Kamerni orkestar „Anima Musicae“ i Rita Kinka

Detalji događaja

  • petak | 04.09.2015.
  • 21:00 - 22:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9
  • 021 452 344

Novosadsko muzičko leto 2015.
Kamerni orkestar „Anima Musicae“
Umetnički rukovodilac: László G. Horváth
Solista: Rita Kinka
Program: Vivaldi, Elgar, Bach, Mozart

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8 do 14 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja.
ON LINE rezervacije i prodaja na: www.muzickaomladina.org
cena ulaznice: 800,00 dinara
009

„… kada sviramo, naše duše se otvaraju – kada zajedno stvaramo muziku, naše duše se prepliću, rađa se čarolija – majušna iskra srebrnog sjaja: postojanje dobija smisao…”
Mladi osnivač i umetnički rukovodilac Kamernog orkestra „Anima Musicae“ (Duša muzike) – Laslo G. Horvat (László G. Horváth) ovim rečima je opisao svoje razloge za osnivanje ansambla. Brzo je naišao na istomišljenike u krugu kolega na Muzičkoj akademiji u Budimpešti „Franc List“, s kojima je otpočeo zajedničke probe i intenzivno traganje za odgovarajućim imenom. Ideal je bio pokretanje muzičke radionice čiju osnovu čini zvuk evropskog kvaliteta, negovanje plemenite mađarske muzičke tradicije i poštovanje velikih preteča, uz neumorno traganje za novim. Upravo zbog toga, njihov repertoar obuhvata sve bitne epohe klasične muzike, od baroka do remek-dela 20. i 21. veka. Osim toga, redovno izvode dela mladih mađarskih autora komponovana upravo za njih.
Kamerni orkestar „Anima Musicae“ je od svog debitovanja u junu 2010. godine izveo preko 100 uspešnih koncerata i zasluženo zauzeo mesto među vrhunskim profesionalnim ansamblima: rasprodati koncerti su izvođeni u dvoranama kao što su: „Óbudai Társaskör“, sale Italijanskog instituta, Muzičke akademije „Franc List“, hotela „Hilton“, dvoraca porodica Feštetič, Brunsvik (u Martonvašaru) i Esterhazi (u Fertedu), opatije „Pannonhalma“, Mramorna sala Mađarskog radija… Nastupao je i u Hamburgu, Beču, Parizu i na Sardiniji. Svirao je i na renomiranim festivalima, kao što su Budimpeštanski prolećni festival, zatim „Ars Sacra“ i Kodaljev festval u Kečkemetu. Na listi poznatih domaćih i inostranih solista s kojima su nastupali muzičari iz ansambla nalaze se: Kristof Barati, Ištvan Vardai, ser Džejms Galvej, Đovani Guco, Dita i Imre Rohman, Polina Pastirčak, Milan Vrsajkov, Rita Kinka, Deneš Varjon i mnogi drugi.
Orkestar je 2011. godine u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna na 5. Međunarodnom omladinskom festivalu „Summa cum laude“, u kategoriji gudačkih ansambala, osvojio prvu nagradu, uz ovacije žirija i publike.
Godine 2012. orkestar je dobio najviše mađarsko državno priznanje za mlade umetnike „Junior prima“, koje je prvi put u istoriji te nagrade dodeljeno jednom ansamblu.
Na poziv „Hungarotona“, decembra 2014. godine, snimio je kompakt-disk s delima V. A. Mocarta. Dalji zajednički projekti orkestra i ove renomirane izdavačke kuće realizovaće se od 2016. godine.