Irena Grafenauer, Mate Bekavac & Kronberg Academy

Detalji događaja

  • петак | 20.04.2018.
  • 20:00 - 21:30
  • Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad

Sklad i lepota, prefinjenost i gracioznost muziciranja kao upečatljive i preoznatljive odlike epohe klasicizma, možda su najizraženije upravo u kamernom opusu Volfganga Amadeusa Mocarta kojem je posvećen drugi dan festivala Nomus.

Slovenački umetnici IRENA GRAFENAUER – jedna od najvećih evropskih flautistkinja s kraja 20. i početka 21. veka i MATE BEKAVAC – jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu & KVARTET AKADEMIJE KRONBERG iz Nemačke

Program:
W. A. MOZART:
Kvartet za flautu, violinu, violu i violončelo u D – duru, K.285
Kvartet za klarinet, violinu, violu i violončelo u A – duru, K.581
***
W. A. MOZART: Divertimento, za dve violine, violu i violončelo u D – duru, K.136/125a

Prodaja ulaznica i informacije u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452 344), radnim danima od 8 do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
On-line kupovina karata i rezervacije na: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica: 800,00 dinara

Ovaj program se realizuje u saradnji s festivalom SOMUS.

***
Irena Grafenauer jedna je od najvećih evropskih flautistkinja s kraja 20. i početka 21. veka. Od 1977. do 1987. je delovala kao solo flautistkinja Simfonijskog orkestra Bavarskog radija kojim su tada dirigovarli Rafael Kubelik i Ser Kolin Dejvis. U oktobru 1987. je imenovana za profesora Akademije „Mozarteum” u Salcburgu gde je predavala preko dve decenije. Uspešno je gostovala kao solistkinja u mnogim evropskim zemljama, Americi, Japanu i Australiji. Od 1981. do 1990. redovno je učestvovala na Festivalu u Lokenhausu čiji je umetnički direktor bio čuveni violinista Gidon Kremer, a često je svirala i s ansamblom „Kremer i prijatelji”. Ekskluzivno je snimala za kompaniju „Philips”. Među diskografskim izdanjima izdvajaju se diskovi s Mocartovim koncertima i kvartetima s flautom, ostvareni s članovima orkestra „Academy of St. Martin-in- the-Fields“ kao i francuski album s delima Debisija, Ravela, Ibera i Rusela. Ugledna slovenačka, svetski priznata i poznata umetnica je 2005. dobila Prešernovu nagradu za životno delo.

Mate Bekavac jedan je od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu, koji perfektno povezuje osobine i tendencije „francuske”, odnosno „nemačke škole” klarineta. Usavršavao se na njujorškom „Džulijardu“ kod prof. Čarlsa Najdiha i na Pariskom konzervatorijumu u klasi prof. Mišela Arinjona Kao prvi, odnosno solo klarinetista je svirao u mnogim uglednim ansamblima sveta sarađujući s dirigentima poput Marisa Jansonsa, Bernarda Hajtinka, Nikolausa Arnonkura, Kurta Mazura, Zubina Mehte, Ser Kolina Dejvisa, Nemea Jervija, Ser Čarlsa Makerasa, Marija Peraje i Jicaka Perlmana. Njegov repertoar obuhvata dela baroka, klasicizma, romantizma, kao i savremenog repertoara za klarinet, uključujući komade s uticajima džeza i klezmer muzike. Čest je gost renomiranih međunarodnih festivala. Kao solista sjajne tehnike, koji svira s intenzitetom, virtuoznošću, specifičnom bojom i karakterom zvuka, te snažnom dubinom ekspresije, što su osobine samo najvećih umetnika, Mate Bekavac nazvan je i “Paganini klarineta”. Prema kamernoj muzici gaji poseban afinitet, s akcentom na nekonvencionalnom programu.

KVARTET AKADEMIJE KRONBERG je jedna međunarodna muzička porodica koju čine mladi umetnici sa uspešnim samostalnim karijerama – violinista Vilijam Hagen iz Sjedinjenih Američkih Država i violinistkinja Majred Hiki iz Irske, violistkinja Ciju Šeng iz Kine i violončelista Ivan Karizna iz Belorusije. Sreli su se na Akademiji „Kronberg“, a povezala ih je ljubav prema kamernoj muzici koju svi duboko osećaju.
Rođen u Solt Lejk Sitiju 1992. godine Vilijam Hagen počev od svog debija koji je kao solista s orkestrom imao već u osmoj godini, svirao je s mnogim simfonijskim orkestrima poput Simfoničara iz Sent Luisa, Orkestra Kraljevske filharmonije iz Liježa, Simfonijskog orkestra Austrijskog radija (ORF), Briselske filharmonije, Nacionalnog orkestra Belgije i Filharmonije iz Aspena (na Muzičkom festivalu u Aspenu). Resitale je priređivao u Tokiju, Briselu, Los Anđelesu i Festivalu u Kolmaru (Francuska). Dobitnik značajnih nagrada na velikim međunarodnim takmičenja, Vilijam Hagen se najviše istakao na Violinskom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu 2015 (treća nagrada) i Takmičenju „Fric Krajzler“ u Beču 2014 (druga nagrada). Dobitnik je stipendije iz fonda „Diter i Elizabeta Federsen“ (Dieter und Elisabeth Feddersen), a svira na izvanrednom instrumentu Andree Gvarnerija (Andrea Guarneri) iz 1675. godine.
Rođena 1996, Majred Hiki je za interpretacije irske muzike, u domovini pobrala osam šampionskih titula, da bi najnovije priznanje (treću nagradu) osvojila na Šporovom takmičenju, 2016. O njenom školovanju od 2014. materijalno brine Fondacija Justinov (Ustinov Fondation). Već u 14. godini Majred je s irskim Nacionalnim koncertnim orkestrom i dirigentom Dejvidom Brofijem (David Brophy) snimila čuveni Violinski koncert u e – molu Feliksa Mendelsona, da bi potom u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu svirala nekoliko puta, učestvujući i na drugim značajnim kulturnim manifestacijama u Irskoj i Evropi. Inicirala je festival kamerne muzike „Ortus“, prvi put održan u Irskoj februara 2016. godine. Zahvaljujući sponzorstvu Međunarodnog violinskog društva „Beares“, koristi violinu ,tononi’ iz 1702. godine.
Najmlađa u ovoj postavi Kvarteta Kronberg, tek 20 – godišnja Ciju Šen je dobitnica brojnih prvih nagrada na velikim međunarodnim takmičenjima. Izuzetno talentovana umetnica je već priređivala resitale u londonskim dvoranama Vigmor hol i Kraljevski festivalski hol, kao i u Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Kini. Kao solista s orkestrom svirala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beča, Moskovskim solistima, Filharmonijom iz Kalgarija (Kanada) i simfonijskim orkestrima iz Šendžena (Shenzhen) i Ćingdaoa (Quingdao) u Kini. Učetvovala je kao i njene kolege iz kvarteta na festivalu Akademije u Kronbergu (dva puta, 2013. i 2015), kao i u ciklusu „Kamerna muzika povezuje svet“ (2014). Studije je takođe vezuju za Kronberg (prof. Nobuko Imai), kao i stipendija iz fonda „Annika i Wolfgang Fink“.
Ivan Karizna, 26 -godišnji umetnik već je nastupao s renomiranim orkestrima, uključujući Moskovske virtuoze, Simfonijski orkestar Marijinskog teatra i Sanktpeterburšku filharmoniju, Filharmoniju iz Strazbura, Simfonijski orkestar Radio televizije Slovenija, a svirao je i na Međunarodnom muzičkom festivalu Jurija Bašmeta i Festivalu u Kolmaru (Francuska). Takođe je 2012. bio i učesnik manifestacije „Kamerna muzika povezuje svet“, kada je svirao s Gidonom Kremerom, Jurijem Bašmetom i Kristijanom Teclafom. Prvi kompakt – disk snimio je za kuću „Soupir“, 2016. Na Akademiji u Kronbergu radi s profesorom Fransom Helmersonom, koristeći stipendiju Fondacije za violončelo Mstislava Rostropoviča (Rostropovich cello Foundation).