HARMONIKOM KROZ VEKOVE, Božični koncert

Detalji događaja

  • среда | 21.12.2016.
  • 20:00 - 21:30
  • Novi Sad, Sinagoga, Jevrejska 9
  • 021/452 344

NIHAD HRUSTANBEGOVIĆ,klasična harmonika (Amsterdam, Holandija)

program:

Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

Arvo Pärt:Fratres

Philip Glass: Morning Passages

Alexey Arkhipovsky:Cinderella

Nihad Hrustanbegović:Stork suite

Prodaja ulaznica i informacije:

*** MUZIČKA OMLADINA NOVOG SADA (Katolička porta 2/II, tel. 021/452-344)
svakog radnog dana od 8 do 14 sati kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa
ONLINE: www.muzickaomladina.org.

Cena ulaznice: 500,00 dinara

Album Četiri godišnja doba, slavno delo italijanskog majstora, Nihad Hrustanbegović je prvi u svetu izveo u potpunosti na harmonici i dobio sjajnu kritiku na veb-stranici klassiek-centraal.be, najvažnijem portalu posvećenom klasičnoj muzici u Belgiji i Holandiji. Muzički kritičar Ludvig van Mehelen (Ludwig van Mechelen) dao je prvi put jednom „harmonikaškom“ albumu svih pet zvezdica, napisavši da je „Hrustanbegović postao Vivaldi”. „Hrustanbegović je Vivaldijevo delo postavio tako verno da je prosto neverovatno kako je uspeo celo orkestarsko delo da pretoči u solo izvođenje, a da ne naškodi originalu.” Maestro Hrustanbegović je nakon izlaska albuma nastupao u salama Koncertgebaua i Kraljevskog pozorišta „Carré“ u Amsterdamu, Viteškoj dvorani u Hagu, a zatim imao petomesečnu koncertnu turneju u Francuskoj, gde je nastupio i u katedrali Naše gospe (Notre Dame) u francuskom gradu Le Pij an Vele, jednoj od najlepših katedrala na svetu, nacionalnom spomeniku Francuske pod zaštitom Uneska.
Nihad Hrustanbegović (1973), filmski kompozitor, majstor na klasičnoj harmonici, pijanista i profesor muzike, umetničku karijeru je započeo kao devetogodišnjak. Osnovnu muzičku školu je zavrsio u Bijeljini, a srednju u Tuzli. Tri puta zaredom – 1988, 1990. i 1991. godine bio je dobitnik nagrada na bosanskohercegovačkim i jugoslovenskim takmičenjima mladih talenata. Student holandskih akademija „ArtEZ“ i „Messiaen“ Hrustanbegović postaje1995. godine i za vreme studija dobija članstvo u projektu „Erasmus“, intenzivnom programu u oblasti originalne muzike za studente harmonike širom Evrope (Grac, Kopenhagen, Roterdam, Helsinki, Berlin i Esen); pohađao je časove kod najeminentnijih profesora na svetu, kao što su: Fridrih (Friedrich) Lips, Džejms Krab (James Crabb), Margit Kern i Mati (Matti) Rantanen.

Nihad Hrustanbegović je odsvirao više od 1.000 koncerta u poslednjih 20 godina. Pored velikog broja solističkih koncerta, svirao je i s legendama svetske pop, džez i filmske scene (Grejs Džons, Al di Meola i Džez orkestar Koncertgebaua). Njegovim nastupima prisustvovala je i nekadašnja holandska kraljica Beatriks, a brend „Heineken“ je upotrebio jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu. Nihad Hrustanbegović je imao posebnu čast da sedam puta svira u amsterdamskom Koncertgebauu, dva puta u haškoj Viteškoj dvorani i na otvaranju Sarajevskog filmskog festivala (2013). Učestvovao je u najgledanijim emisijama holanske televizije, poput „Top 2000”, „Slobodni zvuci”, „Top 2000 A GoGo”, „Svet se i dalje okreće“. Dnevne evropske novine o nastupima Hrustanbegovića pišu: „Ono što je Pablo Kazals učinio za emancipaciju violončela, Astor Pjacola za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini za harmoniku” (holandski Trouw); „Jedan od najboljih harmonikaša na svetu” (holandski Het Parool i kanadski Si-Bi-Es); „Performans na najvećem nivou” (francuski La Montagne), „Čudo” (francuski Le Progres); „Tresla se katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“ (francuski L ‘Eveil).
Diskografija Nihada Hrustanbegovica sadrži osam objavljenih solističkih albuma, koji obuhvataju izvođenja orginalnih kompozicija za harmoniku i klavir i interpretacije iz opusa kompozitora Antonja Vivaldija, Johana Sebastijana Baha, Nikola Paganinija, Sofije Gubajduline, Kloda Debisija, Majlsa Dejvisa i Djanga Rajharta. https://www.cdbaby.com/Artist/NihadHrustanbegovic1
Slika koja je obisla Evropu povodom reklame za Heineken 2007