Kamerni ansambl festivala Nomus

Detalji događaja

  • ponedeljak | 24.10.2022.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/ 452-344

Rita KINKA, klavir – Laura LEVAI AKSIN, flauta – Sanja ROMIĆ, oboa
Aleksandar TASIĆ, klarinet – Nemanja MIHAILOVIĆ, fagot – Nikola ĆIRIĆ, horna

P r o g r a m:
F. POULENC: Sekstet za klavir i duvače, op.100
P a u z a
L. FARRENC: Sekstet za klavir i duvače u c-molu, op.40
L. SMITH: Sekstet za duvački kvintet i klavir

Ulaznice su u prodaji od 19. septembra u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i on line uplatom na račun na linku: https://ulaznice.muzickaomladina.org/rs/site/index
Cene karata: 800 dinara galerija i parter sredina i 600,00 dinara parter sa strane
***
Pijanistkinja Rita Kinka, do danas je održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe” („za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je Februarske nagrade grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće „Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno el-pi izdanje.
Kroz celu karijeru Rita Kinka se strastveno i s ljubavlju, ali i s postupno sticanim velikim izvođačkim iskustvom, samosvojnim stilom sviranja, punim senzibilitetom i sugestivnošću „kretala” kroz odabrana dela najzahtevnijeg klavirskog repertoara. Za recitalski projekat iz decembra 2016. u ciklusu „Urednik/umetnik u gostima” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena, dobila je i priznanje za izvođača godine časopisa Muzika klasika. Bila je i na funkciji predsednice Umetničkog saveta „Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

Naša najuglednija umetnica na flauti Laura Levai Aksin danas je redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom sadu i solo flautistkinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Svirala je na istoj poziciji i u Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, orkestru „Camerata Academica” (Novi Sad) i ansamblu za novu muziku „Musica viva”
Kao solista je nastupala s mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u bivšim zemljama Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.
Nastupala je na brojnim uglednim umetničkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.
Član je kamernog trija s Ritom Kinkom (kavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta „Density” i duvačkog kvinteta „Synergia 5”, ansamlbla NS „Chamber“, kao i dua s gitaristom Zoranom Krajišnikom. Već tri decenije sarađuje s pijanistkinjom Iris Kobal.
Snimila je kompakt-diskove za „Recommended Records” i „SLAM Production” iz Velike Britanije, „EOS” iz Austrije, „Visio Mundi”, SKC iz Novog Sada itd.
Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

Obistkinja Sanja Romić, prema rečima legendarnog dirigenta Zubina Mehte „poseduje duboku muzikalnost i predivan ton koji se izdvaja nad orkestrom i inspiriše njene kolege“. Na njegov poziv je leta 2019. učestvovala kao solo oboistkinja s Izraelskom filharmonijom, na umetnikove tri oproštajne turneje po južnoj Americi, Litvaniji i Evropi.
Sanja Romić solo je oboistkinja Beogradske filharmonije i docent za predmet orkestarske deonice – drveni duvački instrumenti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Kao solistkinja nastupala je s Makedonskom filharmonijom, Kamernim orkestrom „Erdődy” u Mađarskoj, Salcburškom kamernom filharmonijom u Nemačkoj, tradicionalnim tamburaškim orkestrom „Dobreč“ iz Slovenije, Zagrebačkim solistima, Beogradskom filharmonijom.
Put orkestarskog muzičara vodio ju je širom Evrope, SAD-a i Kine, pod dirigentskim palicama renomiranih svetskih dirigenata, kao što su ser Kolin Dejvis, Hauard Grifits, Danijel Rajskin, Uroš Lajovic, Mladen Jagušt, Gabrijel Felc, ser Denis Rasel Dejvis.
Za Novosadske muzičke svečanosti 2018. inicirala je formiranje Kamernog ansambla Nomusa i kreirala program muzike Betovena i Dvoržaka.
Osnivač je jedinstvenog Kampa muzičkog zdravlja („Svirati s lakoćom”) u Srbiji. Godine 2018. je pokrenula i „Oboa fest“ u Beogradu, a radi i kao mentor u Orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije i Omladinskom orkestru zapadnog Balkana. Isti posao obavljala je 2019. i u Omladinskom orkestru Festivala „Al Bustan” u Bejrutu, gde je i sama nastupila kao solsta na koncertu otvaranja manifestacije.
Sanja je umetnik firme „Buffet Crampon“ iz Pariza i svira njihovu obou, modela Legend.

Klarinetista Aleksandar Tasić, kao solista je nastupao s Festivalskim orkestrom u Verbijeu u Švajcarskoj, Filharmonijom Novosibirska, s Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran”, Novosadskim kamernim orkestrom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom „Žebeljan”, gudačkim orkestrom „Camerata Panonnica”, na koncertima u Švajcarskoj, Holandiji, Rusiji i Srbiji. Svirao je na značajnim festivalima u Srbiji i inostranstvu.
Od 2000. do 2006. Aleksandar Tasić je bio solo klarinetista Festivalskog orkestra u Verbijeu (a od 2006. je stalni član na istoj poziciji). S ovim ansamblom je nastupao u svim značajnim koncertnim salama sveta, pod palicom slavnih dirigenata kao što su Džejms Levajn, Zubin Mehta, Kent Nagano, Volfgang Zavališ, Valerij Gergijev, Klaudio Vandeli i drugi.
Od 2007. svira u kamernom duu s gitaristom Zoranom Krajišnikom, s kojim je snimio kompakt-disk Ben Ritmato e Deciso. Član je i jedan od osnivača Novosadskog kamernog ansambla s kojim u različitim formacijama s istaknutim novosadskim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu.
Aleksandar Tasić je predstavnik čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente „Vandoren” u Francuskoj argentinske firme za trske „Gonzales“ i američke kompanije za izradu klarineta „Royal Global“ i svira na instrumentima modela „Firebird“.
Univerzitet u Novom Sadu mu je dodelio Izuzetnu nagradu za umetničku delatnost, a 2002. je dobio stipendiju Vlade Republike Austrije.
Od 2016. godine Aleksandar Tasić je redovni profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu, a od 2022. i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je dugi niz godina radio kao redovni profesor kamerne muzike.

Fagotista Nemanja Mihailović, osnivač je kamernog ansambla „DAMS+”, Duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i Duvačkog kvinteta „Majstori duvači”, a jedan je od inicijatora kamernog ansambla „NS Chamber“ koji koncertira u različitim instrumentalnim sastavima i redovno nastupa na Nomusu. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” (na mestu solo fagotiste), s kojim je nastupao i kao solista. Kao honorarni član svirao je u Simfonijskom orkestru RTS-a, takođe i u Vojvođanskom kamernom orkestru, Beogradskoj filharmoniji i još nekoliko ansambala iz zemlje i okruženja, s kojima i danas sarađuje.
Održao je nekoliko resitala u zemlji, a nastupao u svim zemljama regiona, u Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Kini, Italiji, Gruziji.
Od 2010. do 2013. učestvovao je u projektima Nemačko-skandinavske omladinske filharmonije, na koncertima u Velikoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Oktobra 2017. predstavio se na Međunarodnom muzičkom festivalu u gruzijskom gradu Telaviju, čiji je pokrovitelj čuvena pijanistkinja Eliso Virsaladze, a jula iste godine i kao solista i dirigent orkestra „Camerata Academica”. Godine 2019. započinje saradnju s Filharmonijom „Salzburg“ pod vođstvom Lizi Fuks. Dve godine bio je dirigent Big-benda Džez omladine Vojvodine, s kojim nastupa i kao vokalni solista. Godine 2016. osniva sekstet „Čičini čvorci”, žanrovski jedini džez teatar u Srbiji, koji se već naredne godine predstavio i na Novosadskom džez festivalu. Pored angažmana u Vojvođanskom simfonijskom orkestru, deo je orkestra „Orfelin” i Novog duvačkog kvinteta, a kao orkestarski muzičar nastupao je i uz poznate umetnike poput Najdžela Kenedija, Eliso Virsaladze, Romana Simovića, Sretena Krstića, Larsa Fogta i mnogih drugih. Od 2008. je zaposlen kao solo fagotista Orkestra Opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od iste godine je i član Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Svira na instrumentu graditelja Živana Šarčevića.

Jedan od vodećih hornista svoje generacije, Nikola Ćirić, do sada je nastupao u preko 25 zemalja Evrope, Južne Amerike i Azije. Kao solista je svirao s Beogradskom filharmonijom, Niškim i Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, a bio je član i Svetskog omladinskog orkestra (Bajrojt, Nemačka), Univerzitetskog orkestra „Mozarteum”, Orkestra festivala „Encuentro” u Španiji, Nacionalnog simfonijskog orkestra Paragvaja, Simfonijskog orkestra iz Harbina (Kina), Orkestra „Musica Sacra“ iz Buenos Ajresa, Kamernog orkestra festivala „Bunt“ u Beogradu i mnogih drugih simfonijskih ansambala. u Srbiji i inostranstvu. Kao orkestarski muzičar nastupao je s eminentnim dirigentima i muzičkim umetnicima, među kojima su Zubin Mehta, Kšištof Penderecki, Mihail Jurovski, Emanuel Paji, Lars Fogt, Martin Frost, Hajnrih Šif.
U kamernim sastavima muzicirao je s vrsnim interpretatorima, kao što su Radovan Vlatković, Matijas Rac, Paskal Morages, Hansjerg Šelenberger.
Sam je učestvovao kao predavač na Festivalu u Verbijeu u Švajcarskoj, kao i na prvoj Orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije. Vodio je majstorske kurseve u Engleskoj, Paragvaju, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji, Švajcarskoj, Kini, Rusiji, gde je pored rada s mladim hornistima govorio i o svom sistemu mentalne pripreme „Muzičar bez stresa“.
Stalni je honorarni saradnik Orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Od 2015. je zaposlen u Beogradskoj filharmoniji na poziciji solo horniste, s kojom je decembra 2017. nastupio kao solista uz svog profesora Radovana Vlatkovića u Koncertu za dve horne u Es-duru Antonija Rosetija.