Janoska Ensemble

Detalji događaja

  • четвртак | 27.04.2017.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad
  • 021/452-344

NomuS 2017
JANOSKA ENSEMBLE (Slovačka / Austrija)
Roman JANOSKA, violina – Ondrej JANOSKA, violina
František JANOSKA, klavir – Julius DARVAS, kontrabas
Program: Paganini, Mozart, Sarasate, Piazzolla…in „Janoska Style”

Prodaja ulaznica (od 13. marta) i informacije o koncertu u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line rezervacije i kupovina karata na: www.muzickaomladina.org

Cena ulaznice: 1.000 dinara
***

Ansambl „JANOŠKA“, Austrija / Slovačka

„Jedna od najoriginalnijih grupa visoko talentovanih muzičara, Ansambl „Janoška“ jedinstven je po svojoj interpretaciji klasične muzike, džeza, „latino“ i drugih žanrova. Inspiracija četvorice muzičara je neiscrpna i oni zaslužuju svu našu pažnju i entuzijazam.“
Lalo Šifrin, holivudski kompozitor

Osnivajući 2013. Ansambl „Janoška“, braća Ondrej, Roman i František, kojima se pridružio i Julijus Darvaš, imali su viziju moderne interpretacije, koja bi bila podjednako virtuozna i duboko lična. Deo su porodice s dugom muzičkom tradicijom, čija istorija spaja čak šest generacija izvođača (u slučaju kontrabasiste Darvaša tri), ovi sjajni umetnici, ukorenjeni u klasičnoj muzici, kreatori su jednog specifičnog načina interpretacije popularne klasike i sopstvenih kompozicija, kao i originalnih aranžmana džeza, popa i world muzike. Svoj debitantski album pod nazivom Janoska Style objavljen u kući „Deutsche Grammophon“ predstavili su maja 2016. u bečkom Koncerthausu, od tada ga prikazujući poput blistavog performansa s elementima šoua i improvizacije širom sveta. O kompakt-disku Janoska Style, koji je između ostalih autora na svež način predstavio dela J. Štrausa, Krajslera, Paganinija, Mocarta i Pjacole, oduševljeno je pisano u Salcburškim novinama. Ubrzo usledila i realizacija novog programa naslovljenog kao Blue Note (Beč – Pariz – Njujork), ostvarenog s francuskim džez gitaristom Birelijem Lagrenom, a potom i turneja u Koreji koja je obuhvatila i koncert u Umetničkom centru u Seulu.
Braća Janoška, koji su rođeni i odgajani u Bratislavi i Julijus Darvaš koji je odrastao u Konstanci, perfektno su povezali svoje bogato višegeneracijsko muzičko nasleđe s obrazovanjem u Beču, gde su učili kod poznatih profesora, kao što su Boris Kušnir, Pavel Vernjikov, Peter Čerman i Alojz Poš, ali kao ključni izvor inspiracije za nihov rad nije zanemariv ni spoj različitih kultura iz kojih su došli. Izvanredni i neobični aranžmani Braće Janoška i improvizaciona ingenioznost ansambla odlično su prihvaćeni među svim slojevima publike, izazivajući i pozitivne kritičke ocene. Posebno su cenjeni i dobrotvorni kocerti koje „porodica“ priređuje u korist različitih humanitarnih organizacija, poput Unicefa i kampanje „Svetlo i tamno“. U njoj su učestvovali čuveni gosti kao što su ser Rodžer Mur, Angelika Kiršlager, Mihael Šade, Helmut Loti, Ildiko Rajmondi, Miša Majski i Julijan Rahlin.
Prošle godine Ansambl „Janoška“ je učestvovao i na ceremoniji dodele nagrade Austrijskog muzičkog teatra, koja je za životno delo uručena velikom majstoru dirigentske palice Zubinu Mehti, a ova tekuća, takođe bogata, sezona obuhvata angažmane u Amsterdamu i Minhenu, učešća na festivalima u Gštadu i Istanbulu, kao i veliku turneju po Americi, a posebno su interesantni koncerti s Bečkim simfoničarima.
Fotografija: Julia Wesely