hungaroton”. Pored međunarodnih nagrada, poput tri različita gran prija dodeljena u Parizu, orkestar je mnogo puta u Mađarskoj nagrađen za „snimak godine”. Redovno je gostovao u skoro svim zemljama Evrope, u Južnoj Americi, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, na Dalekom istoku i svirao na poznatim festivalima u Askoni, Bezansonu, Moricburgu, Edinburgu, Batu, Helsinkiju, Lucernu, Gštatu, Montreu, Santanderu.
Na prvoj američkoj turneji 1975. nastupao je u preko 260 gradova, ukjučujući i Kanadu. U oblikovanju koncertnog i repertoara namenjenog nosačima zvuka, s Kamernim orkestrom „Franc List” sarađivali su solisti svetskog ranga, poput S. Rihtera, J. Menjuhina, A. Fišera, Ž. P. Rampala, H. Šeringa, M. Argerič, D. Ojstraha, M. Perenjija, M. Rostropoviča, A. Šifa, Z. Kočiša, D. Rankija, T. Vašarija, Š. Minca, V. Rjepina, J. Štarkera, R. Rajmondija. E. Gruberove, I. Šterna. Svi oni svedoče o posebnom zadovoljstvu i odgovornosti koje su imali nastupajući s ovim posvećenim kamernim muzičarima, zatim o uzajamnim prijateljskim odnosima, ličnom ispunjenju i nastojanju za usaglašavanjem s visokim standardima njihovih interpretacija. Stalni korpus od 16 gudača i, zavisno od programa, s pridruženim čembalom ili različitim duvačkim instrumentima retko upošljava dirigenta, muzicirajući uglavnom pod koncertmajstorskim gudalom Janoša Role. Od gostovanja u našoj zemlji najviše pamtimo koncert na Nomusu 2006, kao i nastup u Kolarčevoj zadužbini na Danima mađarske kulture u Srbiji, juna 2009. godine.
Danas, u 54. godini postojanja, sjajni muzičari Kamernog orkestra „Franc List” ne diče se samo svojim izvanrednim interpretativnim uspesima, nego i novim programskim izazovima, tražeći stalno nove oblike saradnje s izuzetnim umetnicima iz drugih područja i žanrova. Svirali su u pozorišnim predstavama, radili s baletom iz Đera, muzicirali s Budimpeštanskim klezmer bendom, nastupali s čuvenim džez bendom široko popularnog Robija Lakatoša i gitaristom Ferencom Snetbergerom. Međutim, izvođenje klasične muzike na tradicionalan način ostalo je ipak glavno opredeljenje orkestra, tako da se nastupi s velikanima poput Emanuela Pajija, Vadima Glucmana, Denisa Macujeva, Efima Bronfmana, Gustava Rivinijusa, Markusa Štokhauzena, Gabora Boldockog, Andreje Rost ili Stivena Iserlisa poslednjih godina, pamte kao nezaboravni događaji.
Pozivi za koncerte i na festivale širom sveta, uključujući Japan, SAD, Južnu Ameriku, Indiju i brojne evropske zemlje, pokazuju stalno interesovanje organizatora i publike za visoki umetnički nivo izvođenja Kamernog orkestra „Franc List“. Sastav originalnog ansambla takođe doživljava suštinske promene. Na mesta osnivača, prirodnih „očeva” orkestra od pre pola veka, stižu novi talentovani muzičari, postajući njegovi stalni članovi.
Na radost svih, prisustvo Janoša Role, kao umetničkog direktora, obezbeđuje najviše profesionalne standarde i tako povezuje prošlost i budućnost.
list ferenc orkestar web fotka